Ispis

Prehranom i biljkama do zdrave prostate

Sve veći broj muškaraca susreće se s tegobama prostate. Dobra je vijest da promjenom stila života, prehranom i konzumacijom biljaka koje potpomažu njezino zdravlje muškarci mogu smanjiti rizik pojave povećanja, upale i raka ove spolne žlijezde

Upala prostate česta je pojava u muškaraca. Vjeruje se da od nje oboli svaki treći muškarac u dobi između 20. i 50. godine života. Pogotovo su osjetljivi muškarci koji vode sjedilački način života

Prostata ili predstojna žlijezda muška je spolna žlijezda koja okružuje unutarnji dio mokraćne cijevi, a smještena je između dna mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva – rektuma. Oblikom podsjeća na kesten. Normalna joj je težina 20 grama, a promjer joj je 3,5 cm. Funkcija prostate je proizvodnja sjemene plazme koja zajedno sa spermijima, koji se stvaraju u testisima, čini sjeme. Postoji niz uvjeta koji mogu utjecati na žlijezdu prostatu i dovesti do dijagnoza: dobroćudno povećanje prostate, upala prostate (prostatitis) i rak prostate.

 

 

Simptomi upale prostate

Dobroćudno povećanje prostate ili benigna hiperplazija prostate je pojava koja je često povezana sa starenjem. Povećanje prostate može izazvati simptome koji mogu utjecati na mokrenje. Upala prostate ili prostatitis može biti akutna, uzrokovana bakterijama, i kronična, kod koje se često ne nalaze uzročnici, ali joj prethodi neka infekcija bez karakterističnih znakova upale. Prostata postaje upaljena, odnosno otečena i bolna. Samo 5 - 10 posto slučajeva može biti posredovano bakterijskim infekcijama. Upala prostate česta je pojava u muškaraca. Vjeruje se da od nje oboli svaki treći muškarac u dobi između 20. i 50. godine života. Pogotovo su osjetljivi muškarci koji vode sjedilački način života. Simptomi prostatitisa su bol u zdjelici, bol u testisima, bol prilikom ejakulacije sjemena, bolno mokrenje, bol u perineumu (području između anusa i stražnjeg djela skrotuma). Jedan od mogućih scenarija prije upale prostate je da je pacijent imao upalu mokraćnih kanala, nakon koje postoji mogućnost da bakterije iz mokraćnog kanala ili krvi pređu u prostatu. Kod akutne upale prostate javljaju se jaki bolovi, drhtavica, povišena temperatura i bolovi u području spolnog organa koji se šire prema leđima. Kronična nebakterijska upala je dugotrajna bolest s fazama poboljšanja i pogoršanja, ali se može kontrolirati ako se slijede upute liječnika (urologa) i pridržavajući se smjernica o pravilnom izboru prehrane. Važno je napomenuti da pacijenti s upalom prostate ipak nemaju veći rizik za razvoj raka prostate.

Pravilna prehrana

Rizični čimbenici za razvoj oboljenja prostate uvelike se smanjuju pravilnom prehranom i izborom namirnica te prestankom pušenja. Istraživanja su pokazala da je indeks tjelesne mase veći od 32 uvelike povezan s učestalošću razvoja agresivnijih oblika pa čak i karcinoma prostate, ali i vraćanjem bolesti nakon provedenih terapijskih postupaka te smrtnošću koja je do 35 posto viša u odnosu na osobe normalne tjelesne mase (indeks tjelesne mase između 18 i 25). Osim prekomjernog energetskog unosa i lošeg odabira namirnica, hrana postaje neprijatelj prostate i ako se priprema na previsokim temperaturama i pri duljem pečenju te prženju mesa pri kojem nastaju izrazito kancerogeni spojevi.

Za zdravlje prostate preporučuje se:

-         povećati unos plave ribe – haringe, lososa, pastrve, sardine, skuše, tune

-         povećati unos povrća poput brokule, cvjetače, kelja, kupusa prokulice

-         povećati unos voća bogatog antioksidansima. U posljednjim istraživanjima, nar (šipak) se istaknuo kao vrlo djelotvoran

-         svakodnevno konzumirati 1-2 šalice zelenog čaja

-         upotrebljavati bućino i maslinovo ulje

-         povećati konzumaciju namirnica bogatih likopenom (crveni grejp, lubenice, marelice, papaja, rajčica)

-         osigurati organizmu dovoljne količine vitamina D (konzumirati ulje od jetara bakalara, masne ribe i izlagati se suncu)

-         osigurati organizmu namirnice bogate cinkom (cjelovite žitarice, leguminoze, miso, tofu, pivski kvasac, grašak, gljive, sjemenke buće i suncokreta)

-         konzumirati namirnice bogate selenom (cjelovite žitarice, pivski kvasac, klice žitarica, iznutrice, maslac, sjemenke, brazilski oraščić)

-         reducirati unos masti i proteina životinjskog podrijetla, primarno crvenog mesa, te mliječnih proizvoda

-         izbjegavati unos jednostavnih i rafiniranih šećera

-         izbjegavati trans-masne kiseline prisutne u obrađenoj hrani

-         svesti na minimum konzumaciju tekućina koje djeluju diuretski, poput alkohola i kave

-         izbjegavati začinjenu hranu

 

Ljekovite biljke

U očuvanju zdravlja prostate dobro je osloniti se i na pomoć ljekovitog bilja. Neke od biljaka čija ljekovitost pomaže u liječenju bolesti muškog spolnog sustava i prostate mogu pomoći i kod usko povezanih urogenitalnih problema:

Vrbolika (Epilobium parviflorum) je biljka koja sadrži fitosterole, flavonoide, polifenole i tanine, dokazano je da ima antioksidativno, antimikrobno i protuupalno djelovanje. Potvrđen je njezin ljekovit učinak na cijeli urogenitalni sustav. Od davnina se u tradicionalnoj medicini koristi kod problema s prostatom.

Vrijesak (Calluna vulgaris) sadrži polifenole, triterpene i ursoličnu kiselinu, koji imaju  antioksidativni i antitumorski učinak, što pridonosi njegovoj stoljetnoj primjeni. Primjenjuje se u liječenju tegoba urinarnoga trakta i upalnih procesa. Vrijesak je biljka koja se od davnina koristi u liječenju prirodnim putem, tako, među ostalim, i u liječenju upala mokraćnog mjehura u muškaraca, a koje su vezane uz povećanu prostatu.

Zlatnica obična (Solidago virga aurea) je biljka koja se ponajviše koristi u urologiji – prilikom oboljenja bubrega, pojave bjelančevina u mokraći i oboljenja muških spolnih žlijezda (prostate i testisa). Sadrži mnoge ljekovite podvrste flavonoida, a od davnina je poznato da potiče rad bubrega, a da pritom ne dolazi do gubitka elektrolita. Može se konzumirati bez bojazni od nuspojava.

Mnoge biljke koje pomažu u liječenju infekcija mokraćnog sustava djeluju blagotvorno i na zdravlje prostate.

Crna bazga (Sambucus nigra) je biljka poznata još od rimskog doba. Zahvaljujući prisutnosti bioflavonoida, kao što su flavoni, flavonoli i dihidroflavonoli, ekstrakt ove biljke pokazuje učinkovitost u inhibiranju rasta bakterija, među ostalim i bakterije Escherichia coli koja je jedna od uzročnika infekcije mokraćnog sustava.

Čičak (Arctium lappa) je biljka za koju su nedavna istraživanja pokazala da učinkovito djeluje protiv bakterije Proteus mirabilis, koja uzrokuje infekcije rana i upalu pluća, a veže se uz pojavu bubrežnih kamenaca.

Dragoljub (Tropaeolum majus) koji se, među ostalim, primjenjuje kao diuretik i laksativ, pokazao se dobar u liječenju infekcija.

Hudoljetnica (Erigeron canadiensis) je biljka koja se od davnina pokazala korisnom u liječenju upala urinarnog trakta i bolesti prostate.

Pastirska iglica (Geranium robertianum) zbog visokog sadržaja polifenola i njegovih antioksidativnih svojstava koristi se u liječenju različitih krvarenja i upala sluznice koji se mogu javiti i prilikom infekcije mokraćnog sustava.  

 

Autorica teksta

Sunčica Đunđek, magistra nutricionizma

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:113628 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54344 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6477 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5474 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7206 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7776 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5637 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8686 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3272 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2621 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5288 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu