Ispis

SMANJITE RAZINU HOMOCISTEINA UZ CARDIOVITAMIN

Znate li kako je povećana razina homocisteina dokazani čimbenik rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila?

Bolesti srca i krvnih žila vodeći uzročnik smrtnosti u Hrvatskoj

Tjelesna neaktivnost, pušenje, stres, prekomjerna tjelesna masa i loše prehrambene navike danas su sve češće prisutne u općoj populaciji. Nepobitno postaju vodeći javnozdravstveni problemi negativno utječući na zdravlje srca i krvnih žila. Srećom, čovjek čak i malim promjenama životnih i prehrambenih navika, te suplementacijom nutrijentima može smanjiti rizik za pojavu spomenutih tegoba odnosno usmjeriti tijek njihovog liječenja u pozitivnom smjeru.

Bolesti srca i krvnih žila među glavnim su uzrocima smrtnosti diljem svijeta. Spomenute bolesti nerijetko prate upalni procesi na arterijama. Na njihovim zidovima dolazi do nakupljanja plaka u kojeg se ugrađuju djelovi odumrlih stanica kao što su masne kiseline i kolesterol što u konačnici remeti nesmetan protok krvi. Otežan protok krvi kroz arterije rezultira slabijom dopremom kisika i hranjivih tvari u tkiva i stanice što otežava njihovu normalnu funkciju.

 

 

Što je homocistein i zašto je toliko rizičan?

Homocistein je aminokiselina; homolog cisteina i njegova je povećana prisutnost, poput tjelesne neaktivnosti, pušenja, i povećane koncentracije triglicerida u krvi, dokazani čimbenik rizika za nastajanje bolesti srca i krvnih žila. Vezuje se uz pojavu tromboze i visokog krvnog tlaka.

 

 Cardiovitamin – simbioza važnih sastojaka za zdravo srce

Herbiko® Cardiovitamin jedinstvena je formula koja podupire zdravlje srca i krvnih žila, a time i vitalnost organizma u cjelini.

Nekoliko je nutrijenata koji se mogu izdvojiti zahvaljujući njihovom doprinosu vitalnosti ovih organa.

Vitamin B6 je antiokosidans učinkovitosti slične karotenima i tokoferolima. Njegovo se djelovanje očituje kroz inaktivaciju slobodnih radikala. Shodno tome, nedostatak dovodi do oksidativnog stresa u stanicama. Jednom se znanstvenom studijom pokazalo kako dostatan unos vitamin B6 kod osoba srednje dobi pomaže smanjenje rizika od pojave bolesti krvožilnog sustava uključujući i srčani infarkt. Uvidjelo se da suplementacija vitaminom B6, pomaže regulaciju povišenog krvnog tlaka. Vitamin B6 enzimski je kofaktor uključen u više od 140 reakcija metabolizma mnoge od kojih uključuju sintezu i razgradnju aminokiselina. Također, ovaj vitamin sudjeluje u metabolizmu masti i ugljikohidrata. Reguliranje njihove homeostaze u organizmu izravno utječe na zdravlje krvožilnog sustava. Ovaj nutrijent kojeg organizam ne može sam sintetizirati sastavni je dio Herbiko® Cardiovitamina, suplementa koji sadrži uravnotežen nutrijenata važnih za zdravlje srca i krvnih žila.  

Ovaj vitamin uz druga dva vitamina B kompleksa; folat i B12 pozitivno djeluje na smanjenje koncentracije homocisteina u krvi.

Vitamin B1 važan je za dobivanje energije iz glukoze, pa se stoga njegov nedostatak uvelike odražava na funkciju stanica čiji metabolizam uvelike ovisi o ovom izvoru energije. Posebno su pogođeni eritrociti i  živčane stanice. 

Folna kiselina i vitamin B12igraju važnu ulogu u metabolizmu DNA, a njihovi nedostaci uzrokuju oštećenja DNA. Također se njihov neadekvatan unos hranom vezuje uz anemiju. 

Vitamin C zauzima značajno mjesto u zaštiti zdravlja srca i krvnih žila. Jedan je od najznačajnijih antioksidanasa koje čovjek dobiva iz hrane. Svoje djelovanje ispoljava kako u stanici tako i izvan nje, gdje je uključen u brojne reakcije kao što je sinteza hormona, karnitina i kolagena. Njegov nedovoljan unos slabi imunitet. Herbiko® Cardiovitamina sadrži vitamin C i time pomaže djelovanje terapije lijekovima, npr. kod ateroskleroze.  

Vitamin D nastaje u tijelu izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti. Međutim, manje je poznato da su za ovu sintezu neophodne UV zrake određene valne duljine koje do nas dolaze tijekom toplijeg razdoblja godine. Tijekom hladnijeg razdoblja, zalihe ovog nutrijenta u organizmu se prazne. S obzirom da ga mali broj namirnica sadrže u zamjetnoj količini, nije rijetka pojava da se u kasnu zimu i rano proljeće javi nedostatak u organizmu. Također pozitivno djeluje na normalizaciju krvnog tlaka i koncentraciju triglicerida u krvi, te smanjuje rizik od pojave neželjenih promjena na arterijama, zatajenja srca i moždanog udara. Može se reći kako lako iskoristiv oblik vitamina D iz Herbiko® Cardiovitamina ima snažan pozitivan učinak na zdravlje srca i krvnih žila. 

 

Stoga Herbiko® Cardiovitamin svojim sastavom ciljano doprinosi vitalnost srca i krvnih žila, a time i cijelog organizma te čuva integritet srca i krvnih žila sprječavajući prerano starenje. 

 

Dr.med. Jadranka Todorović

 

 

 

Literatura:

1)      Anderson JL,  May HT, Horne BD, Bair TL, Hall NL, Carlquist JF, Lappé DL, Muhlestein JB (2010) Relation of Vitamin D Deficiency to Cardiovascular Risk Factors, Disease Status, and Incident Events in a General Healthcare Population. Am J Cardiol. 106:963-968.

 

2)      Hellmann H, Mooney S (2010) Vitamin B6: A Molecule for Human Health? Molecules. 15:442-459.

 

3)      Vieth R (2004) Why the optimal requirement for Vitamin D3 is probably much higher than what is officially recommended for adults. J Steroid Biochem. 575-580.

 

 

Komentari (1)
Odličan
1Četvrtak, 12 Svibanj 2016 12:03
Jasna
Odličan proizvod

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:110828 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:52012 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6354 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5363 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7117 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7697 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5566 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8561 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3198 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2547 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5196 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu