Almedina Bunić, dipl.ing.preh.teh.

Ispis

Plodovi jeseni

KESTEN
Je za mene najizraženiji najavljivač jeseni.
Miris pečenog kestena ne može ništa zamjeniti .
Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice.
Glavni sastojak je škrob oko 44% u sirovoj sjemenci, po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Plod kestena je još bogat kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine.
Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su s onima iz jaja.
Kesten pire u manjim količinama od max 50 g je izvrstan jesenski međuobrok. 
Ispis

Detoksikacija i dolazak proljeća

Program detoksikacije nije rigorozno smanjenje kcal ili samo voda.
Detoksikacija je smanjenje unosa količine hrane, izbaciti masnu i tešku hranu, piti puno nezaslađene tekućine. Ona je uvod za mršavljenje ili dobar prelaz sa teške zimske prehrane na laganu proljetnu.
Detoks program obuhvaća puno povrća, voća, žitarica, nešto mesa i grahorica.

Ispis

Gripa i jačanje imunološkog sustava

Gripa je virusno oboljenje sa simptomima bolova u zglobovima, mišićima, visoke temperature, kašlja, glavobolje. Obično je jedino što pomaže odmor, puno čaja i tekućine i to do 2,5 l te snižavanje temperature. Veliku važnost treba staviti na unos namirnica bogatih nutrijentima koji jačaju imunološki sustav.
Za vrijeme trajanja gripe bitno je jačati imunološki sustav. Izbjegavati slatko, rafinirane šećere(smanjuju obranu imunološkog sustava) , konzervirano, alkohol, grickalice, fast food (slabe imunološki sustav), masnu hranu.
Posebnu pozornost treba obratiti na unos namirnica koje djeluju antioksidativno, jačaju imunološki sustav,  hrane ga.
Izdvojila bi sljedeće namirnice:
Riba bogata omega 3 masnim kiselinama losos, tuna, srdela. Omega 3 je prekursor spojeva koji djeluju u regulaciji imunološkog sustava.
Voće i povrće po mogućnosti iz eko provjerenog uzgoja, bogati su Vit C,A, E neophodni za normalan rad imunološkog sustava.
Češnjak sadrži sumporne spojeve važne kod rješavanja infekcija poput prehlada i gripe.

Ispis

Prehrana tijekom blagdana

Blagdani su vrijeme kada nerijetko pretjerujemo sa unosom hrane i pića, ne brinući se pri tome koje posljedice to nosi sa sobom.
Nepravilnom i neuravnoteženom prehranom  unosimo previše namirnica koji se u organizmu pretvaraju u toksine i na taj način opterećujemo našu jetru i bubrege, čistaće organizma. Naš organizam dio toksina prerađuje sam, ali mi lošom hranom unosimo više od toga i onda se u organizmu nagomilavaju toksini koje možemo osiječati kao pojačan umor, loša probava, česte glavobolje, otežan rad bubrega, jetre, žući. Loša koža i ten također mogu biti pokazatelj nagomilanih toksina.
Bilo bi preporučljivo promijeniti navike u smislu smanjenja količine hrane, te malo promijeniti vrstu namirnica koja se konzumira tokom blagdana.

Ispis

Utjecaj probiotika na zdravlje

U crijevima počinje naše zdravlje (imunitet, zdravlje kože, organa te količina apsorbiranih vitamina i minerala).
Idealno stanje crijevne flore je 85% prijateljskih, dobrih bakterija i 15% bakterija truljenja. Nažalost danas je kod ljudi često obrnuto odnos što dovodi do narušavanja ravnoteže unutar organizma. Posljedice disbioze u crijevima je  autointoksikacija tj. tijelo truje samo sebe. Javlju se loše reakcije organizma na pojedine namirnice tj. preosjetljivost na namirnice, problemi sa kožom, narušen imunološki sustav i najčešće deficit makro i mikornutrijenata.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:29531 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:6878 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:3632 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3333 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:4563 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:5833 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:3953 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:5506 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1223 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:978 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3350 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu