Kutak za majke i trudnice

Ispis

Uši glave (Pediculus Humanus Capitis), Dječje uši

Uši glave (Pediculus Humanus Capitis) su maleni insekti, paraziti sivkasto-bijele boje, dugi od 2 do 4 mm. Žive isključivo na vlasištu, u kosi čovjeka, a van njega ne mogu preživjeti dulje od 48 sati. Ne pojavljuju se niti na jednom drugom dijelu tijela niti na životinjama. Ne ukopavaju se u kožu već se drže za vlasi i po njima se kreću. Žive uši se hrane krvlju sišući kožu glave domaćina nekoliko puta dnevno na kojoj onda ostaju mala ispupčenja crvenkaste boje. Prilikom hranjenja ispuštaju tekućinu kojom izazivaju intenzivnim i neugodan svbež glave te se čovjek grebe zbog čega po koži glave mogu nastati ogrebotine koje se mogu inficirati. Uš bez krvi kojom se hrani može preživjeti najviše 2 dana. Žive prosječno oko 2 mjeseca.

Ispis

POČETAK DOHRANE KOD DJECE (2)

Zašto je i koliko crveno meso važno u dječjoj prehrani?

Željezo i bjelančevine iz mesa važne su za pravilan rast i razvoj djeteta

Uvođenje dohrane velik je izazov i za majku i za dijete jer predstavlja jednu novu dimenziju koju tek treba zajedno otkriti. Upravo zato ono je postupan proces u trajanju od nekoliko tjedana ili mjeseci, a počinje u razdoblju od 17. do 26. tjedna starosti. Točno vrijeme određuje se prema individualnim potrebama djeteta i majke. Majčino ili umjetno mlijeko, ako majka ne može dojiti, dovoljno je do navršenih šest mjeseci života, no nakon toga više ne može zadovoljiti energijske i nutritivne potrebe starijeg dojenčeta.

Žitarice su obično prva hrana koja se uvodi u prehranu (pomiješana s malo majčinog mlijeka ili formule), uz pire od povrća i voća i mesa koje slijedi. Međutim, s kojom vrstom hrane započinjemo dohranu obično ovisi o preferencijama u okusu stanovništva različitih zemalja te je stoga najbolje slijediti nacionalne smjernice.

Ispis

FOLNA KISELINA NEOPHODNA ZA TRUDNOĆU

Tijekom trudnoće, važno je uzimati folnu kiselinu kako bi se beba normalno razvijala jer njen nedostatak može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

„Obavezno unosite folnu kiselinu tijekom trudnoće“. Ovo predstavlja standardni savjet koji će vam svaki doktor dati ukoliko ste trudnica. I zaista folati su neophodni za zdravu trudnoću. Studije pokazuju kako svaka druga osoba u Hrvatskoj nije u mogućnosti iskorisititi folnu kiselinu te ju je vrlo važno uzimati u obliku dodataka prehrani, a naročito se savjetuje trudnicama.

Folna kiselina je jedan od oblika vitamina B, poznat i kao vitamin B9, čiji je zadatak unesenu hranu pretvoriti u energiju. Folna kiselina potrebna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih stanica. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali je ima u folatima, kojih ima nekoliko različitih vrsta i razlikuju se po količini po kojoj se apsorbiraju iz hrane. Obično se samo polovica do dvije trećine folata iz hrane može apsorbirati. Folati su osjetljivi na temperaturu i razgrađuju se u vodi, tako da kuhanje znatno smanjuje njihovu koncentraciju u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice dugo stoje. Najbolje je folnu kiselinu unesti u organizam putem prehrane, ali ukoliko planirate zatrudniti ili ste trudnica, preporučuje se dodatan unos putem tableta. Tijelo ne može samo proizvesti folnu kiselinu, a i topljiva je u vodi, pa se sav neiskorišten dio folne kiseline izlučuje iz organizma mokrenjem. Folna kiselina hrani kosu, kožu i nokte i održava zdravim naš živčani sustav, mozak i jetru.

Ispis

FOLNA KISELINA ZA TRUDNOĆU?

Da. Ali ne bilo koja!

STUDIJE POKAZUJU KAKO SVAKA DRUGA OSOBA U HRVATSKOJ, ZBOG NAŠE GENETIKE, NIJE U MOGUĆNOSTI U POTPUNOSTI ISKORISTITI OBIČNU FOLNU KISELINU

„Obavezno unosite folnu kiselinu tijekom trudnoće“. Ovo predstavlja standardni savjet koji će vam svaki doktor dati ukoliko ste trudnica. I zaista folati su neophodni za zdravu trudnoću. Međutim većina trudnica ne razmišlja na koji će način unositi folnu kiselinu. Istina je kako najnovije studije sve više naglašavaju razliku između folata i folne kiseline.

Ispis

ZBOG ČEGA BEBE PLAČU

Plakanje je tijekom prve godine života bebe, obzirom da ona još nije razvila vještinu verbalne komunikacije, najvažniji sustav znakova koji joj pomažu da se sporazume s vanjskim svijetom. Zahvaljujući plaču, novorođenče neizostavno privlači pozornost svojih roditelja i daje im do znanja da mu je potrebna pomoć, bez obzira što roditelji često ne mogu istog trenutka shvatiti što muči bebu. Dakle, osnovna svrha plača je da se roditelj urgentno stvori u neposrednoj blizini svoje bebe, da joj pruži utjehu i pokuša pronaći što je to izazvalo ovakvu reakciju.

Uzroci plača mogu biti različiti, a novorođenče najčešće plače iz 7 razloga: kada je nešto boli, kada se zbog nečeg osjeća nelagodno, kada je gladna, usamljena, prenadražena, kada stimulacija njenih čula nije dovoljna i kada je frustrirana.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:51468 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16552 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4348 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3818 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5289 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6284 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4309 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6088 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1668 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1341 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3734 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu