Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije

Nikola Beatović, rođen je 10.07.1976. godine u Zagrebu.

Diplomirao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Trenirao odbojku i nogomet, a nakon prestanka igračke karijere ostaje u nogometu i stječe zvanje saveznog nogometnog suca, gdje dugi niz godina sudi utakmice najvišeg ranga natjecanja (1. HNL i 1. HMNL).

Osobni trener velikom broju rekreativaca i profesionalnih sportaša različitih dobnih kategorija u svrhu unapređenja i poboljšanja zdravlja, te na razvoju i stabilizaciji funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kojima planira i programira sportski trening i prehranu.

Trenira pretile osobe, individualnim pristupom,  po programima koji ih čine zdravijima, tjelesno spremnijima, a time i životno učinkovitijima.

Dugogodišnji suradnik modne agencije Weltrusky.

 

Kontakt:

 

E-mail: nikola.beatovic@gmail.com

Mobitel: 00385 (0)921006551

Print

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...).

Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno tkivo. Napominjem da je nemoguće reducirati potkožno masno tkivo samo sa prednjeg dijela trupa. Kada izgubite dovoljno potkožnog masnog tkiva sa cijelog tijela, onda će vam svi mišići, pa i trbušni, biti izražajniji.

Print

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom.

Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta.

Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad većeg intenziteta kroz duže vrijeme i na taj će način izdržljivost biti na višoj razini, te ćete u svim fazama aktivnosti imati veću snagu, brzinu, preciznost i višu razinu tehničko-taktičkog djelovanja. Visoka razina aerobne pripremljenosti skratiti će vrijeme potrebno za oporavak nakon nekog rada visokog intenziteta, pa ćete tako u kraćem vremenu biti sposobni ponovni maksimalan rad tijekom treninga/natjecanja. Zahvaljujući boljoj aerobnoj pripremljenosti načiniti ćete manje tehničko–taktičkih pogrešaka koje se javljaju kao posljedica iscrpljenosti organizma, posebno pri kraju natjecateljske aktivnosti. 

Print

Kako dobiti mišićnu masu?

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga.

Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato budite strpljivi i nemojte pretjerivati sa količinom hrane koju unosite u organizam.

Ukoliko dođe do neželjenog povećanja potkožnog masnog tkiva, smanjite obroke, te ubacite dva do tri puta tjedno aerobnu aktivnost (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje...).

Držite se biološki vrijednih namirnica (žitarice, voće, povrće, meso, riba, jaja, sviježi sir...), a svakako izbjegavajte rafinirani šećer, kolače, slatkiše, bezalkoholne i alkoholne napitke...te imajte veći broj obroka (6-7 dnevno).

Za neke osobe je to prevelika količina hrane, pa se možete poslužiti i sa proteinsko - ugljikohidratnim napicima miješanim sa mlijekom i to u čijem je sastavu, udio ugljikohidrata veći od proteina (jedan do dva puta dnevno).

Print

Aerobni trening za početnike i lokacija? – gubitak potkožnog masnog tkiva

Svakom početniku, preporučio bih za početak kombinaciju hodanja i trčanja 3-4 puta tjedno (napredni vježbači mogu kombinirati i intervalni trening visokog intenziteta, HIIT trening - High Intensity Interval Training).

Trenažnu aktivnost trebate početi sa dugim šetnjama i ona bi se trebala odvijati bez prekida (može trajati i preko 60 minuta). Kada uspijete u kontinuitetu hodati 60 minuta, a da ne ostanete bez daha, možete prijeći na kombinaciju hodanja i trčanja i to tako, da prvih nekoliko dana trčite 5-10 minuta, a ostalo hodate. Počnjete povećavati vrijeme trčanja, dok ne dođete nakon 6-7 tjedana do nekih 25-30 minuta trčanja. Opterećenje mjereno frekvencijom srca, za početnike bi se trebalo kretati oko 60 % max HR* (najčešća formula za izračunavanje max HR je da od broja 220 oduzmete godine starosti).

Print

Kako uravnoteženom prehranom i treningom reducirati potkožno masno tkivo?

Imati previše potkožnog masnog tkiva (muškarci iznad 25 % i žene iznad 30 %) je ne samo estetski već i zdravstveno nepoželjno, pa će prije ili kasnije to prerasti u problem. Prekomjerno potkožno masno tkivo je veliki problem današnjeg čovjeka, te ono nema apsolutno nikakvu funkciju, osim što nam služi kao energetska rezerva organizma, ukoliko bi naše tijelo duže vremena ostalo bez hrane.

Većina dijeta garantira u minimalnom vremenskom roku, veliki gubitak potkožnog masnog tkiva, što je nemoguće, pa ih trebate izbjegavati, jer su štetne za zdravlje. Sve što ćete izgubiti u tim rigoroznim dijetama su mišićna masa i tekućina, a jako malo potkožnog masnog tkiva, što je potpuno nepoželjno, bilo da se radi o prosječnom čovjeku ili vrhunskom sportašu. Nakon što prekinete takvu dijetu, iscrpljeni organizam će vrlo brzo vratiti izgubljene kilograme zbog usporenosti metabolizma i smanjene potrebe za hranom (stvarajući zalihe za preživljavanje, u idućem razdoblju gladovanja), samo što to neće biti mišićna masa koju ste izgubili na rigoroznoj dijeti, nego novo potkožno masno tkivo, kojeg ste se prethodno željeli riješiti.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}