Ispis

Getline formula

I pored smanjenje kalorijske vrijednosti obroka, na vaganju ne postižete željene rezltate. Vaši poznanici pojedu više od Vas a imaju manje kilograma. Ne možete stabilizirati tjelesnu masu. Kilogrami se stalno vraćaju. Ovo su česta zapažanja.Da bi dugoročno i sigurno riješli problem prekomjerne mase potrebne su promjene. Čuli ste to već. Ali ovdje govorimo o promjenama Vašeg energetskog metabolizma. On je reguliran djelovanjem crijevnih bakterija..

 Regulacija tjelesne mase je ozbiljan izazov. I nije jednostavan poduhvat. 60 % tjelesne mase je predodređeno našom getenetskom strukturom. 40% tjelesne mase na koje možemo utjecati se nekima čini mali prostor za djelovanje . Ali to nije tako. Ovaj udio je sasvim dovoljan da se kontrolira naše zdravstveno stanje I naš izgled. U tih 40% leži razlika da li ćemo izbjeći prijevremene zdravstvene komplikacije. Dijabetes, oboljenja zglobova, alergije, srčana oboljenja, maligne bolesti, usko su povezane sa prekomjernom tjelesnom masom. O utjecaju našeg izgleda na našu kvalitetu života neka svatko prosudi za sebe.

 

Da li  je broj unesenih kalorija putem hrane u naše tijelo uvijek i samo dominantan faktor koji utjeće na našu masu? To je jedno od pitanja kojm sam se bavio. U mojoj obitelji imam odličan primjer. Moj otac ima 80 kg. zadnjih pedeset godina. Tako on kaže.  Moje sjećanje to I potvrđuje. Od kako pamtim on nosi uvijek isti konfekcijski broj. Moja majka je često varirala u težini. I gotovo uvijek je bila teža od supruga . Jeli su isti hranu koju je ona pripremala. Ona nije nikada doručkovala, nije ljubitelj kolača ni voća . Moj otac uvijek obilno i raznovrsno doručkuje. Jede kolače 1-2 puta tjedno uz obilje  voća.Uvijek je bilo vidljivo da on pojede više hrane nego ona. Da li  su uvijek odlučujuće količne konzumiranih kalorija? Ili su to različiti ljudi sa različitom efikasnosti iskorištenja, kroz hranu, ponuđenih kalorija. Drugi primjer je moj prijatelj Stefan, kome sam pomogao u gubitku kilograma. On je kao prekomjerno teška osoba primljen u bolnicu. Cilj je bio smanjiti težinu koja je predstavljala ozbiljan zdravstveni problem. Težio je 154kg. . Tijekom 40 dana bolničkog liječenja prekomjerne težine konzumirao je 900 kcal dnevno. Omršavio je samo desetak kilograma. Optuživali su ga da tajno konzumira hranu, što nije bila istina. Mirovanje u bolnici, jednolična prehrana, svedena samo na vrijednost kalorija, Stefanu nisu dale zadovoljavajuće rezultate .  Kratku priču o Stefanu možete pogledati na ovoj adresi https://www.youtube.com/watch?v=qwns1ZdNUSA

Kalorije koje konzumiramo ne smijemo posmatrati kao apsolutne vrijednosti.Da bi iskoristili 100 kalorija unesenih u naše tijelo, u obliku masti, naše tijelo mora potrošti 3 kalorije. Za iskorištenje 100 kalorija unesenih u obliku ugljikohidrata, tijelo mora potrošti 20-tak kalorija. Slična je potrošnja  I kod kalorija unesenih u obliku proteina. Dakle ukoliko konzmiramo 100 kalorija iz masti, naše tijelo dobija 97 kalorija. Ukoliko konzumiramo 100 proteinskih kalorija, naše tijelo dobja 75 kalorija.

Unos kalorija može biti I negativan. Ukoliko pijemo vodu, naše tijelo ne dobija nikakve kalorije. Ali ukoliko je voda koju pijemo hladna ,izvorska voda, naše će tijelo izgubiti neku kaloriju da bi popijenu vodu ugrijalo u našem probavnom sustavu. Tako možemo reći da voda može imati negativne kalorije.

Iskoristljivost cjelokupnih kalorijskih vrijednosti iz hrane je rijetka. Kalorije iz badema, u količini od 30%, potpuno neiskorištene, odlaze putem stolice, iz  našeg tijela.

Priprema hrane ima veliki utjecaj na iskoristljivost kalorija. Miševi će dobivati na težini ukoliko jedu kuhani batat a gubiti će na težini ukoliko kojnzumiraju istu količinu sirovog batata.

Kako se razlikujemo po vanjskom izgledu tako se razlikujemo u nekim karakteristikama unutrašnjih organa. Neke osobe imaju duža crijeva od drugih. Takva karakteristika im omogućuje da duže probavljaju hranu I na taj način iskoriste veću količinu kalorija iz konzumirane hrane.

 

Dakle količina konzumiranih kalorija je  bitna ali nije jedini ključ uspjeha u regulaciji tjelesne mase.

Ova saznanja o kalorijama I iskoristivosti istih, nisu novijeg datuma.

Nova saznanja, od prije desetak godina, su počela otkrivati jedan poptuno novi biološki sustav.

U našim crijevima. Naši miroogranizmi I bakterije, u crijevima, imaju veliki utjecaj na naš metabolizam, imuni sustav, raspoloženje, pojavu upalnih bolesti i alergija te pojavu dijabetesa. Između ostalog I na pojavu prekomjerne težine. Ovaj biološki sustav nije genetski determiniran.Promjenjiv je. Ovisi o našim navikama. Vidjet će te da je to  bitno za regulaciju tjelesne naše tjelesne.

Uočeno je da osobe sa prekomjernom masom  imaju manju bakterijsku raznolikost crijevne flore. Pretile osobe imaju različitu zastupljenost  u određenim bakterijskim sojevima  u odnosu na osobe koje imaju normalnu tjelesnu težinu. Crijevne  bakterije u pretilih osoba imaju sposobnost da efikasnije “izvlače “ kalorije iz ponuđene hrane. Dakle, iz iste hrane možete dobiti više ili manje kalorija, ovisno o bakterijama koje su u Vašim crijevima. Za gubitak  tjelesne mase potrebne su nam crijevne bakterije koje nisu tako efikasne u izvlačenju energije iz obroka koje konzumiramo. To je vrlo efikasan I siguran način regulacije tjelesne mase

Uzrok  bakterijskog disbalansa,u crijevima, je  u razlici načina prehrane. Prehrana bazirana na industrijskim proizvodima, u kojima je obilje  šećera I  zasićenih masti, pogoduje razvitku posebnih bakterijskih sojeva. Za nas loših. Industrijska hrana ne  pogoduje raznolikosti crijevne bakterijske flore. Opet loše za nas I našu crijevnu floru. I naš metabolizam.

Pored utjecaja prehrane na našu crijevnu floru, upotreba lijekova, posebno antibiotika i citostatika, je od velike važnosti. Američkim studijama je dokazano da se u područjima u kojima se najčešće koriste antibiotici, nalazi  najveći broj pretilih osoba. Na žalost, poznato je da antibiotici svojim neselektivnim djelovanjem uništavaju  za nas dobre bakterije u probavnom traktu. Oporavak naših dobrih bakterija u crijevu traje mjesecima. A ponekad, na žalost, čitav život.

Za optimizaciju naše crijevne flore potrebna su vlakna koja služe kao hrana našim dobrim bakterijama. Prehrana bazirana na hrani sa vlaknima  pomaže razvoj i brojnost, za nas, dobrih bakterijskih sojeva i održava bakterijsku raznolikost. Time se uspostavljaju normalni metabolički procesi koji nam olakšavaju  regulaciju tjelesne mase.

 

Ali situacija postaje još kompleksija. Najnovija istraživanja pokazuju da na rast I raznolikost, za nas dobrih bakterija, utjeću  i polifenoli(strukture koje daju boju voću I povrću). Polifenoli su čvrsto vezani sa strukturama vlakana  u voću I povrću.. Dakle, sama  vlakna, bez polifenola, nemaju isti zdravstveni učinak kao vlakna sa polifenolima. Danas počinje prevladavati mišljenje da su neka pozitivna zdravstvena djelovanja, za koje smo mislili da su djelovanja vlakana, ustvari djelovanja  polifenola.

Metabolizam je zadužen za određivanje količine energije koju naš organizam koristi, odnosno za brzinu kojom ćemo gubiti ili skupljati kilograme tjelesne mase. Djelovanjem na promjene u raznolikosti i optimalizaciji broja naših dobrih bakterija djelujemo na metabolička procese u organizmu. Pa tako I na tjelesnu masu.

Imao sam  na umu saznanja da se za održavanje pravilnih metaboličkih procesa bitne a) kalorije, b) tjelesne aktivnosti, c) održavanje optimalne crijevne flore uz pomoć vlakana i polifenola te zdrave prehrane, d) Vitamin C I element cink

 

Na temelju gore navedenih činjenica formirao sam Getline formulu

U Getline formulu  ugradio sam Vitamin C I element cink kao regulatore  procesa stvaranja energije I metabolizma ugljikohidrata. Za povećanje broja dobrih bakterija u crijevima, koje su ukljućene u procese iskorištenja energije iz konzumirane hrane, Getline formula sadrži oligofruktozu sa polifenolima kurkume.

Istraživanje Dr. Tima Spectora

                                                                                                                     Dr.med. Miroslav Trkovnik

 

 

 

GETLINE FORMULU MOŽETE PRONAĆI U SVIM BOLJE OPSKRBLJENIM LJEKARNAMA

 

Zastupnik i distributer: PubVirido labo d.o.o.i OKTALPHARMA d.o.o.

 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , 095/655-55-56

 

 

Webshop: Pharmacy.com.hr

 

 

Komentari (34)
novo
34Nedjelja, 01 Svibanj 2016 16:29
Martina
Za sve koje zanima, vidim da su konačno napravili web stranicu gdje se može o svemu detaljno pročitati...: www.getlineformula.com
Getline iskustvo
33Utorak, 30 Travanj 2013 10:24
Nives
Pijem ga 3 mjeseca redovito i smršavila sam 15 kg. U početku, znači prvih 20 dana sam smršavila 5 kg, i nakon tog je stalo. Ali bila sam uporna i kile su počele padati već idući mjesec. Da vam budem iskrena ne znam zašto se tako dogodilo. Ali u konačnici sam jako zadovoljna.
tablete za mršavljenje
32Nedjelja, 21 Travanj 2013 22:26
dubravka petrovic
Molim vas, pijem antipsihotic _Seroquel , udebljala sam se 14 kg za 2 mjeseca od lijeka. Da li mogu koristiti tablete za mršavljenje? Kolika je cijena i kako naručiti?
Hvala puno unaprijed.
Getline
31Subota, 02 Ožujak 2013 00:43
Ines
Nisam koristila getline ali od trkovnika već dugo koristim venosan i jako sam zadovoljna. inaće živim u australia, perth i jednino mi je problem ciena dostave, pa bi molila ovim putem ako netko slučajno ide prema australiji da mi ponese nekoliko komada.
Getline iskustvo
30Subota, 02 Ožujak 2013 00:26
Getline
Meni je već 5 kutija i odličan mi je, koristim ga kao napitak za rolanje kad idem na Jarun. Pomiješam ga sa 0.7 litara vode i pola popijem prije a pola za vrijeme rolanja.
Skinula sam 15 kila za 3 mjeseca.
Getline
29Subota, 02 Ožujak 2013 00:24
Administrator
Pošaljite nam svoj upit na mail sa više podataka i dokumentacijom, a mi ćemo ga proslijediti Dr. Trkovniku
pitanje
28Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 12:20
sonja
Imam hipotireozu i pijem eutirox 100 i naravno imam 100 kg. Da li mogu i ja koristiti Getline preparat.
GETLINE
27Utorak, 05 Veljača 2013 23:47
iVAN MATIJAŠEVIĆ
KORISTIM GA SAD VEĆ 4 MJESECA I SKINUO SAM 19 KILOGRAMA. S TIME DA SAM OVAJ MJESEC RADIO PAUZU I NIJE MI SE NITI JEDNA KILA VRATILA:))
pitanje
26Subota, 26 Siječanj 2013 13:25
nina
jel pomaze i kod osoba sa stitnom slijezdom
Gl
25Ponedjeljak, 07 Siječanj 2013 21:45
Nina
Da ne duzim puno jer mi se neda previse pisati, ja zadovljna :-)
Naćin pripreme
24Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 16:24
Getline
Getline formula se u iznimnim slučajevima pije 2 puta na dan. Uglavnom se konzumira jedan puta nad dan cijela vrečica, ali je miješajte sa 0,5 do 0,7 litara vode.
Konzumiranje getlinea
23Subota, 15 Prosinac 2012 14:08
Iva
Citala sam da je getline jedna kutija za 14 dana ,medjutim ako se pije 2 puta dnevno a u kutiji ih je 14 to ispada da je pakovanje za tjedan dana ? Mozda se pripravak od 1 vrecice pije na dva puta ili se svaki puta jada pijes upotrinebi nova vrecica pripravka -eto to mi nije jasno -hvala
Gdje nabaviti
22Petak, 14 Prosinac 2012 10:41
Iva
Trazila sam svuda u Rijeci ali nemaju , jel postoji meki web shop gdje mogu nabaviti? Hvala
Getline, gdje kupiti
Petak, 14 Prosinac 2012 12:15
Administrator
Ljekarna Botanika, Krešimirova 36a, 051/332-220
Getline, gdje kupiti
21Subota, 08 Prosinac 2012 23:46
Administrator
Trebalo bi biti dostupno u svakoj ljekarni, evo vam jedan link na ljekarnu za koju svi znaju:
Ljekarna Botanika, Krešimirova 36a, 051/332-220
Gdje mogu kupit
20Subota, 08 Prosinac 2012 14:05
Iva
Gdje se u Rijeci moze kupiti-hvala
Getline
19Ponedjeljak, 03 Prosinac 2012 00:46
Getline
Getline formula dostatna je za 14 dana, a trebala bi biti dostupna u svim ljekarnama.
Getline
18Subota, 01 Prosinac 2012 02:36
veika
Koliko traje jedno pakovanje?
U kojim ljekarnama u Karlovcu ga mogu kupiti?
Getline
17Četvrtak, 29 Studeni 2012 17:55
Ivana Medić
Samo da odgovorim Sanji, hvala na preporuci. Ovo je odlično i najbolje što je dobrog okusa pa ga koristim u teretani umjesto vode. E sad zašto mi je dobar, jenostavno prvi puta poslije vježbanja nisam gladna. Jer sam uvjek kad dođem doma natukla više nego sam potrošila.
Getline
16Četvrtak, 29 Studeni 2012 10:17
Nenad
Poštovani, koristim Getline već 2 mjeseca i mogu reći da sam stvarno zadovoljan. Iskreno uzasno sam skeptičan prema svim takvim preparatima. Ali prije 2 mjeseca me ostavila cura i u stanu mi je ostavila kutiju. Pio sam je više onak jer mi je okus bio ok. Ali jbt. skinuo sam samo od te prve kutije 5kg. Sada poslije 2 mj, 15kg manje.
PS
Ukoliko ima koja slobodna cura neka mi se slobodno javi:))))
Gdje kupiti
15Srijeda, 28 Studeni 2012 00:28
Administrator
Imamo dosta upita gdje kupiti Getline u centru Zagreba :

http://www.ljekarna.info/article/104/400-lavanda-mia-petrinjska-6.html

http://www.ljekarna.info/article/104/409-sonesta-dra-kovi-eva-3.html

http://www.ljekarna.info/article/104/410-priroda-lije-i-vla-ka-40.html
Getline
14Utorak, 06 Studeni 2012 15:59
Marko
Koristim Getline 6 mjeseci i meni je odličan za probavu. Zanima me koliko ga dugo smijem koristiti bez prestanka.
Getline pomoć
13Utorak, 30 Listopad 2012 10:56
administrator
Poštovani, ukoliko imate pitanja u vezi vaše prehrane ili korištenja određenih proizvoda, stojimo vam na raspolaganju kroz savjetovalište Dr. Miroslav Trkovnika.
Slobodno pošaljite sve svoje upite na: vitalis@vip.hr.
Getline
12Utorak, 30 Listopad 2012 10:53
S.A.
Hvala na pomoći, baš ću probati.
Getline forum
11Utorak, 30 Listopad 2012 10:52
Mario
Mislim da bi dobila još bolje rezultata da si pola popila 30min prije odlaska u teretanu, a ostatak za vrijeme vježbanja. Koliko sam upoznat s ovim proizvodom, sadrži l-caritin koji se koristi za topljenje potkožnog masnog tkiva, te najbolje djeluje ako ga se uzima pola sata prije fizičke aktivnosti. Inaće radim na kineziološkom fakultetu i koristili smo ga kod pripreme nekih svojih sportaša.
Getline fromula
10Utorak, 30 Listopad 2012 10:47
S.A.
Bila sam dosta skeptična kad sam ga kupila, ali poslije mjesec dana :))).
Došla sam sa 79 kg, na idealnih 74. Ali u samo mjesec dana. Kvaka je da ja jednostavno nisam debela, ali sam uvijek imala problem s celulitom na guzici i nikako to nisam uspjela maknuti, a idem 3 puta tjedno u teretanu. Pila sam dva puta dnevno getline i kada sam išla u teretanu razrjeđivala sam ga s nešto više vode. Pa sam ga koristila za cjelo vrijeme vježbanja. Rješila sam se te j...... guzičetine.
Getline
9Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 21:07
Jelica
Probaj u Petrinjskoj 6, Lavanda mia, oni ti imaju najveći izbor.
Getline kupovina
8Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 17:36
Administrator
Možete ga kupiti u bilo kojoj ljekarni.
Gdje kupiti
7Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 17:35
Getline
Gdje mogu kupiti Getline na akcijskoj cijeni
Getline
6Ponedjeljak, 29 Listopad 2012 01:21
helena
Radila sam s Dr. Trkovnikom na skidanju kila prije nekoliko mjeseci, ali ja sam bila klinički slučaj jer sam trebala skinuti 50 kg. U roku od 3 mjeseca sam skinula 35 kilograma, koristila sam plan prehrane koji mi je dr. izradio i od preparata koristila Getline.
Getline
5Utorak, 23 Listopad 2012 00:05
Matija
Ovo koristim već dvije godine, od kada se pojavio.:))
Getline forum
4Petak, 12 Listopad 2012 13:43
Ivana
P.S.
do danas mi se niti jedna kila nije vratila
Getline forum
3Petak, 12 Listopad 2012 13:39
Ivana
Ovo sam koristila prošle godine i smršavila sam 12 kila za 2 mjeseca. Ali sam trčala 3 puta tjedno.
getline
2Utorak, 02 Listopad 2012 02:53
Iva
Cijena ti je u ljekarni oko 130kn.
Webshop order
Nedjelja, 17 Veljača 2013 21:49
Getline
Will I be able to order this product from you and send it to me in France, and what is the price of shipping. I found it here in pharmacies and are very good reviews, but it costs about 35 euros. This over the webshop, the cheaper option. And if you have any discount if I take 5 pieces.
Getline formula iskustvo
Nedjelja, 17 Veljača 2013 21:39
Inka
Poslije svih reklamnik kampanja u zadnje vrijeme jako sam skeptična sa svim preparatima i sigurno ne bi kupila niti ovaj da ga nisam dobila od frendice na probu. Drage moje ja sam oduševljena, ne zanima me mršavljenje jer nemam viška kilograma :)) možda 2kg, al probava mi je kao nikada.
Getline formula
Nedjelja, 17 Veljača 2013 21:37
Administrator
Kod aritmije ne bi trebali uzimati niti jedan proizvod za mršavljenje bez konzultacije sa vašim liječnikom, kopirajte si sastav Getline formule te se posavjetujte o korištenju sa svojim osobnim liječnikom.
molim iskren odgovor
Nedjelja, 17 Veljača 2013 17:52
katarina
pošto imam problema sa variranjem krvnog tlaka, te aritmije, da li smijem koristiti ovaj preparat? trenutno nisam na terapiji za tlak, ali pijem pola concor cor-a od 5 mg. molim odgovor, bojim se na svoju ruku početi sa preparatom. unaprijed zahvaljujem
getline pomoc
Četvrtak, 29 Studeni 2012 20:53
Ivana
u kojim ljekarnama u Splitu ga ima kupiti?
Getline korištenje
Ponedjeljak, 26 Studeni 2012 14:55
Natalija
Ja ga koristim već 1 godinu.
Korištenje Getline
Utorak, 06 Studeni 2012 18:01
Dr. Trkovnik
Možete ga koristiti koliko dugo želite jer nema nikakvih popratnih nuspojava.
pitanje
1Srijeda, 26 Rujan 2012 21:05
lea
evo zanima me koliko ovaj proizvod košta,,hvala

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:113430 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:54140 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6472 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5468 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7201 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7773 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5635 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8680 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3268 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2617 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5284 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu