Ispis

Nesvjesno prejedanje

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i zob nego ubiti mamuta.

Kako potičemo od ljudi koji su imali velike probleme u nabavi osnovne hrane, naš odnos prema hrani, za današnje vrijeme obilja, je pomalo čudan na neki način.

Evo nekih činjenica.

Koliko će te pojesti u ovisi i o količini koja vam je ponuđena u tanjuru. Bez obzira koliko ste gladni.

Da ovo nisu pusta nagađanja ,pokazala je studija gdje su ljudima ponudili makarone sa sirom, naravno da su svu ispitanici bili ljubitelji ovakvog tipa hrane. Porcije su težile 500g., 625 g., 750g - neki "sretnici " su dobili tanjur napunjen sa cijelim kilogramom sira i makarona. Sudionicima u ispitivanju je bilo rečeno da jedu dok ne izgube osjećaj gladi.

Rezultat - svi su bili siti nakon obroka, nikakvo čudo. Osobe čiji je obrok težio cijeli kilogram, pojeli su 30% više, nego osobe sa obrokom od pola kilograma makarona i sira. Tek nakon 30% više pojedene hrane, osobe sa najvećom ponuđenom porcijom, izgubili su osjećaj gladi.

Utjecaj veličine ponuđene porcije je vidljiv u svakodnevnim situacijama. Odlazeći u kino, bez obzira na osjećaj gladi, pojedete onu količinu kokica koju ste kupili. Slično je i sa kola pićima, popijete volumen koji ste kupili.

Većina nas nije svjesna koliko bi trebali pojesti da bi u obroku dobili potrebnu količinu energije i hranjivih materija. Umjesto toga mi limitiramo obrok volumenom ili težinom, bez obzira radi li se o juhi koja je male kalorijske vrijednosti ili o makaronima prelivenim masnim otopljenim sirom uz dodatak maslinova ulja, koji obiluju energijom.

Kako mi nismo potpuno racionalna bića ( bez obzira na izjave nekih velikih mislilaca) većina nas nije ni svjesna količine unesene hrane.

Pojedemo više kada je ista količina hrane ponuđena u većem tanjuru nego kada tu istu količinu hrane ponudimo u manjem tanjuru.

Također i žlica kojom unosimo hranu igra važnu ulogu. Ukoliko uživate u sladoledu, u svome domu, pojest će te ga više ukoliko koristite veću žlicu

Kada ne razmišljate o ovim činjenicama lako dolazite do situacije da se prejedate, a da toga niste ni svjesni.

Kako vaga nije razumno biće, ona će pokazati realno stanje.