Ispis

Acai Bobice (acai berry)

O Acai bobicama
Acai bobice (izgovara se ah-sigh-ee) ove je godine postao prava senzacija s mnogo novih proizvoda na tržištu koji obećaju sve od gubitka tjelesne težine, antivirusnih svojstava ili čak pomoć oboljelima od leukemije. Ranije ove godine u tv emisiji „Oprah“ liječnici su stavili Acai bobice na top listu „super-hrane“, a dobro znate što se događa kad Oprah progovori o nečemu....male Acai bobice od tada nisu sigurne.
Za nas, prava priča o skromnim Acai bobicama je priča o bobicama koje su pronađene na posebnoj vrsti palme duboko u unutrašnjosti Amazonije i koje imaju snažna antioksidativna svojstva. Saznajmo zajedno još o Acai bobicama i Vašem zdravlju.
*
Tradicionalna primjena Acai bobica
Sok i pulpa acai bobica često se koriste u različitim mješavinama sokova. U sjevernom Brazilu, acai  bobice se tradicionalno poslužuje s tapiokom u posudama od tikvi koje se zovu „cuias“ i, ovisno o lokalnim običajima, jede ih se posoljene ili zaslađene. Acai je postao popularan u sjevernom Brazilu gdje se jede hladan pod nazivom acai na tigela („acai u zdjeli“), uglavnom pomiješan s granolom poput žitarica koje jedemo ovdje u Sjevernoj Americi. U Brazilu se također može kupiti sladoled ili sok od acai bobica.
Acai bobice i gubitak tjelesne težine
U kombinaciji s odgovarajućom prehranom i vježbanjem, acai bobice mogu doprinijeti gubitku kilograma. Njihova prirodna kombinacija antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina, amino kiselina, fitosterola i amino kiselina pomaže tijelu da bolje funkcionira, lakše probavlja hranu i efikasnije sagorijeva masnoće. Zahvaljujući Omega vitaminima Acai bobice potiču Vaš metabolizam, a zbog visokog udjela vlakana dokazano smanjuju apetit.
*
Zdravstveni učinci acai bobica
U većini do danas provedenih istraživanja usredotočilo se na posebnu liofiliziranu formu Acai bobica koja se naziva Opti-acai. Ovaj pripravak u prahu liofilizirane pulpe i kože acai bobica sadrži kalcij, željezo i vitamin A, kao i asparaginsku kiselinu te glutaminsku kiselinu.
Acai ima i izuzetan sastav masti koji uključuje oleinsku kiselinu, palmitinsku i linolensku kiselinu. Također sadrži i visoku koncentraciju beta sitosterola. Uljni dijelovi acai voća su, kao i zeleni čaj, bogati polifenolima poput oligomeričkih procijanida, vanilinske kiseline, siringične kiseline, hydroxy-benzoične kiseline, protokatehinske kiseline i ferulične kiseline koje postepeno propadaju pri skladištenju ili izlaganju toplini, zbog čega je teško duže čuvati ili kuhati acai bobice.
Ustanovljeno je i da liofilizirana acai pulpa i koža u obliku praška sadrži antocijanine, a antioksidativni učinak acai voća je oko 10%. Također je utvrđeno da pripravak u prahu sadrži dvanaest flavonoidnih sastojaka, uključujući homoorientin, orientin, taxifolin, deoksi-heksozu, izoviteksin, skoparin, kao i proantocijanidine i niske razine resveratrola.
U studiji koja je istraživala razlike u vrstama acai bobicama i njihovima antioksidativnim svojstvima ustanovljeno je da bijela vrsta bobica ne pokazuje nikakvu antioksidativnu aktivnost prema različitim vrstama oksigenih radikala dok ljubičasta vrsta bobica, koja se često koristi u komercijalne svrhe, pokazala je odličan učinak protiv peroksilnih radikala, dobar protiv peroksinitrita te slab protiv hidroksilnih radikala.
Pokazalo se i da liofilizirani acai u obliku praška ima snažan antioksidativni učinak protiv superoksidnih i peroksilnih radikala i nešto slabiji učinak protiv peroksinitrita i hidroksilnih radikala. Nalazi pokazuju da prašak inhibira oksidaciju uzrokovanu hidrogen peroksidom u neutrofilima te da ima blagi stimulativni efekt na proizvodnju nitričnog oksida od lipopolisaharidima stimuliranih makrofaga in vitro.
Pokazalo se i da ekstrakti acai sjemenki imaju antioksidativna svojstva protiv peroksilnih radikala, slično svojstvima pulpe, sa snažnijim antioksidativnnim svojstvima protiv peroksinitrita i hidroksilnih radikala (korišteno u Acai bobicama za mršavljenje). Kada su testirana tri na tržištu dostupna soka koji sadrže neodređene postotke acai soka i uspoređena s in vitro antioksidativnim svojstvima crnog vina, čaja, šest tipova čistog voćnog soka i soka od šipka s dodanim antioksidansima, prosječna antioksidativna svojstva su bila niža nego ona soka od šipka s dodanim antioksidansima, Concord soka od grožđa, soka od borovnice i crnog vina. Prosječna antioksidativna svojstva bila su otprilike jednaka onima soka od crne trešnje ili soka od brusnice i viša od onih soka od naranče i jabuke te čaja.
Studije se ustanovile da se antioksidativni kapacitet krvi povećava unutar dva sata nakon konzumacije acai soka. Acai bobice imaju 15-20 puta viđe antioksidansa (antocijanina) od crnog grožđa.
*
Povijest acai bobica
Acai bobice poznate su tisućama godina ali tek su 1990-ih predstavljene u Sjevernoj Americi. Smatra se da acai bobice imaju snažne pozitivne učinke na zdravlje. Za liječenje različitih bolesti prvi puta su ih koristila plemena u Amazoniji. Svi dobro znamo koliko se plodovi amazonske prašume nedovoljno koriste u zdravstvene svrhe. Naime, procjenjuje se da plemena u Brazilu u medicinske svrhe koriste i do 2000 od poznatih 3000 voćki iz prašume.
Gdje se povijest susreće sa znanošću...možda.
U Amazoniji je otkriveno da acai bobice imaju značajne zdravstvene učinke npr. pomažu regulaciji razine kolesterola i djeluje kao antioksidans. Plemena Amazonije su znala za ove pozitivne efekte, a ustanovili su da im bobice pomažu i u podizanju imuniteta, borbi s infekcijama, zaštiti srca i kontroli povećane prostate. Plemena su bobice koristila kao odličnu energetsku hranu. Od pulpe acai bobica tradicionalno se radi vino koje je bogato mineralima, a otkriveno je i da bobice pomažu u borbi protiv shistosomoze od koje boluje više od 10 milijuna Brazilaca i koju prenose puževi. Acai bobice koristi se također i u proizvodnji antibiotika koji pomaže u liječenju stafilokokne infekcije, česte infekcije koja se najčešće prenosi u bolnicama.
*
Što su acai bobice?
Acai bobice su vrsta voća, mali, okrugli, crno-ljubičasti plodovi prosječnog promjera oko 2,5 cm. Izgledom su slične grožđu i rastu na jako visokim palminim stablima poznatim pod nazivom Aqai ili Euterpe oleracea što im je botanički naziv. Acai bobica ima jednu veliku sjemenku koja zauzima velik dio volumena same bobice. Koža zrele bobice je tamno ljubičaste ili zelene boje, ovisno koja je vrsta acai bobica u pitanju.
Bobice se uzgajaju za hranu u amazonskom dijelu Brazila i acai palmino stablo je nevjerojatno važan sastojak u ishrani ljudi te jedan od usjeva koji donose najveću dobit u toj zoni.
*
Da li acai bobice zaista pomažu u gubitku tjelesne težine???
Sve informacije i studije kojima raspolažemo upućuju na zaključak da su acai bobice obećavajuća super-hrana. Zaista, acai bobice su odličan antioksidans, poput mnogih vrsta voća, možda čak i više. Također, činjenica da su bogate vlaknima će Vam pomoći da osjećate sitost. Ukoliko želite eksperimentirati ovo je zaista odlična hrana koju biste trebali isprobati. Činjenica je da mnogi prirodni pripravci zaista pomažu pri gubitku kilograma, ali iz perspektive cjelovite hrane još više efekta imaju na poboljšanje općeg zdravlja organizma.
Gubitak težine tako je pozitivni „popratni efekt“ zdravije prehrane i boljeg funkcioniranja organizma.

Komentari (1)
acai bobice
1Srijeda, 06 Veljača 2013 20:05
katja
postovani! vec duze vremena sam u potrazi za acai bobicama,s toga vas molim da me uputite gdje da kupim proizvod(tablete,napitak)od acai bobica,? hvala!

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:110824 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:52008 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6353 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5363 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7116 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7697 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5566 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8561 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3198 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2547 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5196 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu