Ispis

Gljive za bolji imunitet, Cordyceps

Kad obrana organizma popusti, izloženi smo riziku da obolimo od svih bolesti – malignih, virusnih, bakterijskih i autoimunih.

Da se to ne bi dogodilo i da bismo ponovo uspostavili ravnotežu narušenog imunološkog sustava mogu da nam pomognu ljekovite gljive

Na našoj planeti raste čak 140.000 vrsta gljiva, a samo nekoliko desetina je temeljno medicinski proučeno. U toj grupi ima i onih s izrazitim ljekovitim svojstvima. Pokazalo se naime, da pojedine gljive u svojoj blizini ne podnose viruse i bakterije i zato proizvode supstance koje sprečavaju njihov rast ili razvoj. Među njih se ubrajaju i antibiotici koji su spasili milione života.

U poznate medicinske gljive ljekovitih osobina ubraja se Cordiceps (Cordiceps sinensis), gljiva ne veća od malog prsta na ženskoj ruci.

Vrlo je rijetka, raste u Nepalu na visini iznad 5.000 metara, gotovo bez kisika, a prikuplja se samo tijekom dva tjedna u godini. Izvan prirodnog staništa teško uspijeva.

Ipak, dr Johnu Holiday-u, direktoru Istraživačkog centra Aloha Medicinals  i njegovim suradnicima uspjelo je da ovu gljivu proizvedu u laboratorijskim uvijetima i dobiju Cordiceps jačih aktivnih sastojaka od onog koji raste u prirodi (Cordyceps militaris)

 

Blokira diobu virusa

Zašto je ova gljiva toliko cijenjena?

Prvenstveno zbog visokog sadržaja polisaharida, točnije beta-glukana, koji se smatraju modifikatorima biološkog odgovora našeg organizma, budući da stimuliraju imunološki, živčani i hormonalni sistem i pomažu organizmu da se adaptira na unutrašnji (endogeni) i vanjski stres.

Beta-glukani jačaju obranu organizma povećavajući broj i aktivnost B i T limfocita, makrofaga, NK- ćelija („ubojica“ virusa i malignih stanica) i potiču proizvodnju interferona i interleukina.

Zbog tih osobina Američki državni institut za istraživanje raka uvrstio je Cordiceps u medicinske gljive s antitumorskim djelovanjem.

Kako nam objašnjava dr Vladimir Laudanović, zloćudni tumor nije lokalizirana bolest, već samo vidljiva manifestacija posustalog imunološkog sustava.

Operacijom i zračnom terapijom tumor se uklanja, ali se ne može utvrditi da li u organizmu postoje njegove metastaze. Da bi se sačuvao efekt ovih terapija i uništile rasute stanice raka, koristi se i hemoterapija.

Međutim, za konačni ishod liječenja je neophodno snažno ojačati obrambene snage i time osposobiti organizam da se vlastitim snagama suprotstavi bolesti.

Beta glukani iz Cordicepsa su dobar poticaj imunološkom sustavu oboljelima od malignih bolesti.

Cordiceps može da pomogne i oboljelima od teških virusnih infekcija kao što su HIV, hepatitis B i C i herpes, budući da sadrži Cordicepin (tri-deoksiadenozin) sastojak koja blokira diobu virusa i malignih ćelija.

Oglas:

Največa koncentracija Cordyceps gljiva, po najnižoj cijeni:

Qlabos Cordyceps potražite u svim boljim ljekarnama i DM specijaliziranim prodavaonicama

 

Pomaže reumatičarima

 Znanstvenici su otkrili da polisaharidi iz Cordicepsa i odabranih ljekovitih gljiva (Shiitake i Reishi) ne samo što mogu da pojačaju imunološku reakciju, već su sposobni da je smanje kada je organizmu potrebno, kao što je to kod autoimunih bolesti. Povoljne efekte pokazali su u liječenju lupusa i drugih reumatskih oboljenja. Da li će stimulirati imuno sistem ili će ga kočiti, zavisi od mnogo faktora, prije svega od doze, učestalosti i načina uzimanja.

Zašto sve više osoba boluje od poremećaja imuniteta i bolesti koje nastaju kao njihova posljedica?

U znanosti prevladava stav da mnogi činioci iz vanjske sredine utječu na slabljenje sistema prirodne odbrane organizma, među kojima je i nepravilna prehrana.

 

Proizvođači hrane, recimo, uklanjaju iz namirnica beta-glukane, prirodne pokretače imunološkog sistema, zato što oni mijenjaju njihov izgled ili otežavaju probavu.

Cordiceps se uzima u obliku preparata, samostalno i u kombinaciji sa drugim vrstama ljekovitih gljiva.

Udružene su dobar bioregulator, jer aktiviraju sve obrambene stanice i njihove kemijske prijenosnike, interferone i interleukine.

Dobro ih je uzimati i kao pripremu za operaciju, i tokom oporavaka. Preporučuju se i zdravima, posebno sportašima i starijim osobama, kao i onima koji su pod stalnim stresom, zatim osobama u čijoj obitelji je više članova imalo neku malignu bolest, i onima koji rade u uvjetima industrijskog zagađenja.

Kada svoj imunološki sistem dovedemo u stanje efikasnog funkcioniranja, pružamo sebi šansu da budemo savršeno zdravi i životu dišemo punim plućima.

 

-----------------------------------------------------------

 

Reakcije su rijetke

 

Alergije na medicinske gljive su izuzetno retke, a javljaju se u obliku dijareje. Zbog toga proizvođači savjetuju da se prije njihove kupovine u ljekarni konzultirate svog liječnika ili ljekarnika.

 

Oglas:

Ljekovite gljive 60 kapsula:

Komentari (4)
Betaglukan
4Srijeda, 18 Siječanj 2017 00:26
Ivan
Ljudi neznaju da je Kordiceps najbolji izvor prirodnog Betaglukana za imunitet.
Ljekovite gljive
3Utorak, 17 Siječanj 2017 11:33
Nikola
Ove gljive su mi stvarno otkriće, ja nisam uzimao ovaj kordiceps nego Reishi i već nakon 3 dana sam iz nosa ispuhao dvije bradavice koje sam trebao riješiti kirurškim putem. Sad ne znam da li je to od tih tableta, ali dr. ni sam nije vjerovao.
kordiceps
2Utorak, 17 Siječanj 2017 11:24
Ivana
Možes li mi reći gdje si ga nabavila i koja je cijena
Kordiceps
Utorak, 17 Siječanj 2017 11:28
Marija

Ja sam uzela u ljekarni Mezulić, Jelkovec. Cijena ti je za 60 kapsula 184,00kn. Ja sam uzela od Qlabosa, jer oni imaju kordiceps koji nije iz uvoza (Kina).

kordiceps
Utorak, 17 Siječanj 2017 11:30
Ivana
Hvala, sad sam zvala gradsku na trgu i imaju po istoj cijeni pa idem tamo :) malo mi je bliže.
Cordyceps
1Utorak, 17 Siječanj 2017 11:23
Marija
Uzimala sam kordiceps u tabletama i mogu reći da je to jedan od rijetkih proizvoda za koji stvarno mogu reći da osjetim razliku kad ga uzimam. Recimo imam puno više energije, a ove godine jedino ja doma nisam bila bolesna.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114086 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54699 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6498 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5494 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7221 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7796 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5653 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8739 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3311 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2638 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5314 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu