Ispis

Savijača, slatka ili slana

Sastojci:   Za pripremu tankog tijesta za savijače pripremite: 300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550, 2 žlice ulja, 1 žlicu octa, 150 ml mlake vode i sol.

Priprema:   U brašno dodajte ulje i miješajte uz postepeno dodavanje vode u koju ste dodali ocat i sol. Tijesto prebacite na pobrašnjena dasku i dobro ga izradite rukama dok ne postane glatko.

Zatim ga razdijelite na 4 dijela i oblikujte kruščiće. Premažite ih uljem i ostavite stajati, pokrivene kuhinjskom krpom, oko pola sata.
Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i valjkom ga malo izvaljajte.
Tijesto za savijaču najprije razvlačite rukama ispod tijesta, a zatim rukama izvlačite tijesto sa svih strana od sredine prema van, dok ne postane gotovo prozirno. Zadebljane krajeve odrežite, a malo prosušeno tijesto poprskajte masnoćom.
Na rub tijesta stavite dio pripremljenog nadjeva i savijte tijesto pomoću stolnjaka. Postupak ponovite s preostalim kruščićima tijesta. Pripremljene savijače stavite u namašćenu tepsiju za pečenje.
Toplu savijaču poslužite odmah. Ukoliko je savijača sa slatkim nadjevom, dodatno je pospite šećerom u prahu.