Ispis

Perriceoneova dijeta


Perricone ne garantira gubitak kilograma, iako je to nuspojava dijete, nego se njegova dijeta temelji na namirnicama koje garantiraju mladolik izgled. Jedna od temeljnih namirnica je divlji losos, a Perricone ga preporučuje gotovo u svakom obroku.

 

HRANA ZA MLADOST
Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za dobro raspoloženje, lijepu kožu i regulaciju težine. Zbog toga je treba jesti nekoliko puta na dan. Najbolji je losos, no preporučljiva je i tuna, pastrva, kao i školjke.
Luk, češnjak, poriluk, ljutike i vlasac pomažu jetri da se oslobodi toksina i kancerogena. 
Ječam se može koristiti u pripremanju doručka, u juhama i loncima, kao i zamjena za rižu. Ječam je bogat proteinima i aminokiselinama, stabilizira razine šećera u krvi i regulira povišeni tlak.
Grah i leća pomažu pri snižavanju kolesterola, a bogati su antioksidansima, folnom kiselinom i kalijem. Eksperimentirajte s različitim vrstama graha.
Orašasti plodovi i sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline koje povoljno djeluju na srce. Svakog dana možete pojesti šaku oraha ili sjemenki, najbolje sirovih i neposoljenih. 
Izdanci, odnosno klice pšenice, soje i drugih biljaka slažu se uz svaki obrok. Oni su odličan izvor bjelančevina i vitamina C. Jačaju imunološki sustav.
Jogurt i kefir sadrže zdrave bakterije koje jačaju imunitet i kalcij koji sagorijeva masti.

PREPORUČENA HRANA
Brokula, šparoge, gljive, paprika, rajčice, trešnje, jabuke, kruške, avokado, masline, ljute papričice, origano, đumbir, kajenski papar, bosiljak, izvorska voda.

ZABRANJENA HRANA
Alkohol, kruh, peciva od lisnatog tijesta, brašno, kava, industrijske žitne pahuljice, granola, patka, govedina, voćni sok, grožđe, mango, naranče, papaja, grožđice, lubenica, mrkve, kukuruz, grašak, krumpir, bundeva, tjestenina, pizza, ukiseljeno povrće, riža, gazirana pića, šećer, tvrdi sirevi

Primjer dijete od tri dana

1. DAN

DORUČAK: Komad lososa (ne dimljenog) u maslinoom ulju (višak ocijedite) začinjen limunovim sokom, tanka kriška kruha od zobenog ili ražena brašna, šest dekagrama nemasnog sira i avokado. Šalica čaja bez šećera.

RUČAK: Suši ili sašimi; zdjela voća i povrća crvene, zelene, narančaste i ljubičaste boje; miješana salata od tvrdo kuhanih jaja, 10 dekagrama krte piletine, dvije sardine, rajčice, pet maslina i pet dekagrama kuhanih mahuna, začinjena bosiljkom, majčinom dušicom, origanom, maslinovim uljem i octom; zdjelica kuhane zobi ili neoljuštene riže.

MEĐUOBROK: Komadić pečene puretine ili piletine s avokadom, začinjeno s malo maslinova ulja; dvije kockice tamne čokolade; sezonsko voće.

VEČERA: U pećnici pečen losos začinjen majčinom dušicom i koricom limuna, šparoge kuhane na pari, salata od mladog špinata i maslina začinjena maslinovim uljem, s komadićem kruške i prženim orasima.

2. DAN


DORUČAK: Kao dan prije.

RUČAK: Odrezak lososa pečen u roštilj tavi, mahune kuhane na pari ili salata od sezonskog povrća, zdjelica integralne riže začinjene žličicom maslinova ulja.

MEĐUOBROK: Dvije kockice čokolade (80 posto kakaa), jabuka.

VEČERA: Komadići lososa marinirani u limunovu soku, začinjeni ružmarinom i pečeni u teflonskoj tavi, povrće s roštilja, voćna salata bez šećera i šalica zelenog čaja.

3. DAN


DORUČAK: Kao prethodnih dana.

RUČAK: Odrezak tune s rajčicom i lukom pečen u pećnici, 20 dekagrama rajčice, miješana salata kao prvog dana, zdjelica integralne riže.

MEĐUOBROK: Dvije kockice čokolade za kuhanje ili avokado začinjen uljem, voće crvene boje kao što su maline i jagode ili jabuka.

VEČERA: Usitnjeno sezonsko povrće (rajčica, krastavac ili paprika) sa žlicom sjemenki sezama i limunovim sokom, odrezak lososa začinjen koprom i pečen u pećnici, brokula kuhana na pari i začinjena žličicom ulja ili pirjani komorač s lukom, kriška torte od jabuka s grožđicama i vanilijom (izmiješati dvije oguljene i naribane jabuke, 4 žličice grožđica, pola žličice vanilin šećera, 18,5 dag rižina brašna, 2,5 dl jogurta, 4 jaja, 60 ml djevičanskog maslinovog ulja, vrećica kvasca, pola žličice meda, 20 ml nemasnog mlijeka, prstohvat soli, pa uliti u kalup i peći u pećnici).

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114084 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54699 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6498 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5494 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7221 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7796 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5652 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8739 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3311 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2638 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5314 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu