Ispis

Polpete od tikvica

Ovo je jedno od jednostavnijih jela za pripremu, te ga prepuručujemo i manje vičnima u kuhinji.


1/2 kg tikvica
4 jaja
5 vrhom punih žlica brašna
1 manja glavica luka
2 režnja  češnjaka
papar i sol po ukusu

Tikvice dobro oprati, pa krupno naribati zajedno sa korom. Ako su tikvice jako mlade, mogu se narezati na ploške umjesto ribati. Tikvice posoliti i ostaviti da odstoje petnaestak minuta.

 


Luk i češnjak sitno nasjeckati pa popržiti na malo maslinovog ulja (a može i obično tko ne voli maslinovo). Nakon 15-ak minuta, tikvice snažno ocijediti rukama.
Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti, dodati papra po ukusu. Brašna treba dodati tako da se dobije tekuće tijesto, nešto gušće od onog za palačinke, dodati ocijeđene tikvice i poprženi luk i češnjak. Smjesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razljeva.
U dubljoj tavi zagrijati ulje, velikom žlicom vaditi smjesu od tikvica i na srednjoj vatri peći s obje strane. Kad dobiju lijepu zlatno žutu boju, izvaditi ih na papirnati ručnik da se ocijedi suvišna masnoća.