Ispis

Kako izbjeći yo-yo efekt?

Jedan od ciljeva kojeg si mnogi svrstavaju visoko na listi prioriteta definitivno je – idealna tjelesna težina. Nekima se čini nemogućim uopće postići ju, dok drugi rigoroznim dijetama dostignu svoje težnje samo da bi se one ponovno razbile s prvim jo-jo efektom zadobivenim povratničkim kilama. I iako ste već tisuću puta pročitali kako je baš ovo dijeta koja će promijeniti vaš život, ovoga puta to bi se uistinu moglo i dogoditi. Za početak, naime, uopće nije riječ o dijeti. Ono što vam treba kako bi trajno, i ono najvažnije zdravo, skinuli svoj višak kilograma je promjena stila života, bar u nekim segmentima. Pa krenimo redom…

Prvo i osnovno je ne postaviti si nemoguće zahtjeve, iz toga se nužno rađa frustracija. Možda nećete već ovog ljeta svojom vitkom linijom zadiviti sve oko sebe, ali jasne naznake da vaš trud nije uzaludan pokazat će se i prije nego što to i sami primijetite.
Kada se sami sa sobom raščistili koji su vam točno ciljevi, odaberite dan za koji znate da neće biti previše naporan i posvetite ga detoksikaciji. Drugim riječima cijeli dan (i ako možete izdržati cijelu noć) pijte isključivo vodu ili nezaslađeni biljni čaj. Na ovome se temelji i poznata 'mjesečeva dijeta', a kako naš organizam uistinu je povezan sa mjesečevim mijenama nije na odmet da za pročišćavanje organizma izaberete baš dan kad se mijenja neka od mjesečevih mijena. S ovim danom, osim što ste iz organizma malo protjerali toksine, simbolički ste označili novi početak.
Kao što smo rekli na početku, ono na što trebate biti spremni je promjena nekih životnih navika, ne tako drastično kao što zahtijevaju mnoge dijete, ali dovoljno da počnete gubiti višak tjelesne mase.
Dakle, bez obzira koliko ju puta čuli, mnogi se i dalje ne pridržavaju stare narodne izreke 'doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin i večeraj kao siromah', a upravo je u njoj objedinjeno sve ono što vaš organizam treba. Ipak, da ne bi bilo zabune, obilan doručak ne znači nekoliko jaja sa špekom, već hranjiv obrok koji će vam dati energiju i polet za početak dana. Najbolja varijanta su zobene pahuljice, sa voćem i mlijekom ili jogurtom, u koje obavezno dodajte sjemenke lana. Ukoliko nikako ne možete prihvatiti zobene pahuljice kao izbor, uzmite zdravi bio kruh s namazom, ali obavezno uz njega jogurt sa lanenim uljem ili sjemenkama.
Vodite računa da tijekom dana konzumirate dovoljno tekućine i to po mogućnosti obične vode ili čajeva, gazirane i obične sokove izbjegavajte, kao i alkohol, te prije svakog obroka popijte čašu vode. Tijekom jela i minimalno pola sata nakon jela izbjegavajte tekućinu. Ne zaboravite kako um često osjećaj žeđi tumači kao glad. Zato prvo popijte vodu i ako ste još uvijek gladni onda tek prijeđite na jelo.
Poželjno je imati više manjih obroka dnevno, no kako je to uistinu samo rijetkima danas moguće, međuobroke popunite voćem, sirovim povrćem ili orašastim plodovima. Grickalice, dakle, nisu zabranjene, samo ih morate zamijeniti s njihovom zdravijom i za vašu težinu prihvatljivijom varijantom.
Sami ručak je posebna priča. U osnovi jedite što god vam odgovara, ključna je u ovom pitanju količina hrane. Odavno je, naime, utvrđeno kako ljudi jedu puno više nego što im uistinu treba. Na kraju krajeva odatle i osjećaj tromosti nakon obroka. Zato umjesto da tjerani glađu natrpate tanjur i onda sve sa njega u sebe, pojedite samo polovicu onoga što ste si nagrabili. Također iz prehrane izbacite sol i šećer. Pri tome se misli samo na dodatno soljenje obroka ili začinjanje salate, u kuhanju ih normalno koristite. Umjesto soli koristite limunov sok, a umjesto šećera med. Svedite na minimum i proizvode od bijelog brašna.
I na kraju, što se jela tiče, barem prvih dva mjeseca (ovisno o težini ako treba i dulje) svoj posljednji obrok pojedite prije 18 sati. Nakon toga eventualno zadovoljite želju za hranom jogurtom ili svježim povrćem u koje opet dodajte ulje ili sjemenke lana. Prva dva do tri tjedna također svakodnevno popijte litru nezaslađenog čaja od lovora ili đumbira. Komad đumbira od cca 4 cm ili 10tak listova lovora prokuhajte 20 minuta u kipućoj vodi te stavite u termosicu i pijite tijekom dana.
Ako vam se ovaj dio činio poprilično jednostavnim u pravu ste, ono za što uistinu treba jaka volja tek slijedi. Ujedno to je ono što će vam još brže potpomoći u sagorijevanju kalorija, ali će vam osim toga vratiti vitalnost te nakon gubitka kila zategnuti sve što treba tamo gdje treba. Riječ je naravno o nužno neophodnoj fizičkoj aktivnosti.
I ne to ne mora značit da svaki dan provodite sate u teretani. Nađite nešto što vam odgovara i za to odvojite minimalno tri dana u tjednu po sat i pol vremena, ne računajući vikende. Za njih sačuvajte neku drugu aktivnost koja će zahtijevati kretanje, bilo da je riječ o šetnji, jahanju, vožnji bicikla ili plivanju. Samo da se razlikuje od rekreacije koju ste odabrali tijekom tjedna i po mogućnosti da uključuje boravak na svježem zraku. Najvažnije je da rekreaciju ne doživljavate kao obavezu već kao vrijeme za sebe.
Iskoristite i najmanju dnevnu priliku za kretanjem – prošećite par stanica umjesto da koristite tramvaj, isto vrijedi i za lift i stepenice, a dok stojite u redu na šalteru oblikujte guzu stiskanjem guznih mišića. Vašem organizmu je upravo to neophodno. Prema vlastitom nahođenju detoksikaciju možete provoditi jednom mjesečno, a za izražajnije početne efekte i svaki tjedan kada je mjesečeva mijena.
No, nikada, ni u kome slučajnu nemojte pretjerivati ili opterećivati svoj organizam. Kako bi uistinu na kvalitetan način došli do svoga cilja najvažnije je da se na ovom putu osjećate zadovoljnima.

 

By. Ksenija Hrstić       

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:110828 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:52013 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6354 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5363 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7117 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7697 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5566 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8561 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3198 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2547 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5196 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu