O namirnicama

Print

Ljekovita papaja

Papaju često nazivamo i “anđeoskim voćem“ zbog sastava bogatog vitaminima A i C, kalcijem i enzimima te prehrambenim vlaknima koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava
Papaja (Carica papaya) je plod drveta iz roda Caricae, a raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike.
Print

Vodič kroz biljna ulja (2)

Većina jestivih biljnih ulja koristi se u prehrambene svrhe tek nakon procesa rafinacije. Tijekom rafinacije iz ulja se uklanjaju nepozeljni sastojci, ali i vrijedni sastojci kao vitamini, provitamini i antioksidansi.Kako se rafinacijom smanjuje prehrambena vrijednost i trajnost ulja, ovaj proces ima sve vise protivnika koji zastupaju upotrebu prirodnih biljnih ulja tj. nerafiniranih biljnih ulja

 

Masti, izvor energije

Masti i ulja su redoviti sastojci ljudske hrane, a po svojoj kaloričnoj vrijednosti najvažniji su hranjivi sastojci i predstavljaju osnovni izvor energije za čovjeka. Od ukupno potrebne energije, masti osiguravaju oko 25-27% energije, jer samo 1 g masti pri potpunoj oksidaciji oslobađa 9,3 kcal. Iako masti daju tijelu dva puta više energije nego ugljikohidrati i bjelančevine, to nije razlog zbog kojeg su nam potrebne. Osim energetske vrijednosti u ljudskoj prehrani, masti imaju i druge uloge u organizmu. One su potrebne za život svake stanice, one zaštićuju organizam od prevelikog gubitka topline i služe za podmazivanje zglobova, a što je najvažnije – životno važni vitamini A, D, E i K mogu se primati iz hrane samo zajedno s masnoćama tj. otopljeni u mastima.

Print

JEČAM

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku.

Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u novije vrijeme česta je sastavnica zdravih prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući svojoj rasprostranjenosti svijetom, ukorijenjen je u gastronomiju i religijske običaje mnogih naroda.

 Blagotvoran β-glukan

Ječam sadrži cijeli niz vrijednih nutrijenata. Jedan od kojih je rezistentni škrob na kojeg ne djeluju enzimi tankoga crijeva, te on neprerađen dolazi u debelo crijevo gdje, zajedno s vlaknima, postaje supstrat prisutnim laktobacilima. Također, prebiotik iz ječma – β-glukan - potiče razmnožavanje ovih poželjnih probiotičkih bakterija koje pomažu probavu hrane i iskoristivost nutrijenata, zaštitno djeluju protiv različitih infekcija te jačaju imunitet. Produkti fermentacijskih procesa sprječavaju sintezu kolesterola, što smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila. Taj učinak pojačava sadržaj određenih masnih kiselina, vitamina E i fitosterola ječma. 

Print

Raw food diet

«Raw food diet» je prehrambeni trend koji propagira konzumiranje sirovih namirnica. Kako samo ime implicira, bazira se na konzumiranju svježih, neprocesiranih, i po mogućnosti organskih biljnih namirnica.

Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 50 stupnjeva Celzijevih jer je na taj način moguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Također, jedan od razloga zašto slijede Raw food dijetu, pristaše navode i održanje acidobazne ravnoteže u tijelu. Naime, procesirana hrana i hrana životinjskog porijekla «zakiseljava» organizam, što nas čini podložnijima bolestima.

Ovaj pokret u posljednjih je nekoliko godina poprimio značajne razmjere, posebice u SAD-u. Opisani su slučajevi izliječenja neizlječivih bolesti isključivo uz pomoć dijete sirovom hranom. O ovom načinu prehrane pišu se knjige, kuharice, web stranice, otvaraju se specijalizirani restorani i klubovi, pa čak možete ići na «raw food» ljetovanje ili pak mršavljenje.
Print

Što u pšenici nije dobro za naše tijelo ?

Namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi prema najnovijim istraživanjima može negativno utjecati na zdravlje kože, zglobova i podignuti šećer u krvi. Na koji način pšenica doista utječe na naše zdravlje i kojim alternativnim namirnicama je možemo adekvatno zamijeniti,

Kardiolog William Davis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala prije dva stoljeća.

Print

I sol ubija polako

Većina nas sol koristi u kuhinji, često u prevelikim količinama. Možda vas ovaj tekst odvrati od te navike…

Sol se sastoji od natrija i klora. Oba elementa su važna za niz osnovnih metaboličkih procesa. Oni su važni za prijenos tvari kroz staničnu opnu, čime se stanica zapravo hrani, obnavlja i izbacuje iz sebe štetne tvari. Aktivni dio ove molekule predstavlja element natrija. On je kao mikroelement veoma potreban tijelu ali samo u odgovarajućoj dozi. Natrij je potreban i za izlučivanje vode, čime se osigurava kiselo-lužnata ravnoteža organizma. Jedna od najvažnijih uloga klora ostvaruje se u procesu probave (lučenje želučane kiseline). Sol nema nikakvu energetsku vrijednost.

Print

Crno vino može spriječiti pretilost

Ako u tijelu ima piceatanola, masne se stanice ne razvijaju ili se inhibiraju, potvrdili su znanstvenici.¸
Piceatanol je spoj koji proizvodi naš organizam zbog apsorpcije snažnog antioksidansa resveratrola i zapravo je aktivni sastojak koji odgađa stvaranje masnih stanica te štiti od raka. Otkriveno je da ga sadrži vino te grožđe, marakuja i borovnice.
Prijašnje su studije dokazale da vino blagotvorno djeluje na krvne žile, spušta krvni tlak i kolesterol te štiti od srčanog i moždanog udara, no znanstvenici savjetuju da se ne pretjeruje u alkoholu.
Ako u tijelu ima piceatanola, masne se stanice ne razvijaju ili se inhibiraju. Piceatanol mijenja funkciju i vrijeme aktivacije gena te djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze, procesa pretvaranja masnih stanica u masne nakupine – objasnio je dr. Kee-Hong Kim, profesor na američkom sveučilištu Purdue i voditelj istraživanja.
Izvor: Večernji list
Print

Hrana budućnosti zaglupljivat će čovječanstvo i činiti ga neplodnim

U 21. stoljeću većina parova neće moći imati djecu. Oni koji pak uspiju, dobit će mentalno zaostalo potomstvo
Shutterstock
Naime, ruski znanstvenici proveli su eksperiment kojim su dokazali da je glavna svrha genetski modificiranih organizama, uz profit naravno i sprječavanje prokreacije sljedećih generacija sisavaca.
Ovo je efekt kojeg priželjkuje i osnivač Microsofta, Bill Gates, koji je započeo borbu protiv porasta svjetske populacije. Danas zajednica milijardera baca tzv. ˝GM bombe˝, zamaskirane kao dobrotvorne namjere, na afričke i azijske zemlje.

Print

Prekomjerno konzumiranje kave povezano s halucinacijama

Britansko istraživanje pokazalo je da su osobe koje piju više od sedam šalica kave dnevno tri puta sklonije razvoju halucinacija nego osobe koje piju samo jednu šalicu kave dnevno.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}