Dipl.ing.Jelena Muštra, NUTRICIONIST

Ispis

Prednosti dojenja

Dojenje je umjetnost koju treba naučiti i prirodna je funkcija svake žene, a opet danas u svijetu doji tek oko 60 % žena, a samo 30 % ih doji 6 mjeseci. Razlozi tome su brojni i poprilično raznovrsni, od neznanja do kulturoloških i socijalnih razloga.
Kako biste bolje shvatili važnost ovog čina, dojenja, u nastavku teksta sam vam istaknula mnogobrojne pozitivne strane koje su primjećene i/ili potvrđene.
Dojenje je najjednstavniji način hranjena, a hrana je u najboljem obliku i temperaturi za dojenče. Prilikom dojenja dolazi do zbližavanja majke i djeteta, što doprinosi normalnom psihološkom razvoju dojenča. U ženinom mlijeku su sadržani brojni protektivni čimbenici poput imunoglobulina, lizozima, laktoferina itd. koji djeluju kao antitijelo, odnosno napadaju štetne bakterije i čuvaju željezo te time jačaju imunološki sustav djeteta.

Ispis

Neželjena ponašanja u trudnoći

Trudnoća je blažen period, to već svi znaju, ali da bi bio i ostao blažen i za biće koje u Vama raste, nekoliko je ponašanja koja bi svakako trebalo izbjegavati. Nabrojit ću Vam najčešća neprihvatljiva ponašanja te posljedice takvih ponašanja.

Ispis

Najčešći problemi u trudnoći i rješenja

Malena beba u vama raste i znate da biste trebali osjećati radost, ali ne možete zbog različitih tegoba. Niste jedini. Sve žene u vrijeme trudnoće prolaze kroz mnoge promjene, kako pozitivne, tako i ne baš poželjne. Ipak, nepoželjne promjene nisu nešto što morate prolazit, odnosno neki simptomi se mogu ublažiti.
Hipertenzija se lako detektira na redovitim pregledima krvnog tlaka za vrijeme trudnoće. Ako dođe do povećanja krvnog tlaka, uz prisutnost proteina u urinu te zadržavanja tekućine u tijelu i otečenosti, govori se o preklampsiji, čije pogoršanje dovodi do eklampsije i naposljetku može dovesti do kome i smrti. Upravo zato je veoma bitno kontrolirati ovo stanje.

Ispis

Trudnoća i prehrana

Trudnoća je prirodno stanje koje najčešće unosi radost u mnoge živote, a koje su osobitosti ovog perioda, nadam se da ću Vam uspjeti približiti kroz ovih kratkih nekoliko crtica.
Dakle, trudnoća nastaje oplodnjom ženske spolne stanice muškom. Traje devet kalendarskih mjeseci i sedam dana, 280 dana ili 40 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije. U prva dva mjeseca rast ploda je usporen, dok je nakon tog perioda gotovo sedam puta brži. Ipak, vrijeme intezivne diobe stanica veoma je bitan period i o njemu ovisi zdrav razvoj budućeg djeteta.

Ispis

Vrelo ljeto i dehidracija

Za vrijeme vrelih ljetnih mjeseci pojačano se znojimo te nam prijeti opasnost od dehidracije, pogotovo u slučaju nekih bolesti poput šećerne bolesti i pojačane funkcije štitne žlijezde (hipertireoza) te osobama koje se zbog prirode posla pojačano znoje (npr. sportaši). Upravo zato veoma je važno voditi brigu o nadoknadi izgubljene tekućine, jer upravo voda čini više od 60 posto našeg organizma.
Dnevna preporuka je uzimati oko dvije litre tekućine, a po potrebi i više. Od ukupnog dnevnog unosa, dvije trećine trebala bi biti obična voda, a sve ostalo može biti nadopuna, ali ne i zamjena za vodu koja je najbolja za gašenje žeđi. U nadoknadi tekućine, kao nadopuna ukupnom unosu tekućine, može pripomoći i umjerena konzumacija voćnih i biljnih čajeva.

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:40983 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:11912 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4028 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3596 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5012 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6080 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4151 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:5809 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1470 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1186 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3560 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu