Ispis

LOŠE NAVIKE, Gazirana pića

Danas je popularnost gaziranih pića veća nego ikada. Djeca i mladi odrastaju uz taj popularni napitak. Ali svijest o štetnosti tog i drugih gaziranih napitaka još je toliko niska da i dalje pijemo goleme količine pitajući se zašto osjećamo umor, zašto nam pati jetra ili nas boli želudac… Ljetno razdoblje donosi nov način prehrane i osvježenja koja mogu biti veoma štetna za tijelo. Velike vrućine zahtijevaju unos povećanih količina tekućine, što se često nadoknađuje različitim gaziranim napicima.

Oni uglavnom nemaju veliku hranjivu vrijednost, a višestruko mogu biti štetni. Upotreba gaziranih bezalkoholnih pića u našoj zemlji je naglo porasla u posljednjih nekoliko godina. To je navika koja pridonosi debljini, kvarenju zuba i gubitku koštane mase. Cijeli razvijeni svijet preplavljen je raznim vrstama gaziranih napitaka. Danas samo u Americi svaki muškarac, žena i dijete dnevno prosječno popiju dvije limenke gaziranih pića.

Što su gazirana pića?

Uzmite čašu vode, dodajte joj 8 do 12 žličica šećera, umiješajte dozu kemikalija — i dobit ćete omiljeno gazirano piće. Samo nepotreban dodatni unos šećera putem tih pića stvara velike tegobe. Jedna od njih je neuravnotežena prehrana. Neka gazirana pića sadrže 120 do 180 kalorija iz čistog šećera bez hranjivih sastojaka. Prosječnoj ženi koja sjedi na poslu potrebno je svega oko 1200 do 1600 kalorija dnevno da bi zadržala odgovarajuću tjelesnu težinu i dobro zdravlje. Dva ili tri gazirana pića mogu prilično smanjiti potrebnu dnevnu količinu hrane jer sadrže veliki dio tih kalorija. Samim tim dolazi do nedovoljnog unosa mnogih potrebnih hranjivih sastojaka što s vremenom može dovesti do pravog manjka minerala i vitamina. Isto vrijedi i za muškarce sličnih zanimanja kojima je dovoljno oko 1800 do 2400 kalorija dnev¬no. Veće količine Bezalkoholna pića spadaju među najveće izvore prerađenog šećera u razvijenom svijetu. Mnogi preko njih dobivaju i do jedne trećine dnevnog unosa šećera.

Američki tinejdžeri unose 44% dnevne količine šećera iz bezalkoholnih napita¬ka, dok tinejdžerke tim putem unose 40% šećera. Veće doze potiču potrošnju. Tijekom 1950-ih godina cola se prodavala u bočici od 1,8 dl. S vremenom su te male boce zamijenjene limenkom od 3,3 dl, a njih su uskoro nadmašile boce od 0,5 l. Danas postoje i boce od 1 i 2 litre, s tim da svakih pola litre donosi 200 novih kalorija!

Važno je znati da gazirani sokovi utječu na pojavu pretjerane debljine. Dokazano je da, ako se pije tri decilitra gaziranog pića dnevno, tjelesna se težina za mjesec dana može povećati i do jednog kilograma. Kad se kalorije iz gaziranih i osta¬lih bezalkoholnih pića pridodaju kalorijama koje se dobiju iz hrane, često nastaje višak koji se skladišti u obliku masnog tkiva. Pad energije Gazirani sokovi smanjuju sposobnost organizma da metaboliziraju šećer, pa stoga dolazi do dijabetesa, kao i do razvoja metaboličkog sindroma. On se očituje prekomjernom težinom, visokim krvnim tlakom i povećanim nivoom šećera i masti u krvi. Kalorije dobivene iz jednos¬tavnih šećera lišene su biljnih vlakana i zato brzo ulaze u krvotok, podižu nivo glukoze u krvi i pružaju privremen osjećaj snage. Gušterača trenutno reagira lučenjem inzulina koji spušta nivo šećera, zbog čega pada i nivo energije. To potiče osobu da posegne za novim zaslađenim pićem ili slatkišem, čime se krug zatvara i kreće ispo¬četka. Gazirani sokovi produžuju i proces probave. Kada zaslađeno piće stigne u želudac koji već probavlja ranije dospjelu hranu, taj se proces usporava i preusmjerava na razgradnju novopridošlih sastojaka. Ukoliko na taj način samo rijetko i povremeno ometate rad svog želuca, vjerojatno se ništa strašno neće dogoditi.

Međutim, ako to često činite, možete značajno produžiti proces probave i izložiti svoj želudac stresu. Kiselina Većina pića, uključujući i gazirane bezalkoholne napitke, povećava lučenje želučane kiseline. Često ta kiselina zaostane u želucu i nakon što popijena tekućina prođe u daljnje dijelove probavnog sustava. Svakodnevno ispijanje gaziranih sokova može dovesti do hipokalemije, odnosno manje kalija u krvi. Takvo stanje izaziva probleme u radu srca i paralizu, smatraju francuski liječnici. Pregledom kliničkih slučajeva utvrđeno je da unošenje veće količine gaziranih pića koja sadrže mnogo šećera i kofeina može izazvati drastičan pad koncentracije kalija u krvi, odnosno stanje poznato pod imenom hipokalemija. Male promjene u koncentraciji kalija mogu izazvati ozbiljne poremećaje u radu živčanog sustava te sustava srca i krvnih žila.

Tipični simptomi hipokalemije su umanjena snaga mišića, grčevi, drhtavica i mučnina. U ekstremnijim slučajevima, nedostatak kalija može izazvati probleme u radu srca i paralizu. Problem sa snom Činjenica je da gazirani sokovi oštećuju jetru, a njihovo dugogodišnje ispijanje može dovesti čak i do ciroze. Voćni šećer fruktoza iz gaziranih sokova, koji se većinom apsorbira u jetri, odgovoran je za ovo oštećenje. Fosforna kiselina iz gaziranih sokova mijenja sastav urina i dovodi do stvaranja bubrežnih kamenaca. Ni zubi nisu pošteđeni. Gazirani sokovi oštećuju zubnu caklinu i utrostručuju rizik od razvoja karijesa. Osim velikog sadržaja šećera, ovi napici sadrže i kofein, koji je također povezan s povećanim rizikom od osteoporoze. Jedna limenka gaziranog pića s kofeinom je isto kao šalica crne kave. Zato djeca koja ih piju imaju problema sa snom, ali i s koncentracijom pri učenju. Narušavanje kiselo-lužnate ravnoteže u korist povećanja kiselosti krvi, predstavlja rizik za gubitak koštane mase. Naime, podizanje razine kiselosti uzrokuje neravnotežu kalcija, kao alkalnog minerala u cirkulaciji. U normalnim okolnostima, tijelo prirodnim mehanizmom, pomoću zdrave prehrane, regulira odnos kalcija i fosfora u krvi, poznat kao kiselo-lužnata ravnoteža, ili pH krvi. Za cijeli život Međutim, ako se uzme više fosfata putem hrane ili pića, potrebno je i više kalcija. Ukoliko se ne unese dovoljno kalcija preko mlijeka, sira, ribe i lisnatog povrća – tijelo će ga osigurati iz kostiju i zuba, čime će smanjiti njihovu gustoću. A to će rezultirati prijevremenom osteoporozom i gubitkom zuba.

Za djecu u razvoju, narušavanje kiselo-lužnate ravnoteže je izrazito opasno, zbog oštećenja koštanih struktura, jer se u razvojnom razdoblju oblikuju kosti za cijeli život. Pijenje gaziranih sokova, bogatih fosfatima, može ugroziti taj proces i dovesti do nepovratnih oštećenja. Osim toga, pojačana kiselost može dovesti do umora, sniženog imuniteta, bolova u kostima i pojave kandidijaze (infekcije koju uzrokuju gljivice). Opasni Iako se obično misli da gazirana pića bez šećera nisu štetna, istina je drugačija. Sva gazirana pića sadrže ugljičnu, fosfornu ili limunsku kiselinu – koje narušavaju kiselo-lužnatu ravnotežu, kao i otrovne umjetne zaslađivače: aspartam, acesulfam K i sukralozu. Aspartam ili njegove sastavnice mogu izazvati sindrom kroničnog umora, glavobolju, migrenu, slabost, uznemirenost, mučninu, kožni osip, nervozu. Acesulfam K sadrži kemijski spoj koji može izazvati glavobolju, depresiju, zbunjenost, smetnje s vidom, oštećenje jetre i bubrega. Neki roditelji daju gazirane napitke djeci koja imaju želučane probleme, kako bi im olakšali tegobe. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da je učinak potpuno suprotan. Naime, infekcija privremeno oštećuje stanice želučane i crijevne sluznice, a napici s visokim sadržajem šećera dodatno pogoršavaju situaciju.

U medicinskim rastvorima za rehidrataciju, koji se preporučuju u takvim stanjima, odnos šećera i soli je optimalan, pri čemu šećer potiče apsorpciju soli.

Voda

Koji je, onda, najsigurniji način zadovoljavanja potrebe tijela za tekućinama? Voda je savršeno piće. Nema kalorija, ne probavlja se, ne nadražuje sluzokožu i tijelu donosi upravo ono što mu je potrebno za životne pro¬cese. Koliko bismo je trebali piti? Toliko da nam mokraća bude svijetla — oko šest do osam čaša vode na dan. Ljudi uglavnom znaju da bi trebali popiti osam čaša vode dnevno, a mnogi i dobivaju toliko tekućine preko vode, mlijeka i sokova. Ali prema jednom istraživanju liječnika, prosječna osoba uz to popije dnevno oko pet čaša (od 2,4 decilitra) kofeinskog ili alkoholnog pića. Oba izlučuju vodu iz tijela i tako izaziva¬ju umor, suhu kožu, lošu probavu i glavobolju. Koje je rješenje? Ukoliko se nikako ne želite odreći tih navika, nakon svakog alko¬holnog pića i svake šalice kave i gaziranog napitka, popijte čašu vode.

Smanjite unos kalorija tako što ćete piti više vode, a manje kaloričnih napitaka. Ako ne volite okus čiste vode, dodajte joj koju kap limunova soka ili kupujte vodu u bocama. Što više vode budete pili, to ćete manje posezati za drugim napitcima. Već će ta navika smanjiti unos kalorija i uravnotežiti vašu tjelesnu težinu.

Komentari (1)
ubrzan ritam srca i preskakivanje srca
1Četvrtak, 14 Svibanj 2015 13:38
silvija markov

Imam 32.godine. Dijagnosticirana mi je sinus tahikardija.tlak mi je normalan. Problema sa štitnjačom nemam. Koristim diazepam tablete jednu ujutro i navečer.Pijem pola nebilet tablete od 5mg.sa vremena na vrijeme osječam ubrzan otkucaje srca i nekad preskakanje. Ne pušim,niti pijem kavu ali pijem coca-colu..možete li mi pomoči u čemu se radi..hvala

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114087 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54699 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6498 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5494 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7221 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7796 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5653 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8739 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3311 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2638 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5314 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu