Ispis

Raw food diet

«Raw food diet» je prehrambeni trend koji propagira konzumiranje sirovih namirnica. Kako samo ime implicira, bazira se na konzumiranju svježih, neprocesiranih, i po mogućnosti organskih biljnih namirnica.

Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 50 stupnjeva Celzijevih jer je na taj način moguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Također, jedan od razloga zašto slijede Raw food dijetu, pristaše navode i održanje acidobazne ravnoteže u tijelu. Naime, procesirana hrana i hrana životinjskog porijekla «zakiseljava» organizam, što nas čini podložnijima bolestima.

Ovaj pokret u posljednjih je nekoliko godina poprimio značajne razmjere, posebice u SAD-u. Opisani su slučajevi izliječenja neizlječivih bolesti isključivo uz pomoć dijete sirovom hranom. O ovom načinu prehrane pišu se knjige, kuharice, web stranice, otvaraju se specijalizirani restorani i klubovi, pa čak možete ići na «raw food» ljetovanje ili pak mršavljenje.

Jedan od proslavljenih autora koji poučavaju o Raw food pokretu je David Wolfe. Autor je bestsellera «Eating for beauty» (Prehrana za ljepotu) i «Naked chocolate» (Gola čokolada). Ovog glavnog opinion-makera na području Raw food pokreta podupire tvrtka Nature’s First Law koja je distributer knjiga, sokovnika, audio i video kazeta, organskih kozmetičkih proizvoda i egzotičnih sirovih proizvoda. Misija tvrtke je promicanje raw-food pokreta, a sudeći po brojkama, dobro im ide!
 
Nanese li vas put u San Francisco, a ljubitelj ste sirove hrane, svakako posjetite restoran «Organica». Vlasnik Organice je 24-godišnji Juliano koji za sebe tvrdi da je genije jer je otkrio potpuno novu kuhinju. Tamo možete kušati pizzu ispečenu na suncu, rižu koja je fermentirala punih 30 dana i suši od tofua, jabuka i gljiva. Juliano je i autor proslavljene kuharice «Raw – the uncook book» u kojoj je opisao pripravljanje nekih od svojih specijaliteta koje ponekad kušaju i slavni. Robin Williams i Danny Glover redovito posjećuju njegov restoran.

Za i protiv...
Prehrana koja se bazira na sirovim namirnicama zasigurno je izuzetno bogata nutrijentima, prehrambenim vlaknima, kalijem, a siromašna natrijem i zasićenim masnoćama što je definitivno nuticionistički plus. Nepobitna je činjenica, međutim, da naše tijelo već samo sintetizira enzime koji su nam potrebni za probavu i apsorpciju hrane.
Glavni aduti svježeg voća i povrća su antioksidansi i vlakna kojima ove namirnice obiluju.
Ako Vam «Raw food» pokret nije toliko primamljiv, a željeli biste iskoristiti potencijalne blagodati ovakvog načina prehrane, jednostavno kuhajte voće i povrće kraće. Trajanje toplinske obrade voća i povrća određuje sadržaj nekih nutrijenata poput vitamina i minerala. Umjesto dugotrajnog kuhanja u vodi, kuhajte na pari ili u mikrovalnoj pećnici i češće odabirite svježe plodove, a ne konzervirane ili procesirane.
Međutim, iako su mnogi uvjereni da je svježe voće i povrće bolje za zdravlje, to nije uvijek slučaj. Neke fitokemikalije, primjerice beta-karoten iz mrkve i likopen iz rajčice, organizam lakše apsorbira ukoliko je povrće skuhano. Slično je i sa željezom. Naime, željezo iz biljnih izvora znatno se bolje apsorbira kada je namirnica toplinski obrađena. Primjerice, apsorpcija željeza iz sirovog kupusa raste sa 6,7 % na 27 % nakon kuhanja, a apsorpcija željeza iz brokule sa 6 % na 30 %. Nadalje, korijenje, koje je nerijetko dio jelovnika sljedbenika ovog prehrambenog trenda, može potjecati iz okoliša zagađenog pesticidima ili pogodnog za rast štetnih bakterija. To, kao uostalom i kuhanje hrane na temp. nižoj od 50 stupnjeva, može rezultirati povećanjem rizika od trovanja hranom.
Kao i kod drugih prehrambenih trendova, potrebno je dobro odmjeriti razloge «za» i «protiv». Ako vam se učini da «zvuči predobro da bi bilo istinito» onda vjerojatno i jest tako.
Što kaže znanost?
Postoje samo dva znanstvena istraživanja koja se bave utjecajem Raw food dijete na zdravlje čovjeka. Njemački znanstvenici pratili su zdravstveni status skupine Nijemaca koji su konzumirali sirovu hranu približno 3 godine jer su smatrali da je moralno ispravna i posjeduje zdravstvene blagodati. Neki od ispitanika bili su vegetarijanci, a neki su konzumirali i sirovo meso. Nakon izvjesnog vremena kod trećine raw-foodista primjećen je kronični nedostatak energije, koji se kod žena očitovao u vidu reproduktivnih smetnji. Polovica žena izgubila je menstruaciju dok su neke imale neredovite cikluse. Znanstvenici su zaključili da je do ovih smetnji došlo zbog nedovoljnog energetskog unosa.
Novi broj časopisa Journal of Nutrition pokazuje utjecaj prehrane s ekstremno visokim udjelom sirovog voća i povrća u prehrani (70-100 %) na lipide krvi i razinu homocisteina. Striktno pridržavanje prehrane koja se gotovo isključivo sastoji od sirovog voća i povrća smanjuje ukupni kolesterol i razinu triglicerida u serumu, ali također smanjuje i HDL kolesterol te povećava razinu homocisteina što je nepoželjno.Povećana razina homocisteina posljedica je manjka vitamina B12 kojeg u aktivnom obliku ima jedino u namirnicama životinjskog podrijetla.

RECEPTI (iz knjige «Raw foods for busy people», autora Jordana Maerina)

Salata od karfiola i naranče
- 1 male glavice karfiola, izrezati
- 1 paprike, izrezati
- 1 šalice sjeckanih mahuna ili brokule
- 1 1 šalica mandarine ili naranče
- 3 žlice soka od limuna
- 3 žlice lanenog ili maslinovog ulja
- 1 žličica javorovog sirupa ili meda
- 1 žličice soka od naranče
- sol i crni papar po želji
Poslužiti na svježim listovima špinata
Sve sastojke treba izmiješati i pustiti da se mariniraju tri sata.

Slatki crveni kupus
Djeca svih uzrasta vole ovaj specijalitet
- 4 šalice crvenog kupusa, tanko sjeckanog
- 2 kruške ili jabuke, sjeckane
- 3 mlada luka, sjeckana
- 1 ribana mrkva
- 1 šalice grožđica
- 4 žlice soka od jabuke ili 2 žlice sirupa od agave
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- sol i papar po želji
Sve sastojke treba izmiješati i pustiti da se mariniraju dva sata na sobnoj temperaturi.
“Nirvana” pločice
- 4 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica mljevenih indijskih oraščića
- 1 šalica suncokretovih ili bučinih sjemenki
- 1 šalica sušenog kokosa
- 1 šalice rogačevog brašna
- 1 šalica maslaca od badema
- 1 šalice javorovog sirupa
- 1 šalice lanenog ulja
- prstohvat morske soli
Prvo pomiješati orahe, sjemenke, kokos i rogač. Zatim dodati maslac, javorov sirup, ulje i sol. Rukama zamijesiti smjesu, smjestiti je u hladnjak i kad se stvrdne rezati komadiće po želji.

Izvor: Vitaminihr

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:109486 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:50876 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6292 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5314 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7077 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7663 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5525 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8499 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3147 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2518 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5167 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu