Ispis

Što je zdravo, a što nije ???

Čini vam se da su zdravstveni savjeti koje čitate u novinama često proturječni? Je li mlijeko zdravo ili nam šteti? Jedno jaje organizmu snagu daje ili će nam žumanjak donijeti kolesterol? Donosi li alkohol rak ili ga sprečava? Što je s čokoladom?

 

Zašto tako često nailazimo na kontradiktorne savjete o zdravoj prehrani? Ponekad je riječ o reakciji određenog lobija koji svojim istraživanjem želi pobiti prethodno istraživanje koje je ocrnilo njihov proizvod, ponekad je riječ o površnom čitanju teksta i bombastičnom naslovu koji nema veze sa sadržajem (čokolada u naslovu najčešće se odnosi na sastojke kakaa, a ne na zašećereni masni proizvod koji slasno gutate), a ponekad je riječ o nedovoljnoj spoznaji samih znanstvenika.

Primjerice, već par godina jaja su 'pomilovana' i promoviraju se kao odlična hrana. No, prije par tjedana kanadsko istraživanje pokazalo je da su žumanjci pogubni za srce i arterije gotovo kao i cigarete. Britanska nutricionistkinjaAmanda Ursell kaže: 'Svako malo čujemo da je nešto loše za nas, a onda da je ta ista hrana dobra. Jaja me ne zabrinjavaju previše.'


Koliko su se često savjeti o hrani mijenjali u posljednjih desetak godina


Jaja

1990: Vodeći znanstvenici upozoravaju na visoku koncentraciju kolesterola u jajima, pa prosječna konzumacija jaja pada na dva do tri tjedno.

2009: Stručnjaci su otkrili da kolesterol u hrani ima mali učinak na razinu kolesterola u krvi većine ljudi.

2012: Kanadski znanstvenici vraćaju nas opet na staro i tvrde da su dva žumanjka tjedno opasna za arterije koliko i pušenje. Većina stručnjaka s njima se ne slaže.


Gorka čokolada

2011: Gorka čokolada s velikim udjelom kakaa sadrži snažne antioksidanse koji djeluju protiv raka i štite krvožilni sustav.

2012: Oni koji jedu gorku čokoladu par puta tjedno vitkiji su od onih koji je jedu tek povremeno, piše u američkoj studiji iz ožujka.

2012: Europsko istraživanje pokazuje da se klonimo čokolade jer zbog velike kalorijske vrijednosti i masnoća pridonosi pojavi pretilosti.


Kobasice

2011: Razina soli u kobasicama može potaknuti razvoj visokog krvnog tlaka, moždanog udara i srčanih bolesti, upozoravaju aktivisti.

2012: Konzumacija kobasice ili slanine tri puta tjedno može povećati rizik od raka gušterače.

2012: Stručnjaci tvrde da su i zasićene masnoće zdrave ako odaberete kobasice s najmanje 85 posto čistog mesa.
Crno vino

2001: Londonski znanstvenici kažu da crno vino može zaštititi srce, čini se da arterije održavaju prohodnima.

2011: Crveno vino može stimulirati rast zdravih bakterija u crijevima, pokazuje istraživanje iz SAD-a.

2012: Samo jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke, kažu istraživači u Njemačkoj i Italiji.


Bijeli kruh

1950: Bijeli kruh obogaćen vitaminima i mineralima ima dva puta više kalcija nego većina integralnih peciva.

2007: Znanstvenici sa Sveučilišta Virginia kažu da bijeli kruh ne deblja i da ugljikohidrati 'nisu neprijatelji'.

2012: Harvardski istraživači tvrde da samo jedna kriška dnevno može značajno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.


Crveno meso

2006: Crveno meso povezano je s rakom dojke kod starijih žena, a u drugom istraživanju 2007. s rakom crijeva.

2010: Konzumacija crvenog mesa povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti, tvrdi se u američkoj zdravstvenoj studiji.

2011: Moderna poljoprivreda je smanjila razinu masnoća i stvara meso obogaćeno vitalnim hranjivim tvarima, poput željeza, kaže British Nutrition Foundation.
Orašasti plodovi

1999: Orašasti plodovi mogu povećati rizik od srčanog udara zbog visokog sadržaja masti, pokazuje studija iz Iowe.

2011: Bademi sadrže 20 posto manje kalorija nego što se prije vjerovalo i ne štete srcu, pokazuje američko istraživanje.

2012: Paketić oraha dnevno može značajno poboljšati kvalitetu sperme i može povećati plodnost, kažu američki znanstvenici.


Grožđe

2008: Uzorci uzeti iz supermarketa diljem Europe pokazuju da i grožđe ima opasne razine pesticida.

2011: Grožđe može ublažiti bolesti jetre, navodi se u studiji provedenoj na Sveučilištu u Queenslandu.

2012: Grožđe je bogato vitaminima A, C, B6, folnom kiselinom i mineralima koji će vam pomoći izgledati mlađe, kažu britanski stručnjaci.


Kava

1980: Američke studije pokazuju da kava povećava rizik od raka gušterače.

2007: Pregled 66 kliničkih ispitivanja potvrđuje da kava nije kancerogena.

2012: Nova knjiga Kava je dobra za vas pokazuje da je ova popularna tekućina dobro sredstvo za prevenciju raka i srčanih bolesti.


Krumpir

2002: Atkinsova dijeta postaje hit, te se širi vijest da je smanjivanje unosa hrane bogate ugljikohidratima, kao što su krumpiri, ključ za gubitak težine.

2009: Krumpiri su veoma bogati vitaminom B6 koji pomaže u borbi protiv stresa, pokazuje europska studija.

2011: Dvije porcije kuhanog krumpira na dan mogu sniziti krvni tlak, pokazuje američka studija.

Magazin.hr

OGLAS: originalne Sumabe čokoladice za mršavljenje


Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114703 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:55295 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6510 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5513 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7235 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7805 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5664 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8753 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3322 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2648 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5329 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu