Ispis

Dukanova dijeta

Donosimo četiri faze Dukan dijete koja je osvojila Francusku. Revolucionarna je činjenica što jedete sve, ali postupno kako ne bi vratili kilograme!

Faza napada
U ovoj fazi smijete jesti samo proteine- meso, ribu, nemasne mliječne proizvode... Može trajati jedan dan ili deset, ovisno o vašim potrebama. Može vam se dogoditi loš zadah i suha usta, ali ako pijete mnogo vode, možete ih izbjeći. Govedina, piletina, puretina, manje masna šunka, teletina, sve vrste ribe i školjaka su dozvoljene. Možete pojesti i do dva jaja dnevno, te nekaloričnih mliječnih proizvoda koliko želite. Dozvoljeni su i umjetni zaslađivači, ocat, začini, aromatično bilje, luk, češnjak, malo soli i žvakaće bez šećera.
Ključna faza
U ovoj fazi kombinirate proteinsku dijetu s povrćem. Najbolje da jedan dan jedete jedno, a drugi dan drugo.
                 

Faza konsolidacije
Nakon što ste izmučili tijelo prvom fazom potrebno je polako uvesti namirnice na jelovnik, ali i uživati u svakom zalogaju. Jedite što više povrća i nastavite s unosom proteina. Pojedite jednu voćku dnevno, ali izbjegavajte ananas, banane, grožđe, trešnje, suho voće i orašaste plodove. Smijete pojesti dvije kriške kruha od punog zrna, eventualno malo manje masnog maslaca uz njih i malo tvrdog sira (oko 40 g).
Postupno uvodite tjesteninu (ali samo u umaku od rajčice, i to 225 grama), palentu bez umaka i ulja (oko 225 g), leću, grah, rižu... Jednom ili dva puta tjedno priuštite si kakav god obrok želite („veseli obrok"), ali nikada nemojte uzimati repete i nikad ne jedite dva „vesela obroka" za redom. Četvrtak je dan za proteine, jednom dnevno jedite proizvode od zobi (npr. zobene palačinke) i hodajte 25 min dnevno).

Faza stabilizacije

Vrijeme je za posljednju fazu- fazu stabilizacije, dizajniranu za sprečavanje nagomilavanja kilograma. Ovih pravila se trebate držati do kraja života. Jedite sve što poželite, ali se držite osnovnih pravila faze konsolidacije (mnogo mesa i povrća, jedna voćka na dan, dvije kriške kruha...). Jedan dan u tjednu jedite samo proteine i pijte dvije litre vode. Taj dan će nadoknaditi sve grešne obroke tijekom tjedna, baš kao i "veseli obrok" kada jedete sve što vam padne na pamet. Dnevno hodajte barem 20 minuta, ne koristite dizalo i jedite mnogo proizvoda od zobi.
 
Posljednja faza dijete traje do kraja života i jedino zahtijeva da jedan dan u tjednu jedete isključivo bjelančevine
Ostatak svijeta, a posebice Amerikanke već su desetljećima ljubomorne na vječno mršave Francuskinje koje kao da se sužavaju i u trenucima dok u sebe trpaju fini sir i još finije vino. No, njihova tajna sada je, čini se, otkrivena. Dukanova dijeta Francuskinjama je već deset godina praktički sveta zapovijed, a sada se napokon počela širiti i ostatkom svijeta.
Dr. Pierre Dukan osmislio ju je - sasvim slučajno - dok je još radio kao neurokirurg. Jedan dan prijatelj mu se obratio s molbom da mu preporuči neku dijetu, a jedina želja mu je bila da ne mora iz jelovnika izbaciti meso.
- Rekao sam mu da ne jede ništa osim bjelančevina pet dana i da pije samo vodu. Kada se vratio, pitao me da li se može izvagati na mojoj vagi jer da mu se čini da je njegova pokvarena - prepričao je Dukan.
No, prijateljeva vaga nije bila pokvarena. Obojica su ostala u šoku kada su shvatila da je on u samo pet dana skinuo 4,5 kilograma. Nastavio se držati zadanog plana i u sljedećih pet dana izgubio je još tri kilograma.
Dr. Dukan bio je toliko oduševljen efektom koji je dijeta imala na njegova prijatelja, da je odlučio napustiti neurokirurgiju i sljedećih 35 godina svog života posvetio je nutricionizmu i istraživanju te razvijanju svoje dijete.
Masnoće nepoželjne
Danas se u nju kune više od 1,5 milijuna Francuskinja, a nedavno su im se pridružile i zvijezde poput Gisele Bundchen i Jennifer Lopez. Kao njezine najbolje karakteristike ističu dugotrajne i dramatične rezultate. Njezina okosnica i dalje su bjelančevine, ali dr. Dukan ju je od dana kada ju je bez puno razmišljanja preporučio prijatelju do danas uvelike razradio.
Dijetu sada čine četiri različita programa, odnosno faze koje slijede jedna iza druge. Ključan element koji povezuje sve četiri faze su bjelančevine. Možda će nekima to zvučati poput Atkinsove dijete, no Dukanova je ipak posve drukčija. Proteinski dani služe kao važno “strateško oružje” u svakoj fazi dijete, a od onih koji su na dijeti zahtijeva se da se drže podalje od maslaca i ulja - dvije namirnice koje igraju neke od “glavnih uloga” u Atkinsovoj dijeti. Dukan smatra da čovjek jednostavno ne može zdravo mršaviti unoseći u sebe masnoće.
U njegovoj dijeti sve počinje s naglim gubitkom kilograma u svega nekoliko dana kada se ne smije jesti ništa drugo osim bjelančevina. Ta prva faza, nazvana “faza napada” može trajati od jednog do deset dana ovisno o tome koliko kilograma u cjelokupnom procesu želite izgubiti. U tom kratkom razdoblju proteini će iz tijela protjerati višak tekućina, smanjiti apetit (ako jedete samo bjelančevine, vaše tijelo će proizvoditi ketone koji su snažan prirodni suzbijač apetita), a pritom ćete zadržati mišićnu masu i zdrav izgled kože.
Nakon faze napada slijedi razdoblje u kojem ćete svom jelovniku, koji se posljednjih dana sastojao samo od mesa, ribe, nemasnih mliječnih namirnica..., početi dodavati povrće u neograničenim količinama. U tom razdoblju tijelo bi trebalo gubiti oko jedan kilogram tjedno. Iako nećete gubiti kile kao u prvoj fazi, biti ćete zdraviji, sretniji i nikada gladni, tvrdi dr. Dukan.

Najbolji četvrtak
Kada napokon dostignete idealnu težinu ili onu koju vam dr. Dukan preporuča (na njegovoj internet stranici postoji test koji vam izračunava idealnu težinu), počinje faza “osnaženja” u kojoj polako ponovno uvodite sve one namirnice koje ste za vrijeme prve dvije faze izbjegavali, poput voća, kruha, sira, tjestenine...
A Dukanova preporuka je da si u tom razdoblju dopustite čak dva “nagradna obroka” tjedno - bez ograničenja. Dakle, s alkoholom, maslacem, kruhom, čokoladom... U tom razdoblju ne očekujte da ćete izgubiti na težini, ali nećete ništa ni dobiti. Ono je osmišljeno kako se ne biste odmah vratili starim prehrambenim navikama. Ako se tog plana držite pet dana, dodatno ćete “zacementirati” prijašnji gubitak kilograma.
A kada završite s tom fazom, a vaša težina je stabilizirana, slijedi četvrta koja bi trebala trajati do kraja vašeg života, a u kojoj je dopušteno sve, ali uz jednu napomenu. Jedan dan u tjednu, do kraja svog života, morate odrediti da vam bude “proteinski dan”. Dakle, dan u kojem ćete jesti samo bjelančevine i u kojem ćete izgubiti sve ono što ste u proteklom tjednu nakupili. Dukanova preporuka je da to bude četvrtak, a većina Francuza ga je poslušala.
- Držeći se jednog ‘proteinskog dana’ tjedno, možete odmah izgubiti od pola do jednog kilograma i tako ispraviti sav višak koji ste nakupio’. A proteinski četvrtak je postao tako popularan u Francuskoj da ako slučajno s obitelji baš u četvrtak odem u restoran, mogu čuti kako s obližnjih stolova ljudi naručuju isključivo ribu ili meso, bez povrća kao prilog ili salate - zadovoljno otkriva dr. Dukan.
Komentari (4)
koliko bi trbala provoditi svaku fazu
4Petak, 02 Svibanj 2014 07:45
marija presečki
želim smršaviti
jelovnik
3Nedjelja, 23 Prosinac 2012 21:54
dukanica
dal mi neko može objasnit dali se može pržit meso na ulju i da mi neko objasni jelovnik teče fazer
DUKAN DIJETA je odlična
2Nedjelja, 16 Rujan 2012 14:48
Julija
Dragi moji,
moja iskustva sa Dukan dijetom su odlična.
Na dijeti sam od 2. srpnja i moram vam reći 12 kg manje.
Uopće se ne patim, nisam gladna, sve si unaprijed isplaniram.
Moram priznati da sam jedno četiri puta prekršila dijetu i to samo zato da pojedem voćku.
Jedino što mi je nedostajlo je VOĆE u prve dvije faze.
Još uvijek sam u II. fazi jer želim skinuti još tri kilograma.
Tko stvarno želi skinuti kile - izgledati ljepše i zdravije ja je toplo preporučam.
Pozdrav svima
faze mršavljenja
1Utorak, 11 Listopad 2011 21:39
boki trbojević
Molim da mi odgovorite koliko dana traje svaka faza mršavljenja.Hvala......

