KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak

Doktorica medicine i forenzičarka Maria Škornjak diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija medicine upisuje studij forenzike, smjer forenzična kemija i molekularna biologija. Po završetku studija stječe zvanje Magistar forenzičnih znanosti. Pohađala je brojne poslijediplomske edukacije iz područja psihoterapije te preventivne, regenerativne, estetske i anti age medicine u zemlji i inozemstvu i licencirani je liječnik za zahvate estetske i anti age medicine. Područje njenog interesa je preventivna, regenerativna i anti age medicina, kao i utjecaj prehrane i fizičke aktivnosti u usporavanju procesa starenja, te prevenciji i liječenju. Polaznik je i poslijediplomskih edukacija u organizaciji Kineziološkog fakulteta s područja propisivanja vježbanja u liječnikoj praksi i određivanja zdravstvenog scora uz pomoć standardiziranih protokola za procjenu razine zdravstvenog i fitness scora. Licencirani je liječnik za područje chrono nutricije i doktorand, polaznik poslijediplomskog znanstvenog, doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu iz znanosti o prehrani. Direktor je kompanije K-Surgery za Hrvatsku i Sloveniju i vodi savjetovalište za pretile osobe i analizu tjelesnog sastava u poliklinici NovaMed u Zagrebu.

Print

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja i dugovječnosti.

Proces starenja, normalan je fiziološki proces koji nije moguće zaustaviti ali ga je moguće usporiti kao i ublažiti ili odgoditi simptome starenja. I specijalizirane Agencije UN-a (Ujedinjenih Naroda ) izjavljuju kako nije stavljena granica na produljenje životnog vijeka. Prilikom razmatranja procesa starenja uputno je odvojiti „kronološku“ (stvarnu dob) od „biološke dobi“ organizma jer često nisu u korelaciji. Tako ćemo u svakodnevnom životu zamijetiti osobe za koje s pravom kažu da su „mladi starci“ ili suprotno tome „stari mladići/djevojke“ jer su tzv. „performanse“ tjelesnog sustava u usporedbi s osobama iste životne dobi daleko bolje ili daleko lošije od očekivanih za biološku dob.

Print

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase.

Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je popularan široj populaciji kroz različite programe brige za očuvanje zdravlja, koje su uglavnom sponzorirale vlade zapadnih zemalja kao poticaj širenju svijesti o zdravom načinu života, te važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za ukupno zdravlje i prevenciju bolesti.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}