Korisni savjeti

  • 1
  • 2
  • 3

Činjenica:Prehrana koja sadrži vrlo malo škroba nije zdrav način za gubljenje kilograma!

Read more

Svatko od nas barem je periodički opsjednut željom da izgleda najbolje moguće. Jedna od važnijih stavki kako to postići ...

Read more

1. NE PUŠITE POSLIJE JELA - stručnjaci su dokazali da jedna cigareta poslije jela ima jednak utjecaj na organizam kao da...

Read more

Recepti

  • 1
  • 2
  • 3

Sastojci za 4 osobe 25dag svježeg tijesta s jajima razvučenog u list 6 manjih rajčica 1 limun 2 vezice rikole 20dag svje...

Read more

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata...

Read more

Sastojci za 1 osobu2 žlice svježeg kravljeg sira1 žlica majoneze1 žličica mješavine mediteranskih začina1 limenka tune u...

Read more

Savjetovalište

  • 1
  • 2
  • 3

UTJECAJ VITAMINA K2 I OKTAKOZANOLA NA ATEROSKLEROZU  S obzirom na progresijski karakter bolesti ateroskleroze, potreb...

Read more

Poštovani: Koristila sam nekoliko proizvoda na bazi zelene kave, za koju i dalje tvrdim da ima djelovanje, ali nisu mi...

Read more

Kako možemo znati do koje granice ići sa aerobnim treninzima i kako izbjeći pretreniranost? Aktivno se bavim nogometom. ...

Read more
Print

Gljive za bolji imunitet, Cordyceps

Kad obrana organizma popusti, izloženi smo riziku da obolimo od svih bolesti – malignih, virusnih, bakterijskih i autoimunih.

Da se to ne bi dogodilo i da bismo ponovo uspostavili ravnotežu narušenog imunološkog sustava mogu da nam pomognu ljekovite gljive

Na našoj planeti raste čak 140.000 vrsta gljiva, a samo nekoliko desetina je temeljno medicinski proučeno. U toj grupi ima i onih s izrazitim ljekovitim svojstvima. Pokazalo se naime, da pojedine gljive u svojoj blizini ne podnose viruse i bakterije i zato proizvode supstance koje sprečavaju njihov rast ili razvoj. Među njih se ubrajaju i antibiotici koji su spasili milione života.

U poznate medicinske gljive ljekovitih osobina ubraja se Cordiceps (Cordiceps sinensis), gljiva ne veća od malog prsta na ženskoj ruci.

Vrlo je rijetka, raste u Nepalu na visini iznad 5.000 metara, gotovo bez kisika, a prikuplja se samo tijekom dva tjedna u godini. Izvan prirodnog staništa teško uspijeva.

Ipak, dr Johnu Holiday-u, direktoru Istraživačkog centra Aloha Medicinals  i njegovim suradnicima uspjelo je da ovu gljivu proizvedu u laboratorijskim uvijetima i dobiju Cordiceps jačih aktivnih sastojaka od onog koji raste u prirodi (Cordyceps militaris)

Print

POČETAK DOHRANE KOD DJECE

Zašto je i koliko crveno meso važno u dječjoj prehrani?

Željezo i bjelančevine iz mesa važne su za pravilan rast i razvoj djeteta

Uvođenje dohrane velik je izazov i za majku i za dijete jer predstavlja jednu novu dimenziju koju tek treba zajedno otkriti. Upravo zato ono je postupan proces u trajanju od nekoliko tjedana ili mjeseci, a počinje u razdoblju od 17. do 26. tjedna starosti. Točno vrijeme određuje se prema individualnim potrebama djeteta i majke. Majčino ili umjetno mlijeko, ako majka ne može dojiti, dovoljno je do navršenih šest mjeseci života, no nakon toga više ne može zadovoljiti energijske i nutritivne potrebe starijeg dojenčeta.

Žitarice su obično prva hrana koja se uvodi u prehranu (pomiješana s malo majčinog mlijeka ili formule), uz pire od povrća i voća i mesa koje slijedi. Međutim, s kojom vrstom hrane započinjemo dohranu obično ovisi o preferencijama u okusu stanovništva različitih zemalja te je stoga najbolje slijediti nacionalne smjernice.

Print

Utjecaj prekomjernog unosa soli na šećerne bolesti

U svijetu 415 milijuna oboljelih od šećerne bolesti

 U studenom se obilježava svjetski dan šećerne bolesti uz koji se podiže svijest o važnosti pravilne prehrane za dijabetičare. Loše prehrambene navike i pretjerana uporaba određenih sastojaka poput soli i šećera štete zdravlju, a posebno dijabetičarima.

 Međunarodna dijabetička federacija (Internacional Diabetes Federation – IDF) procjenjuje da danas u svijetu 415 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolesti (CroDiab), u Republici Hrvatskoj je 2015. godine registrirano 260.092 osobe sa šećernom bolesti. Procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih veći od 400.000, a komplikacije do kojih može doći kod osoba koje boluju od šećernih bolesti, jedan su od vodećih uzroka onesposobljenja i invaliditeta.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}