Korisni savjeti

  • 1
  • 2
  • 3

Prehranjujete se uglavnom sendvičima i tjesteninom, a sladite si život kolačima? Želite li se na vrijeme pobrinuti za sv...

Read more

Mnogi za višak kilograma koji se uporno prikazuje na vagi optužuju spor metabolizam. Što je istina, a što mit o tom zlop...

Read more

Čak oko 50% ljudi starije životne dobi pati od deficita vitamina D, a deficit nije rijetka pojava ni u ljudi mlađe dobi ...

Read more

Recepti

  • 1
  • 2
  • 3

Sastojci za 4 osobe 25dag svježeg tijesta s jajima razvučenog u list 6 manjih rajčica 1 limun 2 vezice rikole 20dag svje...

Read more

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata...

Read more

Sastojci za 1 osobu2 žlice svježeg kravljeg sira1 žlica majoneze1 žličica mješavine mediteranskih začina1 limenka tune u...

Read more

Savjetovalište

  • 1
  • 2
  • 3

UTJECAJ VITAMINA K2 I OKTAKOZANOLA NA ATEROSKLEROZU  S obzirom na progresijski karakter bolesti ateroskleroze, potreb...

Read more

Poštovani: Koristila sam nekoliko proizvoda na bazi zelene kave, za koju i dalje tvrdim da ima djelovanje, ali nisu mi...

Read more

Kako možemo znati do koje granice ići sa aerobnim treninzima i kako izbjeći pretreniranost? Aktivno se bavim nogometom. ...

Read more
Print

Išijas – bolna upala velikog živca

Išijas je oboljenje velikog živca noge, a može se javiti ili kao jaka bol ili kao upala živca. Kako bi se bol smanjila i upala živca smirila, na bolna mjesta treba stavljati vruće biljne obloge, a uz svakodnevnu masažu biljnim uljem ili biljnom rakijom, treba što češće primjenjivati i biljnu kupku. Osim toga, u organizam treba unositi i što veću količinu vitamina B1

Neuralgija je jaka, grčevita i teško podnošljiva bol u području pojedinog živca, a može se javljati povremeno, u napadajima, ili može biti manje-više stalno prisutna. Uzroci neuralgija mogu biti različiti, a najčešći uzrok je upala živca. Razvoj neuralgije je nepredvidljiv i ovisi o uzroku bolesti. Neuralgije čiji je uzrok donekle poznat nestaju ili se barem smanjuju ako se ukloni uzrok. Ali, postoje neuralgije kod kojih je pravi uzrok nepoznat, a takve neuralgije su učestale i vrlo otporne na razne načine liječenja.

Print

Afte

Afte su jedna od najčešćih bolesti oralne sluznice koju nazivamo još recidivirajuće (koje se ponavljaju) oralne ulceracije, odnosno recidivirajući aftozni stomatitis.
Od tog poremećaja pati velik broj ljudi diljem svijeta, čemu svjedoči velika pojavnost u općoj populaciji - od 10 do 25 posto. Samo u Europi 17 posto pučanstva boluje od aftoznih ulceracija. Bolest je češća među ljudima višeg socio-ekonomskog statusa, kod žena i osoba koje su pojačano izložene stresu, a katkad je posrijedi obiteljska predispozicija. Čudno, ali iznimno je rijetka u pušača.
Afte su općenito bolest mlađe populacije, najčešće se javljaju u dobi od 10. do 19. godina, ali s tendencijom ponavljanja tijekom života. Takva priroda bolesti, kao i nepredvidiv početak i intenzitet, čine afte vrlo neugodnom, često teško snošljivom bolešću.

Print

Vodič kroz biljna ulja

Većina jestivih biljnih ulja koristi se u prehrambene svrhe tek nakon procesa rafinacije. Tijekom rafinacije iz ulja se uklanjaju nepozeljni sastojci, ali i vrijedni sastojci kao vitamini, provitamini i antioksidansi.Kako se rafinacijom smanjuje prehrambena vrijednost i trajnost ulja, ovaj proces ima sve vise protivnika koji zastupaju upotrebu prirodnih biljnih ulja tj. nerafiniranih biljnih ulja

 

Masti, izvor energije

Masti i ulja su redoviti sastojci ljudske hrane, a po svojoj kaloričnoj vrijednosti najvažniji su hranjivi sastojci i predstavljaju osnovni izvor energije za čovjeka. Od ukupno potrebne energije, masti osiguravaju oko 25-27% energije, jer samo 1 g masti pri potpunoj oksidaciji oslobađa 9,3 kcal. Iako masti daju tijelu dva puta više energije nego ugljikohidrati i bjelančevine, to nije razlog zbog kojeg su nam potrebne. Osim energetske vrijednosti u ljudskoj prehrani, masti imaju i druge uloge u organizmu. One su potrebne za život svake stanice, one zaštićuju organizam od prevelikog gubitka topline i služe za podmazivanje zglobova, a što je najvažnije – životno važni vitamini A, D, E i K mogu se primati iz hrane samo zajedno s masnoćama tj. otopljeni u mastima.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}