Namirnice

Print

Glukomanan (2)

Q-LABOS FIBER BOOSTER Gukomanan djeluje na organizam čineći ga sitim

Glukomanan u dodiru s vodom nabubri i zauzme mjesto u želucu, te je iz tog razloga potrebno koristiti ga sa mnogo vode. Postiže se osjećaj sitosti (bez osjećaja napuhnutosti i bez pojave neželjenih plinova u probavnom sustavu), nema osjećaja gladi, a sve prirodno.

Djelovanje Glukomanana istraživala je EFSA (European Food Safety Authority), odobrila i smatra ga korisnim i učinkovitim.

Glukomananu je odobrena zdravstvena tvrdnja «PRIDONOSI MRŠAVLJENJU, REDUKCIJI TJELESNE TEŽINE I ODRŽAVANJU NORMALNE RAZINE KOLESTEROLA.

Print

Propolis, Izniman prirodni proizvod

Ljudi su svjesni činjenice kako uravnotežena i raznovrsna prehrana, redovito bavljenje primjerenom tjelesnom aktivnošću te smanjenje stresa pridonose očuvanju dobrog zdravlja. Nažalost, rijetko se to znanje primjenjuje u praksi, što se tijekom hladnijeg dijela godine  negativno odražava na imunitet te povećava rizik za pojavu gripe i bolesti dišnog sustava. Mnogi, poučeni iskustvom, preventivno modificiraju svoju prehranu i posežu za različitim dodacima prehrani. Valja naglasiti kako samo kvalitetne i provjerene suplemente treba uzeti u obzir. Svakako je prije kupnje potrebno realno sagledati situaciju, utvrditi manjkavosti koje su pomogle pojavi bolesti i mogućnosti njihovog otklanjanja te se posavjetovati sa stručnom osobom. Pri tome se ne smiju previdjeti podaci o terapiji lijekovima, dob osobe, alergije i druga moguća ograničenja koja utječu na odabir suplementa. Sasvim je jasno da, osim rečenog, prosječnog potrošača zanima podrijetlo i osnovna sirovina proizvoda, njegova sigurnost i cijena, dostupnost, jednostavnost te preporučeno trajanje primjene. Kada se razmotre svi kriteriji, jedan od mogućih izbora svakako je propolis – proizvod prirode kojeg je čovjek počeo koristiti znatno prije nego su znanstveno potvrđena njegova ljekovita svojstva.

Print

L-carnitine

Bez L-karnitina masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije
Kao dodatak prehrani L-karnitin popularan je među sportašima, ali i među osobama koje žele smršavjetijer potiče proizvodnju energije iz masnih kiselina. Donosimo ti zaključke znanstvenih istraživanja o djelotvornosti ovog dodatka prehrani te pregled proizvoda s L-karnitinom koje možeš kupiti u Hrvatskoj
Najčešće definirana kao ''tvar slična aminokiselinama'' L –karnitin u obliku dodatka prehrani neprestano plijeni pažnju sportaša, osoba koje žele smršavjeti, ali i znanstvenika. Jaki marketing u suradnji s vječitom ljudskom težnjom za jednostavnijim rješenjima pozicionirao je L-karnitin visoko na listi proizvoda koji ''tope''masnoće i utječu na rast mišićne mase.

Print

Sorbitol

Sorbitol, poliol ili šećerni alkohol, je zaslađivač koji se nalazi u mnogim prehrabenim proizvodima. 60% je slađi od saharoze, a kalorijska vrijednost mu je za 1/3 manja. Ugodnog je okusa, nije karcinogen, ne pogoduje razvoju karijesa i koristan je oboljelima od dijabetesa. Koristi se već dugi niz godina u proizvodnji procesirane hrane, ali i drugih proizvoda, npr. farmaceutskih i kozmetičkih.
Sorbitol je veoma stabilan i kemijski neaktivan. Podnosi visoke temperature pa je pogodan za kuhanje, pečenje…

Print

INULIN

Osim za zdravlje probavnog sustava, inulin poboljšava mineralni sadržaj kostiju i gustoću koštane mase te ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu. On je probiotik? Ne, prebiotik.
U našim crijevima živi oko milijun bakterija, što „dobrih“ što potencijalno „loših“, odnosno patogenih. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da broj dobrih prevladava u odnosu na broj loših bakterija. U očuvanju zdrave i uravnotežene crijevne mikroflore važnu pripomoć nude prebiotici, neprobavljiva vlakna koja „dobre“ bakterije odnosno probiotici koriste kao hranu. Prebiotici selektivno potiču rast i aktivnost probiotika i na taj način utječu pozitivno na cjelokupno zdravlje organizma.

Do danas, prebiotik kojem je u literaturi posvećena najveća pažnja i čija je uloga u očuvanju zdravlja najviše proučavana je inulin.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}