O namirnicama

Ispis

Ljekovita papaja

Papaju često nazivamo i “anđeoskim voćem“ zbog sastava bogatog vitaminima A i C, kalcijem i enzimima te prehrambenim vlaknima koja pospješuju probavu, a imaju i veliku ulogu u očuvanju imunološkog sustava
Papaja (Carica papaya) je plod drveta iz roda Caricae, a raste u tropskim krajevima Srednje i Južne Amerike.
Ispis

Vodič kroz biljna ulja (2)

Većina jestivih biljnih ulja koristi se u prehrambene svrhe tek nakon procesa rafinacije. Tijekom rafinacije iz ulja se uklanjaju nepozeljni sastojci, ali i vrijedni sastojci kao vitamini, provitamini i antioksidansi.Kako se rafinacijom smanjuje prehrambena vrijednost i trajnost ulja, ovaj proces ima sve vise protivnika koji zastupaju upotrebu prirodnih biljnih ulja tj. nerafiniranih biljnih ulja

 

Masti, izvor energije

Masti i ulja su redoviti sastojci ljudske hrane, a po svojoj kaloričnoj vrijednosti najvažniji su hranjivi sastojci i predstavljaju osnovni izvor energije za čovjeka. Od ukupno potrebne energije, masti osiguravaju oko 25-27% energije, jer samo 1 g masti pri potpunoj oksidaciji oslobađa 9,3 kcal. Iako masti daju tijelu dva puta više energije nego ugljikohidrati i bjelančevine, to nije razlog zbog kojeg su nam potrebne. Osim energetske vrijednosti u ljudskoj prehrani, masti imaju i druge uloge u organizmu. One su potrebne za život svake stanice, one zaštićuju organizam od prevelikog gubitka topline i služe za podmazivanje zglobova, a što je najvažnije – životno važni vitamini A, D, E i K mogu se primati iz hrane samo zajedno s masnoćama tj. otopljeni u mastima.

Ispis

JEČAM

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku.

Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u novije vrijeme česta je sastavnica zdravih prehrambenih proizvoda. Zahvaljujući svojoj rasprostranjenosti svijetom, ukorijenjen je u gastronomiju i religijske običaje mnogih naroda.

 Blagotvoran β-glukan

Ječam sadrži cijeli niz vrijednih nutrijenata. Jedan od kojih je rezistentni škrob na kojeg ne djeluju enzimi tankoga crijeva, te on neprerađen dolazi u debelo crijevo gdje, zajedno s vlaknima, postaje supstrat prisutnim laktobacilima. Također, prebiotik iz ječma – β-glukan - potiče razmnožavanje ovih poželjnih probiotičkih bakterija koje pomažu probavu hrane i iskoristivost nutrijenata, zaštitno djeluju protiv različitih infekcija te jačaju imunitet. Produkti fermentacijskih procesa sprječavaju sintezu kolesterola, što smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih žila. Taj učinak pojačava sadržaj određenih masnih kiselina, vitamina E i fitosterola ječma. 

Ispis

Raw food diet

«Raw food diet» je prehrambeni trend koji propagira konzumiranje sirovih namirnica. Kako samo ime implicira, bazira se na konzumiranju svježih, neprocesiranih, i po mogućnosti organskih biljnih namirnica.

Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 50 stupnjeva Celzijevih jer je na taj način moguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi. Također, jedan od razloga zašto slijede Raw food dijetu, pristaše navode i održanje acidobazne ravnoteže u tijelu. Naime, procesirana hrana i hrana životinjskog porijekla «zakiseljava» organizam, što nas čini podložnijima bolestima.

Ovaj pokret u posljednjih je nekoliko godina poprimio značajne razmjere, posebice u SAD-u. Opisani su slučajevi izliječenja neizlječivih bolesti isključivo uz pomoć dijete sirovom hranom. O ovom načinu prehrane pišu se knjige, kuharice, web stranice, otvaraju se specijalizirani restorani i klubovi, pa čak možete ići na «raw food» ljetovanje ili pak mršavljenje.
Ispis

Što u pšenici nije dobro za naše tijelo ?

Namirnica koju konzumiramo na dnevnoj bazi prema najnovijim istraživanjima može negativno utjecati na zdravlje kože, zglobova i podignuti šećer u krvi. Na koji način pšenica doista utječe na naše zdravlje i kojim alternativnim namirnicama je možemo adekvatno zamijeniti,

Kardiolog William Davis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, nisu dovoljno uvjerljivi da pšenica postane sastavni dio nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala prije dva stoljeća.

Ispis

I sol ubija polako

Većina nas sol koristi u kuhinji, često u prevelikim količinama. Možda vas ovaj tekst odvrati od te navike…

Sol se sastoji od natrija i klora. Oba elementa su važna za niz osnovnih metaboličkih procesa. Oni su važni za prijenos tvari kroz staničnu opnu, čime se stanica zapravo hrani, obnavlja i izbacuje iz sebe štetne tvari. Aktivni dio ove molekule predstavlja element natrija. On je kao mikroelement veoma potreban tijelu ali samo u odgovarajućoj dozi. Natrij je potreban i za izlučivanje vode, čime se osigurava kiselo-lužnata ravnoteža organizma. Jedna od najvažnijih uloga klora ostvaruje se u procesu probave (lučenje želučane kiseline). Sol nema nikakvu energetsku vrijednost.

Ispis

Crno vino može spriječiti pretilost

Ako u tijelu ima piceatanola, masne se stanice ne razvijaju ili se inhibiraju, potvrdili su znanstvenici.¸
Piceatanol je spoj koji proizvodi naš organizam zbog apsorpcije snažnog antioksidansa resveratrola i zapravo je aktivni sastojak koji odgađa stvaranje masnih stanica te štiti od raka. Otkriveno je da ga sadrži vino te grožđe, marakuja i borovnice.
Prijašnje su studije dokazale da vino blagotvorno djeluje na krvne žile, spušta krvni tlak i kolesterol te štiti od srčanog i moždanog udara, no znanstvenici savjetuju da se ne pretjeruje u alkoholu.
Ako u tijelu ima piceatanola, masne se stanice ne razvijaju ili se inhibiraju. Piceatanol mijenja funkciju i vrijeme aktivacije gena te djelovanje inzulina za vrijeme adipogeneze, procesa pretvaranja masnih stanica u masne nakupine – objasnio je dr. Kee-Hong Kim, profesor na američkom sveučilištu Purdue i voditelj istraživanja.
Izvor: Večernji list
Ispis

Hrana budućnosti zaglupljivat će čovječanstvo i činiti ga neplodnim

U 21. stoljeću većina parova neće moći imati djecu. Oni koji pak uspiju, dobit će mentalno zaostalo potomstvo
Shutterstock
Naime, ruski znanstvenici proveli su eksperiment kojim su dokazali da je glavna svrha genetski modificiranih organizama, uz profit naravno i sprječavanje prokreacije sljedećih generacija sisavaca.
Ovo je efekt kojeg priželjkuje i osnivač Microsofta, Bill Gates, koji je započeo borbu protiv porasta svjetske populacije. Danas zajednica milijardera baca tzv. ˝GM bombe˝, zamaskirane kao dobrotvorne namjere, na afričke i azijske zemlje.

Ispis

Prekomjerno konzumiranje kave povezano s halucinacijama

Britansko istraživanje pokazalo je da su osobe koje piju više od sedam šalica kave dnevno tri puta sklonije razvoju halucinacija nego osobe koje piju samo jednu šalicu kave dnevno.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:51468 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16552 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4348 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3818 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5289 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6284 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4309 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6088 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1668 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1341 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3734 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu