Ispis

UN dijeta: recepti za proteinski dan

Ručak: meso kuhano ili pečeno u količini 3 šnicle (jedna težine 180 grama), šnita integralnog ili crnog kruha i salata u neograničenoj količini. Meso možete zamijeniti istom količinom (tri) kuhanih ili pečenih jaja. 
Ovaj dan su dopušteni sir i mlijeko.
Nakon ručka obavezno popijte 2 dcl juhe (bistre juhe, bez tjestenine)
Večera: isto kao i ručak, samo bez juhe. Ono što ste ručali, morate i večerati, dakle ako ste jeli meso, isto ćete i večerati, a ako ste jeli jaja, za večeru uzmite isto jaja.

 

 

 

Oslić s paprikom i rajčicama

2 velika filea oslića (može smrznuti)
1 crvena paprika (narezana na kockice)
3 zrele rajčice (narezane na kockice)
1 mala glavica luka (narezana na kockice)
1 žlica maslinovog ulja
mrvicu šećera (na vrh noža)
1 komadić svježe izribanog đumbira
pasta od soli i sezama (ili obična sol)

Na maslinovom ulju zažutiti luk i dodati u isto vrijeme papriku da omekša, dodati sve začine. Zatim dodati isjeckane rajčice i 1 dcl vode. Filete prepoloviti i dodati ih u tavicu s ostalim sastojcima. Sve skupa pustit da lagano kuha 10 minuta.


Gljive punjene svježim sirom i špinatom (ili blitvom)

6-7 jako velikih šampinjona - odvojiti klobuke od stapki. Stapke nasjeckati.
20 dag blitve ili špinata - nasjeckati
15 dag svježeg sira
5 dag sira gaude
5 dag parmezana (bolje svježe naribani)
1 žlica maslinovog ulja
sol
papar
muškat

Stapke šampinjona i blitvu staviti u tavu sa žlicom maslinovog ulja. Pustiti da se pirja oko 10 minuta na laganoj vatri.
U zdjelu staviti svjezi sir, parmezan, papar, sol, muškatni oraščić i pirjanu blitvu sa stapkama.
Klobuke sampinjona napuniti smjesom od sira, i po svakom napunjenom klobuku dodat naribanog parmezana. Klobuke posložiti na papir za pečenje.
U pećnicu prethodno ugrijanu na 200°C stavit klobuke i peći oko 20 minuta.


Mesni / riblji paketići

20-30 dkg ribe po ukusu
ili komad svinjske vratine, pileća prsa,... po izboru
1 paradajz
1 tikvica
1/4 paprike
1 manja brokula
jušna žlica narezanog luka
ružmarin, bosiljak, peršun,... po ukusu

Brokulu očistite, operite, podijelite na cvjetiće i prokuhajte.
Ribu očistite, posolite. Meso posolite.
Povrće očisitite i narežite. Umiješajte brokulu u njega i začinite po ukusu.
Uzmite alu foliju, papir za pečenje ili vrećicu za pečenje.
Stavite prvo povrće, pa na njega ribu ili meso. Zatvorite. Papir za pečenje povežite koncem.
Ispecite u rolu.

POVRTNI NABUJAK


2 veće mrkve narezati na deblje trake
2 veće tikvice narezati na deblje trake
1 poriluk narezati na tanke kolutiće
1 luk nasjeckati na kockice
3 režnja češnjaka sitno nasjeckati
začini po ukusu
maslinovo ulje
2 dl vrhnja
tvrdi sir (može i gauda) - naribati
1 žlica intergralnog brašna

Poriluk popirjati da malo omekša. Mrkvu posložiti u vatrostalnu zdjelu, posoliti i posuti češnjakom.
Prekriti polovicom količine poriluka. Tikvice lagano zapeći na tavi i polovicu složiti na mrkvu i poriluk. Zatim složiti drugu polovicu poriluka i tikvica preko prve, pažljivo posoliti i začiniti po želji, preliti s 2 žlice maslinovog ulja, pokriti i peći u vrućoj pećnici na 200°C da dobro nabubri.
za to vrijeme dobro izmiješati vrhnje, naribani sir i intergralno brašno. Tom smjesom premazati vruće povrće i otklopljeno vratiti u pećnicu da se zapeče.
Poslužiti uz još naribanog sira po nabujku!


Fileti pastrve na roštilju

80 dag filea pastrve ili smuđa
4 žlice ulja
4 žlice matičnjaka - nasjeckati
4 grančice matičnjaka za ukras
1 limun
sol i papar po ukusu

12 dag maslaca
4 žlice limunovog soka
4 žlice lista peršina - nasjeckati
sol i papar po potrebi

U ulje umiješati sjeckani matičnjak, sol, limunov sok i papar, premazati filee, ostaviti ih marinirati 10 minuta. Zatim ih s obje strane peći na vrućoj ploči 5-7 minuta. Na laganoj vatri izmiješati maslac, peršin, limunov sok, sol i papar. Umak ne smije zakipiti. Pečene filete obložiti listovima matičnjaka pa preliti pripremljenim umakom.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:51468 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:16552 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:4348 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:3818 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:5289 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:6283 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:4308 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:6088 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:1667 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:1341 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:3734 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu