Ispis

Pita od jabuka

Sastojci:
Prhko tijesto za pite
40 dkg brašna (pola oštorg pola mekog)
8 dkg šećera
25 dkg maslaca
2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
1 žlica ruma
malo korice od limuna

Priprema:
U velikoj posudi dobro izmješati brašno, šećer i naribanu koricu limuna. U tu smjesu dodavati listiće maslaca (paketić maslaca ustiniti na listiće ili male kockice), dobro izmiješati s brašnom i šećerom (masa je grudičasta i nije kompaktna). U tu smjesu dodati ruma i mlijeko kako bi tijesto posalo kompaktno. Treba paziti da tijesto ne ispadne niti premekano, niti pretvrdo, pa količina je količina mlijeka okvirna. Mijesiti rukama dok se tijesto lijemo ne poveže. Podijeliti na dva dijela i kako bi bilo lakše manipulirati tijestom, dobro je ostaviti ga na pola sata u hladnjaku.
Ovo tijesto može s koristiti i za sve voćne pite.

Nadjev
1 kg jabuka
10 dkg oraha
šećera po okusu (koliko tko voli slatko, odnosno koliko su jabuke kisele)
cimet po okusu
1 vrećica vanili šećera

Tijesto podijeliti na dva dijela. Pleh namastiti i pobrašniti. Jednu polovicu tijesta razvaljati prema kalupu ili plehu, pažljivo prenijeti u pleh, posuti s 5 dkg oraha i peći u zagrijanoj pečnici na 150°C 20-30 minuta. Izvaditi iz pečnice, naribane jabuke lagano ocijediti od viška tekućine, složiti preko pečene kore, posuti ostatkom oraha, cimetom vanili šećerom i običnim šećerom prema okusu. Ovako pripremljene jabuke prekriti korom od drugog dijela tijesta. Gornju koru izbosti vilicom (ravnomjerno na 15-ak mjesta) kako kora ne bi popucala. Pripremljenu pitu staviti u pečnicu na 175°C i peći 40-ak minuta.

Narezati na kocke (ako se peče u plehu) ili šnite (ako se peče u okrugom modlu), te po okusu posuti s šećerom u prahu.