Ispis

Kako jesti za vrijeme blagdana, a ne udebljati se

Pred nama su blagdani, vrijeme okupljanja, druženja i uživanja u raznovrsnim delicijama. Blagdanski stolovi prepuni su raznih specijaliteta koji ne samo da lijepo izgledaju, nego su i ukusni, ali nažalost obično i prepuni kalorija. Zaista, teško je odoljeti takvim iskušenjima, a moramo i priznati, malo je nas koji će snagom svoje volje okrenuti glavu od stola i reći „ja to neću“ i jednostavno ignorirati sva svoja čula.

No, je li zaista potrebno tako se rigorozno kažnjavati? Hoće li to donijeti rezultat koji priželjkujemo ili će možda samo povećati frustracije i gorki, ali gladni okus u ustima jer smo zakinuti i za blagdanskim stolom? Mi u Sapro Slimming Clinicu mislimo da to nije potrebno te vam stoga predlažemo nekoliko trikova kojima ćete pomoći sami sebi da savladate blagdanska prenatrpavanja hranom i pićima, a da pri tome uživate u raznovrsnim delicijama.

Izbjegnite aperitive i koktele


Aperitivi i kokteli obično su visokokalorična pića i sigurno nam neće pomoći da se nakon obroka osjećamo sitijima. Štoviše, još će nam pojačati apetit. Ovakva pića obično su vrlo visokoga glikemijskoga indeksa i zapravo rade pravi atak na našu gušteraču da u kratkom vremenu izluči puno inzulina, a to je pravi recept za debljanje.

 

Predjelo

Uvijek birajte ono predjelo koje na sebi nema vidljivih masnoća ili ih uklonite prije konzumiranja. Opredijelite se za sušenu govedinu, pureću šunku, dimljeni losos ili karpačo od tune. Ako volite pršut, ne morate ga izbjegavati, ali svakako prije konzumacije uklonite onaj masniji dio pršuta. Uz to birajte cjeloviti integralni kruh, a slobodno se poslužite i kiselim krastavcima, paprikama ili ljutim feferonima. Ukoliko ne možete odoljeti tradicionalnoj francuskoj salati, ni ona nije zabranjena, samo je nastojte pripremiti s manjim udjelom majoneze, a većim udjelom nemasnoga jogurta.

Juhe

Juhe su prava blagodat za vaš organizam jer ih većina ne sadrži puno kalorija, jako su hranjive, a usto i dobro nam popunjavaju gladni želudac. Naravno, potrebno je izabrati bistre juhe bez tjestenine s komadićima povrća u sebi. Ako se radi o mesnim juhama, svakako prije konzumacije odstranite suvišnu masnoću koja pliva na površini i onda slobodno uživajte u finom mirisu i okusu iz vašega tanjura

Glavno jelo

Za koje god se jelo odlučili, uvijek imajte na umu činjenicu da je općenito zdravo jesti mršave proteine, složene ugljikohidrate i dobre masnoće. Možete se bez straha poslužiti kuhanim, pečenim, pirjanim ili mesom s roštilja kojemu morate odstraniti vidljive masnoće. Slobodno se poslužite i svim vrstama povrća spremljenim na bilo koji način i začinjenim s malo maslinova ulja. Maksimalno izbjegavajte krumpir ili ga zamijenite slatkim krumpirom, ali ništa se neće dogoditi ako posegnete i za jednim manjim kuhanim krumpirićem. Izbjegavajte preljeve koji su napravljeni s masnim umacima od pečenja i vrhnja, ali zato slobodno uživajte u umacima koji su napravljeni od istoga toga pečenja iz čijega je umaka odstranjena masnoća te dodan nemasni jogurt i senf.



Salate


U izboru salata gotovo da nema ograničenja, osim što vas savjetujemo da izbjegavate kuhanu i konzerviranu ciklu jer ima visoki glikemijski indeks. Što jedete više salate, to unosite više vlakana u organizam i samim time povećavate osjećaj sitosti. Vlakna nam također jako doprinose kontroli šećera u krvi, a time uspostavljamo i kontrolu nad vlastitim kilogramima. Salate prelijte s malo maslinova ulja i sokom limuna ili octom, a svakako izbjegavajte neke masne ili zašećerene preljeve.

Desert

Uvijek birajte desert koji u sebi sadrži puno voća. Naravno, obratite pažnju da u to voće nije dodano puno šećera ili da je kolač napravljen od smeđega šećera, ali pripazite da ni njega nema u velikoj količini. Ako je moguće, birajte kolače od integralnoga brašna. Sve u svemu, za desert radije odaberite svježe voće jer ćete tako udovoljiti želji za slatkim, a usto napraviti i jako dobru stvar za svoj organizam. Izbjegavajte banane, ali zato slobodno jedite jabuke, kivije, naranče, mandarine i ne bojte se jer jedna šalica svježeg voća poput brusnice sadrži samo 46 kalorija, stoga ne oklijevajte i uživajte u voću.

Pića

Slobodno se poslužite čašom vina iza ručka jer jedna čaša vina sadrži malo alkohola, a puno antioksidansa. Dobra je za probavu i blagdansko raspoloženje, ali nikako ne pijte više od jedne čaše jer onda ćete poništiti sve benefite vina. Pijte puno vode i biljnih čajeva jer ćete tako napuniti želudac, ali i ubrzati metabolizam i sagorijevanje kalorija.

Dakle, kao što vidite, ne morate se za vlastitim stolom u vlastitoj obitelji osjećati kao stranac ili uljez. Dovoljno je samo malo pripaziti i nema nikakvih bojazni oko toga da ćete se zbog blagdana udebljati ili pokvariti već započeti proces mršavljenja. Zapamtite, nikada nemojte reći sve ili ništa jer to nije nikako dobro i sigurno će vas kad-tad dovesti do neuspjeha i frustracija. Mršavljenje i način jedenja proces je koji mora sazreti u vašoj svijesti, ali i vašem organizmu treba vrijeme da mu se pokrene metabolizam i izreguliraju hormoni, i onda se ni kilogrami više neće "lijepiti" i nećete baš tako morati paziti na svaki zalogaj.

Dotada uživajte u hrani, uživajte u blagdanima i uživajte u svojoj obitelji. Na kraju još jedna bitna stvar – ako i „zgriješite“, ne opterećujte se time, odmah sve zaboravite i već se sljedeći dan vratite osnovnim postulatima fitometaboličke prehrane i nitko ništa neće primijetiti, pa čak ni najrigoroznija vaga.

Piše: Vlaho Šapro, dr.med.

www.sapro.hr

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:40984 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:11913 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4029 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3596 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5012 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6080 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4151 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:5809 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1470 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1186 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3560 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu