Ljekovite gljive

Poznate su u narodnoj medicini u raznim krajevima svijeta već tisućama godina, kao prirodni modulatori imunološkog sustava, te im se danas pripisuje čak 126 medicinskih svojstava. 30-godišnje znanstvene studije su dokazale njihovu netoksičnost, te se mogu koristiti svakodnevno, bez neželjenih posljedica po ljudski organizam. 
Osim dijetalnih vlakana, minerala i vitamina (naročito vitamina D), gljive sadrže polisaharide koji pripadaju skupini najboljih beta glukana. Oni stimuliraju proizvodnju NK stanica ("natural killers"), markofaga, neutrofila, T i B stanica, te povećavaju njihovu aktivnost 7 puta!

Također, povećavaju imunološku aktivnost za 50-120% već unutar prvih 72h uzimanja, stoga se preporučaju za liječenje, ali i prevenciju raznih bolesti. Jačanjem imunološkog sustava sprječavaju pojavu alergija, pomažu u boljem funkcioniranju ključnih organa, te pomažu u njihovom liječenju, a pomažu i u liječenju autoimunih bolesti. 
Djeluju antimikrobno, antivirusno i antibakterijski, ali najpoznatije su po svojem antitumorskom djelovanju.

Print

Gljive za bolji imunitet, Cordyceps

Kad obrana organizma popusti, izloženi smo riziku da obolimo od svih bolesti – malignih, virusnih, bakterijskih i autoimunih.

Da se to ne bi dogodilo i da bismo ponovo uspostavili ravnotežu narušenog imunološkog sustava mogu da nam pomognu ljekovite gljive

Na našoj planeti raste čak 140.000 vrsta gljiva, a samo nekoliko desetina je temeljno medicinski proučeno. U toj grupi ima i onih s izrazitim ljekovitim svojstvima. Pokazalo se naime, da pojedine gljive u svojoj blizini ne podnose viruse i bakterije i zato proizvode supstance koje sprečavaju njihov rast ili razvoj. Među njih se ubrajaju i antibiotici koji su spasili milione života.

U poznate medicinske gljive ljekovitih osobina ubraja se Cordiceps (Cordiceps sinensis), gljiva ne veća od malog prsta na ženskoj ruci.

Vrlo je rijetka, raste u Nepalu na visini iznad 5.000 metara, gotovo bez kisika, a prikuplja se samo tijekom dva tjedna u godini. Izvan prirodnog staništa teško uspijeva.

Ipak, dr Johnu Holiday-u, direktoru Istraživačkog centra Aloha Medicinals  i njegovim suradnicima uspjelo je da ovu gljivu proizvedu u laboratorijskim uvijetima i dobiju Cordiceps jačih aktivnih sastojaka od onog koji raste u prirodi (Cordyceps militaris)

Print

Gljiva koja ubija virus i usporava rast tumora

Svi znaju da su gljive hranjiv i niskokaloričan dodatak obroku, no nova su istraživanja pokazala da bi mogle biti korisno oružje u borbi protiv raka.

Ekstrakt japanske gljive ubija spolno prenosivi virus HPV koji uzrokuje grlić raka maternice.

Humani papiloma virus (HPV) je uobičajena i vrlo zarazna infekcija koja utječe na kožu i većinu vlažnih membrana u tijelu, uključujući cerviks, usta i grlo.

Više od dvije trećine svih žena zarazi se virusom tijekom života, a neki spojevi mogu uzrokovati rak grlića maternice.

 Američko istraživanje otkrilo je da ekstrakt aktivan heksozni korelacijski spoj (AHCC) – koji se nalazi u shiitake gljivama (japanska gljiva) – može imati značajnu ulogu u prevenciji raka uzrokovanog HPV-om.

U studiji provedenoj na miševima, AHCC je doveo do iskorijenja HPV-a u roku od 90 dana. To je također smanjilo stopu rasta tumora grlića maternice.

‘Rezultati su vrlo ohrabrujući. Ova studija, pokrenuta 2008. godine, pokazuje da AHCC sam po sebi ima potencijal za liječenje HPV-a’, objašnjava izvanredna profesorica, dr. Judith Smith, sa Sveučilišta u Texasu.

Print

Neke Od Najznačajniji Vrsta Ljekovitih Gljiva

BUKOVAČA ( PLEUROTUS OSTREATUS)

Šešir: 3-6 cm; školjkast, u početku sivo-plav ili još tamniji, kasnije poblijedi ili čak postaje smeđkast, površina voštano-sjajna i glatka, rub savijen. Kontekst: bjeličast, ispod kutikule sivkast, čvrst i elastičan. Drška: kratka, bočna, debela, boje šešira. Himenofor: lamelast; lamele bjeličaste, silaze niz dršku. Bazidiospore: u masi bijele. Miris: ugodan. Okus: ugodan. Stanište: lišćarsko drvo, naročito bukovo. Plodonošenje: sezonsko; od ljeta do jeseni (zavisno od forme). Jestivost: jestiva, vrlo cjenjena, uzgaja se i vještački.

Snižava masnoću u krvi
Posjeduje antibiotička i  antialergijska sredstva
Bogata je vitaminimna  A, C, D i E
antitumorno djejstvo
poboljšava cirkulaciju
ŠARENA TVRDOKOŠKA ( TRAMETES VERSICOLOR)

Preporučuje se dijabetičarima
Smatra se antivirusnim imunostimulatorom
Preporučuje se i kod hepatitisa
Za lijek se koristi suha kao čaj poboljšava opći imunitet organizma, poboljšava stanje kod lošeg apetita, zamora, slabosti i depresivnog stanja koristi se u tradicionalnoj medicini Dalekog istoka u obliku praška, čaja i kapsula slatkastog je ukusa, blago povećava energiju i ojačava dušu (poboljšava raspoloženje).

Print

Poznata gljiva koristi se za liječenje raka i snižavanje kolesterola

Žućkaste, crne, smeđe, kremaste ili ružičaste – bukovače toliko fasciniraju znanstvenike koji su utvrdili da sastojci u ovim ljekovitim gljivama sprečavaju razvoj nekih tumora te snizuju kolesterol.

Od svih gljiva, gljive iz obitelji Pleurotus, poznatije kao bukovače, izdvajaju se kao izvanredni saveznici ljudskog zdravlja. Jednostavno se uzgajaju, bogate su hranjivim tvarima i vrlo zdrave.

Tradicionalno najpopularnije među njima su obična bukovača Pleurotus ostreatus i Pleurotus pulmonarius, odnosno ljetna bukovača, svijetle boje klobuka, kremaste ili bijele nijanse koja rastu čak i za vrijeme najvećih ljetnih vrućina.

Popularne kraljevske bukovače sad ima i kod nas

U Aziji je u posljednje vrijeme posebno popularna P. eryngii ili kraljevska bukovača, kod nas poznata i kao kotrljanka, a koja se odnedavno uzgaja i u Hrvatskoj. Naime, osim što je iznimno zdrava, zbog svog debelog mesa može ostati svježa nekoliko tjedana duže od drugih srodnih bukovača.

 

Snižava kolesterol

Bukovače su bogate proteinom (u suhoj tvari do 30 posto), B vitaminima, nemaju kolesterola i imaju znatne količine molekula lovastatina koje prirodno snižavaju kolesterol. Zbog ovog sastojka bukovače su i postale zanimljive liječnicima koji tragaju za sastojcima koji snižavaju kolesterol.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}