Dipl.ing.Jelena Muštra, NUTRICIONIST

Print

Prednosti dojenja

Dojenje je umjetnost koju treba naučiti i prirodna je funkcija svake žene, a opet danas u svijetu doji tek oko 60 % žena, a samo 30 % ih doji 6 mjeseci. Razlozi tome su brojni i poprilično raznovrsni, od neznanja do kulturoloških i socijalnih razloga.
Kako biste bolje shvatili važnost ovog čina, dojenja, u nastavku teksta sam vam istaknula mnogobrojne pozitivne strane koje su primjećene i/ili potvrđene.
Dojenje je najjednstavniji način hranjena, a hrana je u najboljem obliku i temperaturi za dojenče. Prilikom dojenja dolazi do zbližavanja majke i djeteta, što doprinosi normalnom psihološkom razvoju dojenča. U ženinom mlijeku su sadržani brojni protektivni čimbenici poput imunoglobulina, lizozima, laktoferina itd. koji djeluju kao antitijelo, odnosno napadaju štetne bakterije i čuvaju željezo te time jačaju imunološki sustav djeteta.

Print

Neželjena ponašanja u trudnoći

Trudnoća je blažen period, to već svi znaju, ali da bi bio i ostao blažen i za biće koje u Vama raste, nekoliko je ponašanja koja bi svakako trebalo izbjegavati. Nabrojit ću Vam najčešća neprihvatljiva ponašanja te posljedice takvih ponašanja.

Print

Najčešći problemi u trudnoći i rješenja

Malena beba u vama raste i znate da biste trebali osjećati radost, ali ne možete zbog različitih tegoba. Niste jedini. Sve žene u vrijeme trudnoće prolaze kroz mnoge promjene, kako pozitivne, tako i ne baš poželjne. Ipak, nepoželjne promjene nisu nešto što morate prolazit, odnosno neki simptomi se mogu ublažiti.
Hipertenzija se lako detektira na redovitim pregledima krvnog tlaka za vrijeme trudnoće. Ako dođe do povećanja krvnog tlaka, uz prisutnost proteina u urinu te zadržavanja tekućine u tijelu i otečenosti, govori se o preklampsiji, čije pogoršanje dovodi do eklampsije i naposljetku može dovesti do kome i smrti. Upravo zato je veoma bitno kontrolirati ovo stanje.

Print

Trudnoća i prehrana

Trudnoća je prirodno stanje koje najčešće unosi radost u mnoge živote, a koje su osobitosti ovog perioda, nadam se da ću Vam uspjeti približiti kroz ovih kratkih nekoliko crtica.
Dakle, trudnoća nastaje oplodnjom ženske spolne stanice muškom. Traje devet kalendarskih mjeseci i sedam dana, 280 dana ili 40 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije. U prva dva mjeseca rast ploda je usporen, dok je nakon tog perioda gotovo sedam puta brži. Ipak, vrijeme intezivne diobe stanica veoma je bitan period i o njemu ovisi zdrav razvoj budućeg djeteta.

Print

Vrelo ljeto i dehidracija

Za vrijeme vrelih ljetnih mjeseci pojačano se znojimo te nam prijeti opasnost od dehidracije, pogotovo u slučaju nekih bolesti poput šećerne bolesti i pojačane funkcije štitne žlijezde (hipertireoza) te osobama koje se zbog prirode posla pojačano znoje (npr. sportaši). Upravo zato veoma je važno voditi brigu o nadoknadi izgubljene tekućine, jer upravo voda čini više od 60 posto našeg organizma.
Dnevna preporuka je uzimati oko dvije litre tekućine, a po potrebi i više. Od ukupnog dnevnog unosa, dvije trećine trebala bi biti obična voda, a sve ostalo može biti nadopuna, ali ne i zamjena za vodu koja je najbolja za gašenje žeđi. U nadoknadi tekućine, kao nadopuna ukupnom unosu tekućine, može pripomoći i umjerena konzumacija voćnih i biljnih čajeva.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}