Ispis

Dugina dijeta

Dugina dijeta se temelji na terapiji bojama; to je sustav koji se jednostavno koristi, a osigurava vam zdravu prehranu bojama hrane na tanjuru. Hrana bogata voćem, povrćem, mesom i žitaricama raznih boja znači da dobivate raznolike nutrijente potrebne vašem tijelu

Dugina dijeta je jednostavna ravnoteža privlačnih boja u hrani koju jedemo, ali te boje igraju bitnu ulogu u tome što je vašem tijelu trenutno potrebno. Energija boje voća, povrća, vitamina i minerala, sve igra ulogu kad pravilno hranimo svoj organizam.


Energija boja hrane

Medicinska istraživanja nastavljaju pronalaziti elemente u voću i povrću koji jačaju naš imunološki sustav, sprječavaju razvoj degenerativnih bolesti poput raka i srčanih bolesti i pridonose dobrom zdravlju na brojne druge načine. Održavanje zdrave prehrane preslikava se na unošenje hrane bogatije nutrijentima. To znači prehrana bogata svježim voćem, povrćem, žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima. Zapravo, većina prehrane bi se trebala temeljiti na biljnoj hrani. Konzumiranjem različite prirodne, šarene hrane, vaše tijelo dobiva najzdraviju kombinaciju koju može iskoristiti. Energija boja hrane se uzajamno ne isključuje, neka hrana ima različitu “vrijednost boje”, svojstva i zdravstvene učinke.


Pijte acidofil da pomognete probavi

Ova bakterijska flora koje ima u jogurtu ili se uzima u kapsulama, bitna je za probavni sustav. Normalno, zdravo debelo crijevo sadrži “prijateljske” bakterije (85% lactobacillus and 15% coliform bakterija). Kada te bakterije nisu u ravnoteži, možete osjetiti nadutost, nadimanje, zatvor i lošu apsorpciju nutrijenata. Acidofil, kada se uzima kao dodatak prehrani, može pomoći u detoksifikaciji i uravnoteženju probavne flore. Koristi se za prevenciju Candide, kao i za liječenje. Acidofil pomaže probavi i oporavku “prijateljske” crijevne flore.


Crvena hrana

Crvena hrana je izvrstan izvor proteina, vitamina i minerala poput vitamina C, beta-karotena i lycopena. Vitamin C, beta-karoten i  lycopen su snažni antioksidanti. Željezo je bitno za tjelesnu proizvodnju crvenih krvnih stanica, koje pomažu prenositi i spremati kisik po tijelu. Crvena hrana je osobito bitna za zdravlje muškaraca jer je pomanjkanje te hrane povezano sa rizikom od obolijevanja od raka prostate. Crni grah ima mnogo vlakana i kalcija, dok je crveni grah dobar izvor željeza. Kalcij jača kosti i zube. Uključite slijedeću crvenu i crnu hranu u svoj jelovnik: jagode, maline, trešnje, višnje, rajčice, lubenice, crveni kupus, ciklu, rotkvice, crveni luk, čili papričice, crvenu papriku, crveni grejp, crni grah, kidney grah, crveno meso, piletinu i ribu.


Narančasta hrana

Narančasta hrana pomaže u detoksifikaciji i oslobađanju toksina iz tijela. U sustavu Chakri, narančasta hrana i narančasta energija pomažu reproduktivnim organima, mišićima i fleksibilnosti zglobova. Beta-karoten, vitamin C, kalcij, bakar, selen i cink nalaze se u narančastoj hrani. Ova hrana pomaže boljem vidu, jača imunološki sustav, omogućava pravilan razvoj zubiju i kosti i pomaže u oblikovanju i održavanju zdrave kože i kose. Uključite slijedeću narančastu hranu u svoj jelovnik: breskve, marelice, naranče, mango, batate, mrkvu, bundeve, tikve i žutu papriku.


Žuta hrana

Žuta hrana generira snagu. Ovo je hrana bogata imunološko stimulirajućim svojstvima i vitaminima i mineralima poput vitamina A, B kompleks, E, natrij, kalij, selen i krom. Mnoge žitarice spadaju u ovu kategoriju. Kada nam nedostaje žute energije u prehrani, to dovodi do slabljenja pamćenja, nemogućnosti koncentracije, napetosti, iritabilnosti, probavnih problema i nedostatka pravilne apsorpcije nutrijenata. Omega 3 masne kiseline imaju žutu energiju. Uključite slijedeću žutu hranu u svoj jelovnik: limune, banane, grejp, rižu, raž i pšenicu, jaja, određene ribe, riblje ulje i hranu bogatu masnim kiselinama.


Zelena hrana

Snaga zelene hrane je bitna za cjelodnevnu energiju, bolju usredotočenost pod stresom, dobro osjećanje, jačanje imunološkog sustava, manje potrebe za hranom i optimalnu sinergijsku ravnotežu esencijalnih nutrijenata za opće zdravlje. Zelena hrana sadrži antioksidante, vitamine, minerale, aminokiseline, aktivne enzime, bioflavinoide, klorofil i druge fitonutrijente potrebne za optimalan stanični metabolizam, obnovu i zaštitu!

Zelena hrana sadrži najjaču kombinaciju nutrijenata u nekoj žitarici, biljci ili hrani. Sadrži gotovo sve vitamine, minerale, proteine i enzime potrebne u ljudskoj prehrani plus klorofil. Zelena hrana je bogata antioksidantima i željezom koji sprječavaju rak. Željezo utječe na mnoge aspekte svakodnevnog života, uključujući mogućnost koncentracije i učenja. Što je tamnije zelena, to je bolje, zato slijedeći put kad radite salatu, koristite radije rimsku salatu sa zelenijim lišćem, umjesto kristalke. Uključite slijedeću zelenu hranu u svoj jelovnik: šparoge, potočarku, špinat, brokulu, peršin, kopar, rimsku zelenu salatu, tikvice, zelene paprike, zelene jabuke, kruške, avokado, bijelo grožđe, kivi i limetu.


Plava, indigo i ljubičasta hrana

Pigmenti koje nalazimo u plavoj i ljubičastoj hrani imaju jaka antikancerogena svojstva. Kao i u sustavu Chakri, ova hrana koordinira iste energetske centre. Plava hrana pomaže glasu, organima i žlijezdama vrata, dok ljubičasta i indigo hrana pomažu u radu žlijezda epifize i hipofize. Također sadrže topive vitamine koji jačaju kapilare, što može pomoći kod natečenih nogu i zglobova, ubrzavaju proces zacijeljivanja rana i potiču zdravi kolagen za manje bora. Uključite slijedeću plavu i indigo hranu u svoj jelovnik: borovnice, crne ribizle, šljive, crno grožđe, ljubičasti kupus, kao i vitamin E, jod i proizvode od morskih algi. Za ljubičastu hranu uključite roze sorte grožđa, brusnice i sok od brusnice koji je vrlo zdrav. Hrana koja sadrži šećer i alkohol spada u kategoriju ljubičaste hrane, zbog učinka koji ima na mozak.

Dugina dijeta je uravnotežena dijeta, koja ne samo da nas odvraća od jednostavnih ugljikohidrata i promiče cjelovite žitarice, već promiče raznolikost. Hraneći se raznoliko, manja je vjerojatnost da će vam nedostajati neki bitni nutrijenti, jer opet jedete različito voće, povrće, začine i biljke. Koncept duginih boja primjenjujemo na voće, povrće, proteine, začine, žitarice i sl. Povrće uključuje i korjenasto povrće, okruglo i lisnato povrće koje je raznih boja, puno vitamina, minerala, antioksidanata, bioflavonoida and hitokemikalija.

Složeni ugljikohidrati su cjelovite žitarice, proso, smeđa riža, ječam, zob, heljda i slično. Sve njih tijelo polako apsorbira, održavajući glukozu i inzulin niskima i osiguravajući dugotrajnu energiju. Njihov mehanizam apsorpcije daje jedinstvenu sposobnost sprečavanja velikog pada razina šećera u krvi, što povećava hipoglikemiju i njene karakteristične simptome poput slabosti, vrtoglavice, promjena raspoloženja i želje za hranom. Kada ste u uravnoteženom stanju, veća je vjerojatnost da ćete nastaviti održavati ravnotežu. K tome, ovo je poanta dugine dijete – stvaranje dugih nježnih porasta i padova razine šećera u krvi. Ova dijeta je bogata vlaknima, zbog čega je probava laka i redovita. Konačno, različiti izvori proteina osiguravaju ovoj dijeti potrebne aminokiseline, omega- 3 ulje, željezo i vitamin B-12 koji su potrebni za održavanje zdravlja. Dugina dijeta promiče gubitak težine bez gladi, odricanja ili osjećaja gubitka kontrole.


Osnovne smjernice

Evo nekoliko osnovnih smjernica: mnogo vlakana, malo masnoća, malo soli, malo šećera, složeni ugljikohidrati, 5 voća i povrća dnevno i izbjegavajte obrađenu hranu. Svaki obrok bi se trebao sastojati od 80% biljne hrane i 20% životinjske. Tanjur bi vam trebao izgledati kao duga sa mnogo boja.

Prehrana bogata šarenim voćem i povrćem pokazala je brojne prednosti za imunološki sustav i borbu protiv raka, alergija i slobodnih radikala koji uništavaju vaše stanice i tkivo.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114087 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54700 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6498 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5494 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7221 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7796 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5653 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8739 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3311 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2638 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5314 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu