Ispis

Dijeta "Pritikinov princip"

Pritikinov princip je nisko- masna dijeta koja se uglavnom temelji na hranjenju voćem, povrćem i žitaricama. Nije vegetarijanska, ali nije ni daleko od toga. Osnovna ideja ove dijete nije nužno mršavljenje, već smanjenje kolesterola i pomoć dijabetičarima da normaliziraju šećer bez korištenja inzulina. Mršavljenje je bonus svemu ovom.

Ovim načinom prehrane ne trebate brojati kalorije, već morate znati kalorijsku gustoću svake hrane. Odabirom hrane koja je “kalorijski rijeđa” puno prije ćete se zasititi bez dobivanja na težini i riješiti ćete se viška tjelesnih masnoća koji ugrožavaju vaše zdravlje i dugovječnost. Na primjer, pola kilograma čokoladnih kolača sadrži oko 2.000 kalorija, dok pola kilograma brokule sadrži samo 130 kalorija.

Ova se dijeta fokusira na smanjenje unosa kalorija i uzimanje više “vodene” hrane koja će vas prije zasititi. Temelji se na istom principu koji savjetuje da popijete punu čašu vode prije svakog obroka kako bi vam se želudac prije napunio. Možete jesti voće, povrće, tjesteninu, zobene pahuljice, juhu, salatu i malomasne mliječne proizvode, ali ograničava izvore proteina poput crvenog i bijelog mesa i morskih plodova. Ovo je dijeta sa malo masnoća sa mnogo voća i povrća, no može se dogoditi da njome unosite premalo kalcija u organizam.

Pritikin također savjetuje da vježbate barem 30 minuta dnevno. Ako već jeste u dobroj formi, predlaže da vam cilj bude prehodati 48 kilometara tjedno.


Hrana koju predlaže

Neka hrana ima više kalorija od druge. Jedemo li hranu sa manje kalorija na 100 g, možemo se dobro najesti i unijeti manje kalorija te mršavjeti. Osnovni princip ove dijete je da unosite manje kalorija nego ih sagorite tijekom dana.

Plan je da jedete hranu sa mnogo vlakana i vode, koja će vam napuniti želudac. Predlaže da jedete voće, povrće, grahorice, ječam, smeđu rižu i ostale neprerađene žitarice. Nemasno crveno meso, piletina ili riba su dozvoljene, ali u malim količinama. Možete jesti voće, uključujući jabuke, banane i jagode. Potiče se konzumiranje velike količine vode i vlakana kako bi se zasitili, da ne osjećate glad. Prema Pritikinovom principu, trebate jesti 3 obroka i 2 “kalorijski lagana” međuobroka dnevno.

Ne morate brojati kalorije, ali morate razumijeti kako izračunati kalorijsku gustoću svakog obroka, kako bi je zadržali ispod određene granice. U svojoj knjizi Pritikin je na preko 20 stranica naveo tablice sa kalorijskom gustoćom razne hrane.
Kako funkcionira

Ovo je dijeta sa smanjenim unosom kalorija. Kada unosite manje kalorija nego ih vaše tijelo potroši, gubite na težini. Na žalost, od masnoća se osjećate siti. Ako se strogo pridržavate Pritikinovog principa, možda ćete osjećati glad između obroka. Da bi mršavjeli trebate zadržati prosječnu kalorijsku gustoću svakog obroka ispod 90 kalorija na 100 g hrane. Budući da većina povrća ima manje od 45 kalorija na 100 g, kada ga jedete u kombinaciji sa mesom ili škrobom, smanjuju prosječnu kalorijsku vrijednost obroka. Hrana bogata ugljikohidratima, zajedno sa tjesteninom i žitaricama sadrže oko 50 do 140 kcal na 100 g, dok životinjski proteiniimaju od 90 kcal (neka riba) do 300 kcal (odrezak), pa čak i 480 kcal na 100 g (slanina). Kombiniranjem nemasne porcije životinjskih proteina sa mnogo povrća, možete kalorijsku gustoću svesti na razinu na kojoj ćete mršavjeti.

Kako bi se zadržali unutar tih kalorijskih granica Pritikin predlaže da jedete neobrađenu, cjelovitu hranu bogatu ugljikohidratima, poput grahorica, povrća i voća. Dobra hrana je smeđa riža, ječam, proso, zob, zeleno lisnato povrće, luk, krumpir, tikvice, grah, jabuke, kruške, banane, jagode. Prihvatljiva je i procesuirana hrana, poput hrane od cjelovitih žitarica ili zobenih pahuljica, a možete jesti i tjesteninu u kombinaciji sa povrćem, kako bi smanjili kalorijsku gustoću čitavog jela.

Jedite male porcije nemasne teletine, puretine, piletine i malomasne mliječne proizvode. Preporuča se da ribu jedete tri puta tjedno radi unosa omega-3 masnh kiselina. Izbjegavajte prženu hranu, masne preljeve i umake. Preporuča se da jedete često, nekoliko puta dnevno, sve dok jedete hranu koja nije kalorijski gusta. Uz nekoliko manjih obroka vaše tijelo troši pohranjene masnoće kao energiju i manja je vjerojatnost da ćete imati potrebu za hranom ili nečim “konkretnim”. Možete koristiti umjetne zaslađivače. Izbjegavajte slanu hranu i budite aktivni.


Razlozi za i protiv

Ovo je dijeta vrlo siromašna masnoćama i morat ćete se priviknuti na nju. Zato jer ima malo masnoća, možda ćete osjećati glad među obrocima. Nekim ljudima, iznimno niske količine masnoća mogu zapravo zdravstveno štetiti, jer mogu kočiti normalan rad stanica.

Osobama koje se profesionalno bave sportom ili bodybuildingom ova se dijeta ne preporuča jer ne osigurava dovoljno proteina, kalorija ili zdravih masnoća.


Zaključak

Pritikinov princip je prilično teška dijeta. Prehrana sa malo masnoća može biti izazov u današnjem brzom načinu života i mnogi nemaju dodatnih sat- dva vremena da pripreme obroke.
Ako ste vegetarijanac ili želite postati vegetarijanac, ova dijeta će vam odgovarati. Također bi trebali razmisliti o ovoj dijeti ako ste pretili, imate visok kolesterol, visoki krvni tlak ili srčanu bolest. Ako se pravilno pridržavate ove prehrane, možete značajno poboljšati zdravlje. Većina ljudi, jednom kad smršavi koliko želi, više se ne pridržava ovih principa.
Prije nego se odlučite za ovu dijetu, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114690 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:55289 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6510 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5513 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7233 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7804 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5663 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8753 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3321 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2647 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5328 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu