Ispis

Hit dijete 2014

Kako bi odgovorili na njega pomno su proučili 32 dijete, a glavni su im kriteriji bili da je dijetu jednostavno slijediti, da je nutritivna odnosno da će osobu opskrbiti nužnim nutrijentima i neće narušiti zdravlje te da će učiniti ono što joj je svrha, odnosno pomoći vam da izgubite neželjene kilograme.

Na čelu ljestvice dijeta je DASH koju je osmilila nutricionistica Marla Heller, a otkako se prije godinu, dvije pojavila uvijek je na vrhu ljestvice "najzdravijih dijeta".

1. DASH

Dietary Approsaches to Stop Hypertension dijeta je koju podupiru američke liječničke organizacije, a namijenjena je prije svega snižavanju visokog krvnog tlaka i promjeni prehrambenih navika. Pomaže i u sprečavanju razvoja dijabetesa.

Dijeta se provodi u dvije faze pri čemu prva traje dva tjedna, a  temelji se na mediteranskoj prehrani s mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvodima s niskim udjelom masnoće.

 

2. TLC dijeta

Therapeutic Lifestyle Change ili skraćeno TLC dijeta smišljena je za osobe koje imaju visok kolesterol i kod kojih postoji rizik od srčanih bolesti. Ovom dijetom u šest tjedana trebali bi snizniti loš kolesterol za osam do deset posto, a temelji se na namirnicama niske kalorijske vrijednosti, bogate vlaknima. Ako se odlučite za ovu dijetu na stolu bi vam trebalo biti što više voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih mliječnih proizvoda te ribe.

3. Dijeta klinike Mayo

Ova dijeta u dno prehrambene piramide stavlja voće, povrće i cjelovite žitarice. Toga trebate jesti više i češće, a kod dijete ključan je dobar doručak i najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti svaki dan.

4. Mediteranska dijeta

Riba, voće, povrće, maslinovo ulje... Ovu je dijetu u našim krajevima prilično lako slijediti, a pospješit će zdravlje mozga i srca, učinkovito prevenirati razvijanje raka i staviti dijabetes pod kontrolu.

5. Dijeta Weight Watchersa

Osnovno je pravilo – jedi manje, ali jedi ono što voliš. Nema ograničavanja u izboru hrane, već su ograničenja "bodovi". Boduje se svaka namirnica, a za skidanje kilograma potrebno je ostati unutar određenog broja bodova. Npr. voće i povrće nosi nula bodova, što znači da ih možete jesti koliko vas volja. Najveći broj bodova nosi gotova hrana i njezinu konzumaciju trebalo bi ograničiti.

6. Fleksistarijanska dijeta

Zvuče li vam voće, povrće i  cjelovite žitarice već poznato? I ova se dijeta bazira na zdravim odabirima, a stručnjaci je izdvajaju kao odličan plan za cijelu obitelj. Fleksetarijanac je zapravo izvedenica engleske riječi za vlakna i riječi vegetarijanac.

7. Volumetrics dijeta

Riječ je o neobičnoj dijeti u kojoj je naglasak na vodi. Dijeta je niskoenergetska, a osnovno joj je načelo da ćemo spriječiti glad (pa tako i manje pojesti)  ako unosimo namirnice niske energetske gustoće. Na meniju je stoga voda i svaka namirnica bogata vlaknima.

8. Dijeta Jenny Craig

Proces mršavljenja može se svesti na smanjenje unosa kalorija, količinu masti koju unosimo te porcije. Nutricionistica Jenny Craig probila se sa svojim pomno osmišljenim jelovnicima koji će djelovati na sva tri bojna polja da bi vas dijeta dovela do željenih rezultata.

9. Dijeta prema programu "Biggest Loser"

Od kilograma će vas spasiti niskokalorična hrana, kažu tvorci ove dijete. Preporučuje se i što više kretati.

8. Ornish dijeta

Ova dijeta na prvo mjesto stavlja kvalitetu namirnica, a ne njihovu količinu ili kalorijsku vrijednost, a hrana se dijeli na onu koju bismo stalno trebali jesti, onu koja je dopuštena tu i tamo te na hranu koja nije dopuštena, odnosno trebalo bi je izbjegavati.

Na listi proizvoda koju su zabranjeni nalazi se meso, ulje, šećer, orašasti plodovi.. Stalno bi trebalo jesti voće, povrće i žitarice.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114690 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:55289 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6510 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5513 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7233 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7804 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5663 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8753 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3321 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2647 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5328 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu