Deserti

Print

Recept za karnevalske krafne

Približava se veselje, karnevalsko vrijeme kada na svakom koraku su mirisi krafni. To će biti ugodan miris koji može doći i u vaš dom.

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 8 dag kvasca
  • 8 dag ulja
  • 8 dag šećera
  • 4 žumanjka
  • 20 g sol
  • 0,5 l mlijeka
  • rum, vanilija, limun, po okusu
Print

Savijača, slatka ili slana

Sastojci:   Za pripremu tankog tijesta za savijače pripremite: 300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550, 2 žlice ulja, 1 žlicu octa, 150 ml mlake vode i sol.

Priprema:   U brašno dodajte ulje i miješajte uz postepeno dodavanje vode u koju ste dodali ocat i sol. Tijesto prebacite na pobrašnjena dasku i dobro ga izradite rukama dok ne postane glatko.

Print

Pita od jabuka

Sastojci:
Prhko tijesto za pite
40 dkg brašna (pola oštorg pola mekog)
8 dkg šećera
25 dkg maslaca
2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
1 žlica ruma
malo korice od limuna

Print

Fritule

Sastojci:
30 g kvasca (pjenice)
malo vode
jedan i pol kg brašna
1 čašica rakije
malo mištrala
3-4 žlice suhog grožđa
nastrugana limunova kora
šaka badema ili oraha
l litra ulja za prženje
vanilin šećer

Priprema:
Napraviti u lončiću kvas od 30 g kvasca (pjenice), malo tople vode i brašna koliko treba i ostaviti da se diže. U zdjelu prosijati jedan i pol kg brašna, u sredini napraviti rupicu, u nju usuti kvas i doliti malo osoljene i toliko tople vode da se tijesto uzmogne lako lupati žlicom. Tijestu se dodati čašicu rakije, malo mištrala, 3-4 žlice očišćenog suhog grožđa, nastrugane limunove kore i šaku isjeckanih badema ili oraha. Tijesto žlicom lupati dok ne počne praviti mjehuriće i ostaviti ponovo 1 sat da se diže. Uliti otprilike 1 litru ulja u posudu da se zagrije, tijesto stisnuti u šaku i pustiti da izlazi iz ruke između palca i kažiprsta, a žlicom u drugoj ruci oblikovati se fritule od tijesta i stavljati u vruće ulje da se prže dok se ne zarumene. Vaditi ih rešetkastom žlicom da se što bolje ulje ocijedi. Dok se fritule prže mora biti obilato ulja u posudi i mora neprestano vriti. U posudi ne smije biti mnogo fritula najedanput da se mogu slobodno prevrtati, kad se posudom malo potrese, da se fritule same u ulju okreću. Fritule se također prave, odnosno oblikuju i samom žlicom i stavljaju u kipuće ulje, ali žlicu valja prije umočiti u ulje ili vruću vodu da se uz nju ne bi prilijepilo tijesto. Čim su fritule popržene, pospu se vanilin-šećerom u prahu i tople posluže. Ohlađene ožilave.

Print

Ananas torta

Piškote, 1 limenka ananasa- komadići, 4 dl kiselog vrhnja, 7 žlica šećera, 2 vrećice šlaga.

Priprema :
Žlicom umiješati vrhnje i šećer (ne mikserom). Stavite  ananas u zdjelu, procijedite. Namočite  piškote u sok od ananasa iz konzerve pa slažite u zdjelu koju ste obložili folijom. Poslažite red piškota, red vrhnja, red komadića ananasa, red piškota.... sve dok ne utrošite materijal (piškoti moraju biti na vrhu. Tortu ostavite u hladnjak da prenoći. Sutradan je ukrasite šlagom i poslužite.

 

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}