Acai Bobice (acai berry)
O Acai bobicama
Acai bobice (izgovara se ah-sigh-ee) ove je godine postao prava senzacija s mnogo novih proizvoda na tržištu koji obećaju sve od gubitka tjelesne težine, antivirusnih svojstava ili čak pomoć oboljelima od leukemije. Ranije ove godine u tv emisiji „Oprah“ liječnici su stavili Acai bobice na top listu „super-hrane“, a dobro znate što se događa kad Oprah progovori o nečemu....male Acai bobice od tada nisu sigurne.
Za nas, prava priča o skromnim Acai bobicama je priča o bobicama koje su pronađene na posebnoj vrsti palme duboko u unutrašnjosti Amazonije i koje imaju snažna antioksidativna svojstva. Saznajmo zajedno još o Acai bobicama i Vašem zdravlju.
*
Tradicionalna primjena Acai bobica
Sok i pulpa acai bobica često se koriste u različitim mješavinama sokova. U sjevernom Brazilu, acai bobice se tradicionalno poslužuje s tapiokom u posudama od tikvi koje se zovu „cuias“ i, ovisno o lokalnim običajima, jede ih se posoljene ili zaslađene. Acai je postao popularan u sjevernom Brazilu gdje se jede hladan pod nazivom acai na tigela („acai u zdjeli“), uglavnom pomiješan s granolom poput žitarica koje jedemo ovdje u Sjevernoj Americi. U Brazilu se također može kupiti sladoled ili sok od acai bobica.
Acai bobice i gubitak tjelesne težine
U kombinaciji s odgovarajućom prehranom i vježbanjem, acai bobice mogu doprinijeti gubitku kilograma. Njihova prirodna kombinacija antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina, amino kiselina, fitosterola i amino kiselina pomaže tijelu da bolje funkcionira, lakše probavlja hranu i efikasnije sagorijeva masnoće. Zahvaljujući Omega vitaminima Acai bobice potiču Vaš metabolizam, a zbog visokog udjela vlakana dokazano smanjuju apetit.
*
Zdravstveni učinci acai bobica
U većini do danas provedenih istraživanja usredotočilo se na posebnu liofiliziranu formu Acai bobica koja se naziva Opti-acai. Ovaj pripravak u prahu liofilizirane pulpe i kože acai bobica sadrži kalcij, željezo i vitamin A, kao i asparaginsku kiselinu te glutaminsku kiselinu.
Acai ima i izuzetan sastav masti koji uključuje oleinsku kiselinu, palmitinsku i linolensku kiselinu. Također sadrži i visoku koncentraciju beta sitosterola. Uljni dijelovi acai voća su, kao i zeleni čaj, bogati polifenolima poput oligomeričkih procijanida, vanilinske kiseline, siringične kiseline, hydroxy-benzoične kiseline, protokatehinske kiseline i ferulične kiseline koje postepeno propadaju pri skladištenju ili izlaganju toplini, zbog čega je teško duže čuvati ili kuhati acai bobice.
Ustanovljeno je i da liofilizirana acai pulpa i koža u obliku praška sadrži antocijanine, a antioksidativni učinak acai voća je oko 10%. Također je utvrđeno da pripravak u prahu sadrži dvanaest flavonoidnih sastojaka, uključujući homoorientin, orientin, taxifolin, deoksi-heksozu, izoviteksin, skoparin, kao i proantocijanidine i niske razine resveratrola.
U studiji koja je istraživala razlike u vrstama acai bobicama i njihovima antioksidativnim svojstvima ustanovljeno je da bijela vrsta bobica ne pokazuje nikakvu antioksidativnu aktivnost prema različitim vrstama oksigenih radikala dok ljubičasta vrsta bobica, koja se često koristi u komercijalne svrhe, pokazala je odličan učinak protiv peroksilnih radikala, dobar protiv peroksinitrita te slab protiv hidroksilnih radikala.
Pokazalo se i da liofilizirani acai u obliku praška ima snažan antioksidativni učinak protiv superoksidnih i peroksilnih radikala i nešto slabiji učinak protiv peroksinitrita i hidroksilnih radikala. Nalazi pokazuju da prašak inhibira oksidaciju uzrokovanu hidrogen peroksidom u neutrofilima te da ima blagi stimulativni efekt na proizvodnju nitričnog oksida od lipopolisaharidima stimuliranih makrofaga in vitro.
Pokazalo se i da ekstrakti acai sjemenki imaju antioksidativna svojstva protiv peroksilnih radikala, slično svojstvima pulpe, sa snažnijim antioksidativnnim svojstvima protiv peroksinitrita i hidroksilnih radikala (korišteno u Acai bobicama za mršavljenje). Kada su testirana tri na tržištu dostupna soka koji sadrže neodređene postotke acai soka i uspoređena s in vitro antioksidativnim svojstvima crnog vina, čaja, šest tipova čistog voćnog soka i soka od šipka s dodanim antioksidansima, prosječna antioksidativna svojstva su bila niža nego ona soka od šipka s dodanim antioksidansima, Concord soka od grožđa, soka od borovnice i crnog vina. Prosječna antioksidativna svojstva bila su otprilike jednaka onima soka od crne trešnje ili soka od brusnice i viša od onih soka od naranče i jabuke te čaja.
Studije se ustanovile da se antioksidativni kapacitet krvi povećava unutar dva sata nakon konzumacije acai soka. Acai bobice imaju 15-20 puta viđe antioksidansa (antocijanina) od crnog grožđa.
*
Povijest acai bobica
Acai bobice poznate su tisućama godina ali tek su 1990-ih predstavljene u Sjevernoj Americi. Smatra se da acai bobice imaju snažne pozitivne učinke na zdravlje. Za liječenje različitih bolesti prvi puta su ih koristila plemena u Amazoniji. Svi dobro znamo koliko se plodovi amazonske prašume nedovoljno koriste u zdravstvene svrhe. Naime, procjenjuje se da plemena u Brazilu u medicinske svrhe koriste i do 2000 od poznatih 3000 voćki iz prašume.
Gdje se povijest susreće sa znanošću...možda.
U Amazoniji je otkriveno da acai bobice imaju značajne zdravstvene učinke npr. pomažu regulaciji razine kolesterola i djeluje kao antioksidans. Plemena Amazonije su znala za ove pozitivne efekte, a ustanovili su da im bobice pomažu i u podizanju imuniteta, borbi s infekcijama, zaštiti srca i kontroli povećane prostate. Plemena su bobice koristila kao odličnu energetsku hranu. Od pulpe acai bobica tradicionalno se radi vino koje je bogato mineralima, a otkriveno je i da bobice pomažu u borbi protiv shistosomoze od koje boluje više od 10 milijuna Brazilaca i koju prenose puževi. Acai bobice koristi se također i u proizvodnji antibiotika koji pomaže u liječenju stafilokokne infekcije, česte infekcije koja se najčešće prenosi u bolnicama.
*
Što su acai bobice?
Acai bobice su vrsta voća, mali, okrugli, crno-ljubičasti plodovi prosječnog promjera oko 2,5 cm. Izgledom su slične grožđu i rastu na jako visokim palminim stablima poznatim pod nazivom Aqai ili Euterpe oleracea što im je botanički naziv. Acai bobica ima jednu veliku sjemenku koja zauzima velik dio volumena same bobice. Koža zrele bobice je tamno ljubičaste ili zelene boje, ovisno koja je vrsta acai bobica u pitanju.
Bobice se uzgajaju za hranu u amazonskom dijelu Brazila i acai palmino stablo je nevjerojatno važan sastojak u ishrani ljudi te jedan od usjeva koji donose najveću dobit u toj zoni.
*
Da li acai bobice zaista pomažu u gubitku tjelesne težine???
Sve informacije i studije kojima raspolažemo upućuju na zaključak da su acai bobice obećavajuća super-hrana. Zaista, acai bobice su odličan antioksidans, poput mnogih vrsta voća, možda čak i više. Također, činjenica da su bogate vlaknima će Vam pomoći da osjećate sitost. Ukoliko želite eksperimentirati ovo je zaista odlična hrana koju biste trebali isprobati. Činjenica je da mnogi prirodni pripravci zaista pomažu pri gubitku kilograma, ali iz perspektive cjelovite hrane još više efekta imaju na poboljšanje općeg zdravlja organizma.
Gubitak težine tako je pozitivni „popratni efekt“ zdravije prehrane i boljeg funkcioniranja organizma.