Recepti

Ispis

Lazanje s rikolom (2)

Sastojci za 4 osobe
 25dag svježeg tijesta s jajima razvučenog u list
 6 manjih rajčica
 1 limun
 2 vezice rikole
 20dag svježeg kravljeg sira
 Ulje
 Sol

Ispis

Salata od tunjevine

Sastojci za 1 osobu

2 žlice svježeg kravljeg sira
1 žlica majoneze
1 žličica mješavine mediteranskih začina
1 limenka tune u vodi, ocijeđene i usitnjene
5-6 maslina
1 rajčica, narezana na ploške

Priprema jela

1. U manjoj zdjelici pomiješajte sir, majonezu i začine.

2. Dodajte tunu i masline.

3. Poslužite sa kriškama rajčice.
Ispis

UN dijeta: recepti za proteinski dan

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata u neograničenoj količini. Meso možete zamijeniti istom količinom (tri) kuhanih ili pečenih jaja. 
Ovaj dan su dopušteni sir i mlijeko.
Nakon ručka obavezno popijte 2 dcl juhe (bistre juhe, bez tjestenine)
Večera: isto kao i ručak, samo bez juhe. Ono što ste ručali, morate i večerati, dakle ako ste jeli meso, isto ćete i večerati, a ako ste jeli jaja, za večeru uzmite isto jaja.

KOLUMNA Marina Plavotić

Nazad Naprijed

Funkcionalna hrana za modernog potrošača

16-01-2013 Klikova:2524 Marina Plavotić, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Bolesti povezane s nepravilnom prehranom danas predstavljaju vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama. Zbog sve boljeg shvaćanja veze između prehrane i zdravlja te sve većeg interesa pojedinca za vlastito zdravlje, raste potražnja za tzv. „funkcionalnom hranom“ koja uz hranjivu vrijednosti posjeduje određenu zdravstvenu dobrobit.Tijekom zadnjih desetljeća znanost o prehrani razvila je nove spoznaje o ulozi hrane u prehrani čovjeka, no...

Više o tome...

Brokula – čudesna namirnica u funkciji zdravlja

16-01-2013 Klikova:1528 Marina Plavotić, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Brokula (lat. Brassica oleracea italica) potječe iz mediteranskog dijela Europe. Zajedno sa keljem, raštikom, cvjetačom, kupusom i prokulicama spada u porodicu kupusnjača (Brassica). Brokula je danas zbog svog jedinstvenog okusa i nevjerojatne hranjive vrijednosti najpopularnije zeleno povrće na Zapadu. Odličan je izvor folne kiseline koja je važna za zdravlje srca, a osobito potrebna ženama u trudnoći za očuvanje zdravlja ploda....

Više o tome...

Vitamin C

16-01-2013 Klikova:1405 Marina Plavotić, NUTRICIONIST ak - avatar ak

U ovo vrijeme prehlade i gripe svi se sjete upravo ovog vitamina kako bi spriječili ili liječili navedena stanja. Optimalna količina vitamina C u tkivima svakako pridonosi otpornosti organizma i štiti tijelo od različitih infektivnih bolesti kao što su prehlada i gripa. Međutim, vitamin C nam je potreban tijekom cijele godine. Evo zašto: Vitamin C potpomaže apsorpciju željeza u crijevu....

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:16 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:589 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:611 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:2776 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:1670 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:2023 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Zdravlje kože

25-03-2014 Klikova:1328 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

U želji da što duže očuva mladenački izgled i svježinu, čovjek se o koži brine kao o malo kojem organu. Većini je cilj zadovoljiti estetske kriterije. Međutim, s obzirom na to da se na koži nerijetko manifestiraju različite zdravstvene tegobe, briga o koži dobiva novu dimenziju i postaje briga o zdravlju. Koža je danas, više nego ikada, izložena stresu i negativnim...

Više o tome...

PROBIOTICI – DOBRE BAKTERIJE U SLUŽBI ČOVJEKA

03-09-2013 Klikova:3451 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Otvorimo li hladnjak, odemo li u trgovinu, prolistamo li tisak, pogledamo li televizijski program, posjetimo li ljekarnu, vjerojatno ćemo naići na znane proizvode povezane s probiotičkim bakterijskim kulturama. Jedni se obogaćuju tim mikroorganizmima, drugima su oni neophodne karike u procesu proizvodnje, treći su farmaceutski proizvodi specifične namjene itd. Ukratko, probiotici su prisutni u našim životima bili mi toga svjesni ili...

Više o tome...

Povrće i zdravlje kostiju ZELENO BOGATSTVO

01-07-2013 Klikova:2597 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Kada govorimo o namirnicama važnima za zdravlje kostiju, prvo pomislimo na mliječne proizvode, no treba znati kako čovjek, radi očuvanja zdravlja kostiju, također treba obratiti pažnju na adekvatan unos povrća. Povrće je, uz kalcij, izvor vitamina K i C te magnezija i kalija – nutrijenata neophodnih za očuvanje čvrstoće koštanoga tkiva.

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu