Korisni savjeti

Print

How to become the best version of you

What to do with your (we all have) abilities/life? 
Assume we talk about two main abilities, X and Y. Each is sum of many but all of them are correlated in X and Y and to stay simple we will leave it this way.
Let’s start with X 
 
Set your short-term goal (1a). After you achieve it you can proceed with new one(1b) which with previous goal makes long term goal(2a). 
Then you can asset long term goal(2b) by planning it consciously. 
Print

3 laži koje usporavaju i otežavaju mršavljenje

ZNAŠ svaki trik za mršavljenje, a masnoće se i dalje "lijepe" za tebe? Savjeti o gubitku viška kilograma često nisu dovoljno provjereni, pa se zna dogoditi da odustanemo od vlastitog cilja jer ne vidimo ni najmanje rezultate.

Kako se to ne bi ponovilo, pripazi na ove 3 laži koje usporavaju i otežavaju mršavljenje.

1. laž: Trebaš usporiti s mršavljenjem

Brzo mršavljenje može voditi do yo-yo efekta, no tvoja dijeta ne bi trebala biti ni prespora. Odabereš li zdrav način mršavljenja, u redu je izgubiti oko dva i pol kilograma jedan tjedan, i samo pola kilograma drugi. Istraživanja su pokazala kako kraći rok postizanja željenih rezultata povećava motivaciju. Pretili sudionici istraživanja trebali su izgubiti 15 posto tjelesne težine u 12 ili 36 tjedana. 80 posto ljudi s kraćim rokom mršavljenja je bilo uspješno, dok je samo 50 posto onih s dužim rokom uspjelo izgubiti višak kilograma.

Print

Vitamin D - za zaštitu od osteoporoze

Čak oko 50% ljudi starije životne dobi pati od deficita vitamina D, a deficit nije rijetka pojava ni u ljudi mlađe dobi

Vitamin D otkriven je tek dvadesetih godina prošlog stoljeća, a godine 1922. dobio je naziv vitamin D. Ubrzo nakon toga, 1925. godine, otkriveno je da se može proizvoditi u koži pomoću ultraljubičastih zraka.
Vitamin D regulira apsorpciju kalcija i mineralizaciju i demineralizaciju kostiju, dakle neophodan je za njihovo zdravlje i čvrstoću. No, ima i druge važne funkcije - npr. regulira lučenje inzulina i diferencijaciju stanica pa je zato neophodan u liječenju dijabetesa i mnogih autoimunih bolesti. 
Vitamin D jedini je vitamin kojeg organizam može sam proizvoditi pod utjecajem sunčevih ultraljubičastih zraka. Zajedno s vitaminima A, E i K pripada vitaminima topivim u mastima.

Print

Kolin iz crvenog mesa pozitivno utječe na jetru i mozak

Jeste li znali da nedostatak kolina može dovesti do bolesti jetre, srčanožilnih bolesti pa čak i neuroloških poremećaja? Naime, kolin je bitan nutrijent potreban za funkcioniranje jetre i mozga te igra važnu ulogu u sastavu stanične membrane i njenoj regeneraciji.

Upravo visokoproteinske namirnice životinjskog podrijetla kao što su crveno meso, jaja, riba i mliječni proizvodi bogati su kolinom. Tu je i hrana kao što je soja, grah, grašak, cvjetača i šparoge. Za većinu zdravih ljudi, raznolika i uravnotežena prehrana najbolji je izvor i izbor. Ona treba uključivati svakodnevno konzumiranje hrane biljnog podrijetla, s kojom se unose folati (vitamini B skupine) no jednako tako i svakodnevno konzumiranje hrane životinjskog podrijetla, koja je bogata kolinom.

Print

Kako izdržati sezonu prehlada i gripa?

Crveno meso bogat izvor vitamina i minerala

 U ovo doba godine mnogo je sezonske hrane koja je bogat izvor nutrijenata, stoga je idealno vrijeme da naš organizam opskrbimo odgovarajućim vitaminima i mineralima te ga na taj način pripremimo za zimu. Crveno meso, povrće, voće, riba, mliječni proizvodi i žitarice obiluju mikronutrijentima koji su neophodni da bi se organizam mogao uspješno oduprijeti stresu i mogućim bolesnim stanjima. 

 Ojačajte na vrijeme organizam hranom koja je bogata mineralima i vitaminima

 Čimbenici koji smanjuju otpornost tijela na viruse su umor, prekomjerna izloženost hladnoći, alergijske reakcije i sl. Za zaštitu od prehlada i viroza, česta preporuka su narodni recepti. Primjerice, dva do tri obroka tjedno s crvenim mesom, povrćem i češnjakom pomoći će našem organizmu da izdrži sezonu prehlada i gripa. Minerali poput cinka, željeza, selena i vitamina B skupine ojačat će organizam te mu omogućiti pravovremenu borbu protiv prehlada i viroza, a namirnice koje su bogate spomenutim vitaminima i mineralima upravo su crveno meso i povrće.

Print

Kako smanjiti učestalost glavobolja?

Bol u glavi – jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba

Povećan unos soli može izazvati pojavu jakih glavobolja

 

Rezultati zanimljive američke studije ukazuju na činjenicu da povećan unos soli u organizam može izazvati pojavu jakih glavobolja. Studija je obradila povezanost pojavnosti i jačine glavobolja s količinom unosa soli, a upravo smanjenje unosa natrija, odnosno soli prehranom nudi novi pristup za sprječavanje glavobolje u odraslih osoba. 

 

Manje soli – manje glavobolje

 

Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće prijavljenim poremećajima živčanog sustava koji ima utjecaj na sve dobne skupine, s većom učestalosti kod žena u usporedbi s muškarcima. Osobe koje imaju česte glavobolje imaju lošu kvalitetu života i veći broj dana su odsutne s posla. Smanjen unos natrija, odnosno soli povezan je sa značajno manjim rizikom od pojave glavobolja.

Print

Hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer ?

Znanstvenici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumjela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomjerne težine. No zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.
Mnogi vjeruju da su obroci kasno navečer pogubni za metabolizam te povećavaju rizik od pretilosti. Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i pretilosti.

Prijašnje su studije tvrdile da vrijeme obroka utječe na metaboličke procese. No istraživači na King's Collegeu u Londinu da večera između 8 i 10 navečer ne nosi ništa veći rizik od pretilosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Print

FOLNA KISELINA NEOPHODNA ZA TRUDNOĆU (2)

Tijekom drugog stanja, važno je uzimati folnu kiselinu kako bi se beba normalno razvijala jer njen nedostatak može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

„Obavezno unosite folnu kiselinu tijekom trudnoće“. Ovo predstavlja standardni savjet koji će vam svaki doktor dati ukoliko ste trudnica. I zaista folati su neophodni za zdravu trudnoću. Studije pokazuju kako svaka druga osoba u Hrvatskoj nije u mogućnosti iskorisititi folnu kiselinu te ju je vrlo važno uzimati u obliku dodataka prehrani, a naročito se savjetuje trudnicama.

Folna kiselina je jedan od oblika vitamina B, poznat i kao vitamin B9, čiji je zadatak unesenu hranu pretvoriti u energiju. Folna kiselina potrebna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih stanica. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali je ima u folatima, kojih ima nekoliko različitih vrsta i razlikuju se po količini po kojoj se apsorbiraju iz hrane. Obično se samo polovica do dvije trećine folata iz hrane može apsorbirati. Folati su osjetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vodi, tako da kuhanje znatno smanjuje njihovu koncentraciju u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice dugo stoje. Najbolje je folnu kiselinu unesti u organizam putem prehrane, ali ukoliko planirate zatrudniti ili ste trudnica, preporučuje se dodatan unos putem tableta. Tijelo ne može samo proizvesti folnu kiselinu, a i topljiva je u vodi, pa se sav neiskorišten dio folne kiseline izlučuje iz organizma mokrenjem. Folna kiselina hrani kosu, kožu i nokte i održava zdravim naš živčani sustav, mozak i jetru.

Print

Stručnjaci kažu da su ovo nužni koraci za snižavanje kolesterola

Smanjite li zasićene i trans masti poboljšat ćete vrijednosti kolesterola

Prilagodbom prehrane mnogi ljudi uspijevaju sniziti kolesterol. Ako u prehrani imate previše mesa, pokušajte jesti manje birajući nemasno meso uz više povrća, voća, cjelovitih žitarica na tanjuru što bi trebalo sniziti kolesterol za 25 posto.

Smanjite li unos zasićenih masti kojih ima u mesu i mliječnim proizvodima, te trans masti uspjet ćete poboljšati vrijednosti kolesterola za 5 do 10 posto.

Harvard Medical School savjetuje nužne korake koje možemo poduzeti za smanjenje kolesterola.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}