Ispis

ZBOG ČEGA BEBE PLAČU

Plakanje je tijekom prve godine života bebe, obzirom da ona još nije razvila vještinu verbalne komunikacije, najvažniji sustav znakova koji joj pomažu da se sporazume s vanjskim svijetom. Zahvaljujući plaču, novorođenče neizostavno privlači pozornost svojih roditelja i daje im do znanja da mu je potrebna pomoć, bez obzira što roditelji često ne mogu istog trenutka shvatiti što muči bebu. Dakle, osnovna svrha plača je da se roditelj urgentno stvori u neposrednoj blizini svoje bebe, da joj pruži utjehu i pokuša pronaći što je to izazvalo ovakvu reakciju.

Uzroci plača mogu biti različiti, a novorođenče najčešće plače iz 7 razloga: kada je nešto boli, kada se zbog nečeg osjeća nelagodno, kada je gladna, usamljena, prenadražena, kada stimulacija njenih čula nije dovoljna i kada je frustrirana.

 Foto:morguefile.com

Bol

Uvijek kada osjeti neki oštriji bol beba počinje plakati i to je sasvim opravdano. Razlog za to je što beba ne može reći koliko jako i što je boli, a ne može ni procijeniti jesu li bol i ozljeda bezazleni ili je riječ o nečemu ozbiljnom. Bez obzira odakle bol potječe i koliko je ozbiljan, beba se uvijek rasplače na isti način, jednakim intenzitetom i jačinom, što roditelja potiče da brzo reagira i poduzme konkretne korake kako bi pomogao djetetu. Svi roditelji moraju znati da je plač novorođenčeta uvijek poziv u pomoć, a nikako način iskazivanja jakih emocija ili skretanja pozornosti na sebe.

Nelagodnost

Nelagodnost kod beba se najčešće javlja kada se upiške ili ukake. Njihov plač je tada blaži, nije intenzivan i oštar kao plač uzrokovanog bolom.

Glad

Beba plače kad je gladna i prestat će tek kada je majka počne dojiti ili hraniti mlijekom iz bočice. Ukoliko je beba plakala u nešto dužem vremenskom razdoblju, toliko da je nadražila svoje emocije, potrebno joj je malo vremena da se smiri prije nego što počne dojiti. Zato je najbolje da majka najprije zagrli bebu, počne je maziti i nježno ljuljati, kako bi je što prije oslobodila stresa.

Usamljenost

U slučajevima kada se beba osjeća nedovoljno zaštićenom i odvojenom, ona će plakati sve dok ponovno ne dođe do bliskog fizičkog kontakta s roditeljima, prije svega s majkom. Ukoliko duže vremena budu same, bebe počinju osjećati nesigurnost i jako plaču. Tek kada ih roditelj uzme u naručje one će prestati. Fizička bliskost bebe i njenih roditelja i zaštitnika je nešto što se kroz evoluciju čvrsto usadilo u čovjeku i što ima veliki značaj za pravilan psihički razvoj bebe.

 

Prenadraženost

Previše nadražena čula kod bebe čest su uzrok njenog plakanja. Bebama smeta pretjerana buka i jaka svjetlost i to roditelji stalno moraju imati na umu.

Nedovoljna stimulacija

Bebe starije od šest mjeseci plaču kada im nedostaje stimulacija. Ako je bebi dosadno ona će plakati, pa je potrebno da njezino okruženje bude šaroliko. Osim samih roditelja, stimulativni elementi mogu biti razni oblici, boje, igračke i modeli koji će osigurati dovoljnu aktivnost bebinih čula.

 

 

Frustracija

Kod beba koje su uzrasta starijeg od pola godine, mogu se javiti frustracije, obično kada shvate da su nespretne i bespomoćne u ostvarivanju prohtjeva tipičnih za taj uzrast. Ako, primjerice, ne mogu da dohvate neku igračku ili drugi predmet koji im privlači pažnju, bebe će se rasplakati kako bi pozvale roditelje da im priskoče u pomoć.

Majke i plač

Majke najbolje razumiju svoju bebu i znaju prepoznati različite tipove plakanja, čak i ako nemaju prethodnog iskustva i ako nisu dovoljno educirane u ovom području. Najočitiji plač, pa samim tim i najlakše prepoznatljiv, jeste plač bebe koju nešto boli.

Budite smireni

Međutim, nemoguće je u svim situacijama, unatoč pažljivom analiziranju i maksimalnom trudu, odmah utvrditi uzrok plakanja. U takvim slučajevima kod roditelja se često javlja strepnja, napetost, a tenzija koja se tada može stvoriti ima krajnje negativan utjecaj na bebu koja je ionako već nervozna, uplakana i ojeđena. Bebe su sposobne prepoznati govor tijela, jako su osjetljive na nervozne i nagle pokrete svojih roditelja i osjećaju tenziju. To utječe na pojavu nesigurnosti, što nikako nije dobro. Zato uznemireni roditelji moraju naučiti glumiti dobro raspoloženje i vedrinu, kako bi bebi ulili dodatnu sigurnost. Ovo ni malo nije jednostavno, ali daje impresivne rezultate u smirivanju uplakane bebe.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114052 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54670 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6497 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5493 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7219 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7796 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5651 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8738 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3306 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2638 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5312 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu