Vitamini i minerali

Print

Vitamin D - za zaštitu od osteoporoze

Čak oko 50% ljudi starije životne dobi pati od deficita vitamina D, a deficit nije rijetka pojava ni u ljudi mlađe dobi

Vitamin D otkriven je tek dvadesetih godina prošlog stoljeća, a godine 1922. dobio je naziv vitamin D. Ubrzo nakon toga, 1925. godine, otkriveno je da se može proizvoditi u koži pomoću ultraljubičastih zraka.
Vitamin D regulira apsorpciju kalcija i mineralizaciju i demineralizaciju kostiju, dakle neophodan je za njihovo zdravlje i čvrstoću. No, ima i druge važne funkcije - npr. regulira lučenje inzulina i diferencijaciju stanica pa je zato neophodan u liječenju dijabetesa i mnogih autoimunih bolesti. 
Vitamin D jedini je vitamin kojeg organizam može sam proizvoditi pod utjecajem sunčevih ultraljubičastih zraka. Zajedno s vitaminima A, E i K pripada vitaminima topivim u mastima.

Print

Vitamin D,ključan je za sprečavanje gripe ili prehlade

Istraživanje objavljeno u časopisu The British Medical Journal pokazuje kako je vitamin D ne samo dobar za kosti i mišiće već i za respiratorne infekcije
Milijuni ljudi ostali bi zdravi i ne bi se prehladili ili dobili gripu da su uzimali vitamin D, upozorili su stručnjaci. Novo istraživanje pokazalo je, naime, kako uzimanje dodataka prehrani štiti od akutnih respiratornih infekcija.
Iako se godinama vode borbe oko toga je li vitamin D koristan ljudskom organizmu, stručnjaci sada kažu kako je vitamin D od vitalne važnosti za kosti i zdravlje mišića.

Print

Cink – ključ dobrog imuniteta i zdravlja

Crveno meso bogat izvor cinka 

Nedostatak cinka može dovesti do pada imuniteta, gubitka kose i oslabljenog apetita

 Zašto je važno konzumirati hranu bogatom cinkom?

U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju, dok je pritom na udaru imunološki sustav kao jedan od najvažnijih nositelja našeg zdravlja. Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u tijelu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u namirnicama poput crvenog mesa.

Cink je potreban za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima i za stvaranje DNA. Također, bitan je za normalan rast, razvoj i spolno sazrijevanje te za održavanje osjetila mirisa i okusa. Jedan je od minerala s najviše zdravstvenih tvrdnji i ima svojstva antioksidansa. Nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita. Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama. 

Print

Vitamin B17 ili Amigdalin

 

Dr. Krebs je smatrao da je u slučaju raka faktor iscjeljenja upravo amigdalin. Budući da se ne javlja zasebno nego u sklopu hrane ne može ga se klasificirati kao hranu. Ne može ga se klasificirati ni kao lijek, budući da je prirodan, neotrovan u razumnim količinama, vodotopiv i potpuno kompatibilan s ljudskim organizmom. Odgovarajući naziv za takav prehrambeni faktor je vitamin. Zato mu je dr. Krebs dao naziv vitamin B17, kao 17. otkrivenom vitaminu skupine B.

Amigdalin je vjerojatno najkontroverzniji spoj u istraživanju raka. Radi se o prirodnom nitrilozidu prisutnom najviše u sjemenkama biljaka iz porodice ruža, kao što su gorki bademi, jezgre marelice i bresaka, koštice jabuke, trešnja itd. Ima ga i u travama, manioki, a u manjoj mjeri i u nekim drugim namirnicama.

Print

Selen

Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama. Djeluje blisko sa vitaminom E u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela i plodnosti. Selen je prirodni antioksidans i smatra se da čuva elastičnost tkiva odgađajući oksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Sadržaj selena u hrani ovisan je o stupnju njegove prisutnosti u tlu, bilo izravno, kao u biljnoj hrani, bilo neizravno, kao u životinjskim proizvodima čije razine selena potječu od njihove hrane. Čak i ako su razine selena primjerene u tlu, sumpor sadržan u široko upotrebljavanim umjetnim gnojivima i sumporni spojevi koji se nalaze u kiselim kišama koče biljnu apsorpciju selena. Hrvatsko tlo je siromašno selenom.

Print

novi test

test
Print

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina i prvi sintetski dobiveni vitamin. Sudjeluje kao reducens u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Inače je vitamin C poznat po skorbutu, bolesti koja nastaje, zbog njegovog nedostatka.

Print

Vitamini B skupine

U vitamine B skupine ili vitamine B kompleksa, kako ih se često zna nazivati, ubrajamo 8 vitamina, pojedinačno poznatih kao: B1 - tiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin, B5 pantotenska kiselina, B6 - piridoksin, B9 - folna kiselina ili folati, B12 - cijanokobalamin i biotin ili vitamin H. Vitamini B skupine su kao i većina drugih vitamina esencijalni za naš organizam, drugim riječima, naše tijelo ih ne može samo stvoriti. Topivi su u vodi, te je bitno napomenuti da svaki od osam vitamina B skupine u našem organizmu ima niz različitih uloga, a možemo reći da djeluju najbolje kada se međusobno kombiniraju.
Print

Vitamin A

Vitamin A je neophodan nutrijent za brojne bitne funkcije u organizmu. Njegov naziv obuhvaća različite, u mastima topive oblike koji se pojavljuju u organizmu, pa možemo govoriti o skupini vitamina A. Voće i povrće u svim nijansama, od žute i narančaste, pa sve do tamno zelene boje sadrži tamno obojeni biljni pigment nazvan provitamin A ili beta-karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A.

More Articles...

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}