Dubravko Hrkovac

Print

Prepeličja jaja

Kako se iz godine u godinu pojavljuje sve više raznih bolesti, pitanje otpornosti organizma postaje sve aktualnije. Dolazi vrijeme gripa. Činjenica je da vam pojačanje imuniteta nije jamstvo da gripu nećete dobiti, ali su šanse za to manje. Osim ostalih mjera opreza, trebalo bi poraditi i na imunitetu, u njegovu jačanju mogu pomoći jaja prepelice.

Print

Zaboravite šećer

Svi već znamo koliko je bijeli šećer štetan, ali većina čitatelja sigurno ga ima u kuhinji, i koristi ga. Nije lako naglo prijeći sa šećera na druge zaslađivače, poput meda ili ječmenog slada. Da bismo vam olakšali taj „prijelaz“, donosimo popis 75 razloga protiv šećera.

Print

I sol ubija polako

Većina nas sol koristi u kuhinji, često u prevelikim količinama. Možda vas ovaj tekst odvrati od te navike…

Sol se sastoji od natrija i klora. Oba elementa su važna za niz osnovnih metaboličkih procesa. Oni su važni za prijenos tvari kroz staničnu opnu, čime se stanica zapravo hrani, obnavlja i izbacuje iz sebe štetne tvari. Aktivni dio ove molekule predstavlja element natrija. On je kao mikroelement veoma potreban tijelu ali samo u odgovarajućoj dozi. Natrij je potreban i za izlučivanje vode, čime se osigurava kiselo-lužnata ravnoteža organizma. Jedna od najvažnijih uloga klora ostvaruje se u procesu probave (lučenje želučane kiseline). Sol nema nikakvu energetsku vrijednost.

Print

Ph ravnoteža, kiselo ili lužnato?

Jedno od osnovnih pravila održavanja zdravlja – a koje često zaboravljamo – jest ravnoteža kiselosti i lužnatosti u našem organizmu, takozvana pH-ravnoteža. Možete se hraniti zdravo i uravnoteženo, baviti tjelovježbom, ispijati osam čaša vode dnevno, ali ako vam je narušena ova ravnoteža, zdravlje nećete postići. Pa saznajmo kako uspostaviti lužnato-kiselo stanje…

Print

LOŠE NAVIKE, Gazirana pića

Danas je popularnost gaziranih pića veća nego ikada. Djeca i mladi odrastaju uz taj popularni napitak. Ali svijest o štetnosti tog i drugih gaziranih napitaka još je toliko niska da i dalje pijemo goleme količine pitajući se zašto osjećamo umor, zašto nam pati jetra ili nas boli želudac… Ljetno razdoblje donosi nov način prehrane i osvježenja koja mogu biti veoma štetna za tijelo. Velike vrućine zahtijevaju unos povećanih količina tekućine, što se često nadoknađuje različitim gaziranim napicima.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}