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

KOLUMNA Marina Plavotić

Nazad Naprijed

Funkcionalna hrana za modernog potrošača

16-01-2013 Klikova:2621 Marina Plavotić, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Bolesti povezane s nepravilnom prehranom danas predstavljaju vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama. Zbog sve boljeg shvaćanja veze između prehrane i zdravlja te sve većeg interesa pojedinca za vlastito zdravlje, raste potražnja za tzv. „funkcionalnom hranom“ koja uz hranjivu vrijednosti posjeduje određenu zdravstvenu dobrobit.Tijekom zadnjih desetljeća znanost o prehrani razvila je nove spoznaje o ulozi hrane u prehrani čovjeka, no...

Više o tome...

Brokula – čudesna namirnica u funkciji zdravlja

16-01-2013 Klikova:1569 Marina Plavotić, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Brokula (lat. Brassica oleracea italica) potječe iz mediteranskog dijela Europe. Zajedno sa keljem, raštikom, cvjetačom, kupusom i prokulicama spada u porodicu kupusnjača (Brassica). Brokula je danas zbog svog jedinstvenog okusa i nevjerojatne hranjive vrijednosti najpopularnije zeleno povrće na Zapadu. Odličan je izvor folne kiseline koja je važna za zdravlje srca, a osobito potrebna ženama u trudnoći za očuvanje zdravlja ploda....

Više o tome...

Vitamin C

16-01-2013 Klikova:1434 Marina Plavotić, NUTRICIONIST ak - avatar ak

U ovo vrijeme prehlade i gripe svi se sjete upravo ovog vitamina kako bi spriječili ili liječili navedena stanja. Optimalna količina vitamina C u tkivima svakako pridonosi otpornosti organizma i štiti tijelo od različitih infektivnih bolesti kao što su prehlada i gripa. Međutim, vitamin C nam je potreban tijekom cijele godine. Evo zašto: Vitamin C potpomaže apsorpciju željeza u crijevu....

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:89 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:622 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:650 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:2843 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:1705 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:2088 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Zdravlje kože

25-03-2014 Klikova:1406 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

U želji da što duže očuva mladenački izgled i svježinu, čovjek se o koži brine kao o malo kojem organu. Većini je cilj zadovoljiti estetske kriterije. Međutim, s obzirom na to da se na koži nerijetko manifestiraju različite zdravstvene tegobe, briga o koži dobiva novu dimenziju i postaje briga o zdravlju. Koža je danas, više nego ikada, izložena stresu i negativnim...

Više o tome...

PROBIOTICI – DOBRE BAKTERIJE U SLUŽBI ČOVJEKA

03-09-2013 Klikova:3581 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Otvorimo li hladnjak, odemo li u trgovinu, prolistamo li tisak, pogledamo li televizijski program, posjetimo li ljekarnu, vjerojatno ćemo naići na znane proizvode povezane s probiotičkim bakterijskim kulturama. Jedni se obogaćuju tim mikroorganizmima, drugima su oni neophodne karike u procesu proizvodnje, treći su farmaceutski proizvodi specifične namjene itd. Ukratko, probiotici su prisutni u našim životima bili mi toga svjesni ili...

Više o tome...

Povrće i zdravlje kostiju ZELENO BOGATSTVO

01-07-2013 Klikova:2646 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Kada govorimo o namirnicama važnima za zdravlje kostiju, prvo pomislimo na mliječne proizvode, no treba znati kako čovjek, radi očuvanja zdravlja kostiju, također treba obratiti pažnju na adekvatan unos povrća. Povrće je, uz kalcij, izvor vitamina K i C te magnezija i kalija – nutrijenata neophodnih za očuvanje čvrstoće koštanoga tkiva.

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu