Ispis

7 savjeta za zdravu prehranu – pomladite organizam i riješite se viška kilograma

Prekomjerni kilogrami, konstantni umor, pojava alergijskih reakcija, bol u zglobovima, razdražljivost, problemi s krvnim tlakom, samo su neki od znakova upozorenja koji ukazuju na to da što prije treba promijeniti način prehrane.

Foto:http://www.morguefile.com/

Zdrava i pravilna prehrana je predmet intenzivnih istraživanja koje stručnjaci porvode diljem naše planete već dugi niz godina. Jedna snedavna studija grupe britanskih nutricionista i liječnika utvrdila je precizan plan prema kome sezonska sviježa hrana treba biti temelj zdrave prehrane ljudi. Ovaj plan ne podrazumijeva nikakva velika odricanja, a daje fantastične rezultate u pročišćavanju organizma od toksina i pomaže u eliminaciji pretilosti. Ukoliko želite promijeniti loše prehrambene navike, osvježiti i pročistiti svoje tijelo, riješiti se suvišnih kilograma, pročitajte tekst koji slijedi i u kome prenosimo savijete temeljene na pomenutoj britanskoj studiji.

 

 

Svježe namirnice na prvom mjestu

Za pripremanje jela koristiti isključivo sviježe namirnice, koliko god je to moguće. Neka zelena tržnica i kumice postanu glavno mjesto Vašeg opskrbe. Kupujte sviježe voće i povrće, salate i sviježe, nesušeno začinsko bilje. Sirove namirnice moraju postati stalni dio Vaše trpeze, ali budite na oprezu. Ukoliko ste ranije rijetko jeli, primjerice, sviježu zelenu salatu, salatu od blitve ili maslačka, uvodite je u svoj jelovnik postupno, kako bi u početku, dok se organizam ne navikne, izbjegli probleme s probavom.

Žitarice i mliječne proizvode svedite na minimum

Većina žitarica (pšenica, ječam, raž) i proizvoda od mlijeka (maslac, sirevi, sladoled) sadrži gluten, na koji su ljudi uglavnom preosetljivi, a da toga nisu ni svjesni. Organizmu prijaju umjerene količine integralnog kruha i riže, kao i probiotski mliječni proizvodi (jogurt, kefir i sl.).

Izbjegavajte tešku hranu

Svinjsko ili goveđe meso, kao i masnije pripremljena jela, poput restovanog krumpira su teška, pa njihovim redovitim konzumiranjem opterećujete Vaš organizam, probavne organe, krvotok. Umjesto crvenog životinjskog mesa jedite ribu, najbolje pastrvu i lososa, piletinu i naravno voće i povrće, špinat, zelenu salatu, blitvu, šparogu, mladi luk, jagode. Ukoliko Vas ne opterećuju suvišni kilogrami, dobar izbor predstavljaju mrkva, cikla i kuhani ili pečeni krumpir.

Ne jedite rafiniranu hranu            

Rafinirani bijeli šećer, kao i rafinirane žitarice, bijelo brašno i bijela riža imaju u sebi vrlo malo hranjivih sastojaka i biljnih vlakana, pa njihova intenzivna upotreba utječe na pojavu drastičnih oscilacija u razini šećera u krvi. Pored toga, rafinirane masti i rafinirano sojino i kukuruzno ulje sprječavaju normalno funkcioniranje stanica i međustaničnu razmjenu materijala. Potpuno eliminiranje iz jelovnika ili svođenje na minimalne količine rafiniranih namirnica početni je korak u procesu čišćenja organizma od toksina, njegovom pomlađivanju, ali i uklanjanju prekomjernih kilograma.

Pomozite jetri da se regenerira

Jetra je organ koji služi za pročišćavanje i zaštitu organizma i na stalnom je udaru štetnih tvari i toksina koji preko hrane dolaze u naše tijelo. Upravo zbog toga, moramo pomoći jetri u izvršenju teških zadataka i opskrbiti je dovoljnom količinom antioksidansa. Pravilna prehrana je najbolji način za brzu regeneraciju jetre, a prijaju joj gotovo sve vrste južnog voća osim grejpa, kimovo ulje, paprike, češnjak, brokula, kelj, kupus, jagode i druge vrste voća koje sadrže flavonoide.

Budite oprezni sa škrobom

Ukoliko ste u zimskom periodu stekli nekoliko suvišnih kilograma, proljeće je pravo vrijeme da ih se riješite, jer namirnica sa vrlo malim sadržajem škroba, pre svega sezonskog povrća i bobičavog voća, ima u izobilju. Takvo voće i povrće u odnosu na druge vrste, sadrži i do 10 puta manje ugljikohidrata. Hranu koja je bogata škrobom, poput mahunarki, krumpira, kukuruza, kao i sveg voća, izuzev bobičavog, ne treba jesti jer deblja. Koristite maslinovo ili laneno ulje i jedite morsku ribu, jer je to hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, koje reguliraju koncentraciju šećera u krvi i na taj način pomažu smanjenju kilaže.

 Pripremajte jednostavnije obroke

Za pripremanje zdravih obroka nije Vam potrebno mnogo vremena. Izbjegavajte komplicirane recepte koji podrazumijevaju veliki broj sastojaka i budite jednostavni. Za pripremanje, primjerice, pečenog pilećeg ili purećeg mesa, prije nego ga stavite u pećnicu, samo je potrebno začiniti ga biljnim začinima. To će biti sasvim dovoljno da okus pečenog mesa bude vrhunski.

Za dijeta.hr piše:
Dragan Antić

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:112942 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:53720 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6451 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5441 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7176 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7745 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5617 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8643 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3251 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2600 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5253 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu