Ispis

Kineska dijeta

Općenito gledano u Kini se prema ljudskom tijelu odnose drugačije nego na zapadu pa se i mršavljenju pristupa drugačije. Osnovni princip u kineskom mršavljenju je da crijeva treba očistiti kako bi mogla bolje asimilirati hranu koju pojedete, što znači da ćete morati manje jesti da bi bili siti. No to ne znači da u njihovoj prehrani već nema utjecaja sa zapada ili prilagodbe zapadnim principima.


Kineskih dijeta postoji nekoliko a niže je naveden jelovnik jedne takve dijete koja je prilagođena zapadnjacima. Pretpostavka je da ljudi sa zapada koji nisu navikli na izvornu kinesku hranu neće jesti neke egzotične namirnice poput insekata ili gmazova i slično. U ovom jelovniku se vidi utjecaj specifično iz ruske dijete, Atkins dijete ili drugih proteinskih dijeta jer se dosta konzumira bjelančevina u obliku kuhanog ili nemasno pečenog mesa. No razlika je da su salate gotovo neograničene ali smiju sadržavati samo biljni ulje i ocat i ništa drugo.
Kineska Dijeta traje 14 dana i ima relativno strog jelovnik što se tiče uzimanja ugljikohidrata i masti. Masnoće su dopuštene isključivo u salatama i to u obliku nezasićenih masnih kiselina, znači samo i isključivo ulje. Također su zabranjeni proizvodi od žitarica, posebno bijelih - znači nema kruha, tijesta, riže, i sličnih namirnica.
Slatkiši su u ovoj dijeti nedopustivi. Ako želite jesti slatkog jedite voće koje nemojte šećeriti ili dodavati šlaga i slično.

1. Dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem, 1 šalica soka od rajčice ili 1 svježa rajčica.
Večera: kuhana ili pržena riba, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
2. Dan
Doručak: crna kava, tost
Ručak: riba pečena ili kuhana riba, salata od svježeg kupusa ili zelene salate s biljnim uljem.
Večera: 200 grama kuhane teletine, čašu kefira, kiselog mlijeka ili jogurta.
3. dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 1 jaje, 3 velike kuhane mrkva sa biljnim uljem i možete dodati bilo koje povrće.
Večera: 2 jabuke.
4. Dan
Doručak: crna kava
Ručak: 1 veliki korijen pastrnjaka (prepržen na masti) ili peršin pržen u biljnom ulju, jabuke. Korijenje možete pripremiti i drugačije na način da ih izdrobite ili isjeckate i skuhate kao gustu juhu i možete dodati još začinskog bilja kako bi poboljšali okus.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 g kuhana govedina, salata od svježeg kupusa i zelena salata, krastavac ili neka druga salata sa biljnim uljem.
5. Dan
Doručak: sirove ribane mrkve, začinjena limunovim sokom ili 1 / 2 žlica meda.
Ručak: 500 g ribe kuhane ili pržene ili na žaru, čaša soka od rajčice.
Večera: pečeno ili kuhano povrće, ili svježe salate ili povrće sa žara, krastavac ili salata sa biljnim uljem.
6. Dan
Doručak: crna kava.
Večera: 500 g kuhane piletine, salate od bilo kojeg povrća ali da ne sadrže dresinge ili neke masne preljeve kao majoneza, feta sir, danish sir i slično. Salate smiju biti začinjene samo biljnim ili maslinovim uljem i octom.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od mrkve s sirovog biljnog ulja.
7. Dan
Doručak: zeleni čaj.
Ručak: 200 g kuhana govedina, voće bilo koje vrste i do pola kilograma ako vam paše.
Večera: što god želite, samo umjereno i nemojte pretjerivati jer će vam biti zlo.
8. Dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem, 1 šalica soka od rajčice ili 1 svježa rajčica.
Večera: kuhana ili pržena riba, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
9. dan
Doručak: crna kava, tost
Ručak: riba pečena ili kuhana riba, salata od svježeg kupusa ili zelena salata sa biljnim uljem
Večera: 200 grama kuhane teletine, čašu kefira, kiselog mlijeka ili jogurta
10. Dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 1 jaje, 3 velike kuhana mrkva sa biljnim uljem možete dodati bilo koje povrće.
Večera: jabuka, suhe šljive ili smokve
11. Dan
Doručak: crna kava
Ručak: 1 veliki korijen pastrnjaka (prepržen na masti) ili peršin pržen u biljnom ulju, jabuke. Korijenje možete pripremiti i drugačije na način da ih izdrobite ili isjeckate i skuhate kao gustu juhu i možete dodati još začinskog bilja kako bi poboljšali okus.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 grama kuhane govedine, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem.
12. Dan
Doručak: sirove ribane mrkve, začinjena limunovim sokom ili 1 / 2 žlica meda.
Ručak: 500 g ribe kuhane ili pržene ili na žaru, čaša soka od rajčice.
Večera: pečeno ili kuhano povrće, ili svježe salate ili povrće sa žara, krastavac ili salata sa biljnim uljem.
13. dan
Doručak: crna kava.
Ručak: 500 g kuhane piletina bez kože, svježa salata ili sirova naribana mrkva.
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od mrkve s sirovog biljnog ulja.
14. Dan
Doručak: zeleni čaj.
Ručak: 200 g kuhana govedina, voće bilo koje vrste i do pola kilograma ako vam paše.
Večera: bilo što, ako želite ponoviti možete izabrati bilo što iz ove dijete osim trećeg dana.
Za vrijeme cijele dijete je preporučljivo piti dosta tekućine jer zbog metaboličke obrade bjelančevina trebate dosta vode, ali ne smijete piti zaslađenu i aromatiziranu vodu, gazirane sokove ili alkohol u bilo kojem obliku. Smijete samo vodu, mineralnu vodu, čajeve (bez šećera) i prirodne voćne sokove bez dodanih sladila.
Na ovaj način prehrane ćete očistiti tijelo od viška soli zbog velike količine salata i voća koje možete jesti tako da je moguća želja za slanim.