Vesna Bosanac, NUTRICIONIST

Diplomirala i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Radila je u hotelima visoke kategorije, nutricionističkom savjetovalištu te srednjoj strukovnoj školi. Koautorica je računalne aplikacije za izradu jelovnika koja je nagrađena zlatnom medaljom na sajmu inovacija Inova na Zagrebačkom velesajmu.

Surađuje s izdavačkom kućom Hena.com iz Zagreba te je sa engleskog jezika prevela knjige tematski vezane uz nutricionizam. Uz to je surađivala u pisanju knjige o prehrani trudnica. Predavala je o uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani u udrugama, sportskim klubovima i knjižnici. Piše članke za časopise Narodni zdravstveni list i Vaše zdravlje.

Bavi se znanstvenim radom.

Print

Spa kuhinja

Moderan način života traži od hotelijerstva i ugostiteljstva prilagođavanje potrebama gostiju te tako danas hoteli koji imalo drže do svog ugleda imaju wellness centre, a restorani uz tradicionalnu ponudu nude brižljivo pripremljena jela spa kuhinje.

Spa kuhinja preferira upotrebu svježih namirnica, siromašnih zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom. Također se izbjegava upotreba šećera i aditiva, a namirnice se podvrgavaju minimalnoj termičkoj obradi.
Prednost se daje cjelovitim žitaricama, svježem voću i povrću, nemasnom mesu, maslinovom ulju te obranom mlijeku i niskomasnim mliječnim proizvodima.
Ova kuhinja povezuje gastronomiju s temeljima uravnotežene prehrane i kao dio načina življenja za cilj ima dugovječnosti i dobro zdravlje čovjeka.

Print

Nije sve crno ili bijelo

Životni ritam koji obiluje stresom, loša i neredovita prehrana te tjelesna neaktivnost samo su neki od svakodnevnih nepoželjnih utjecaja na čovjekov organizam i zdravlje. S druge strane, iz dana u dan raste svijest ljudi o zagađenosti tla, vode i zraka te mnogi žele aktivno sudjelovati u rješavanju nagomilanih problema.  
Bilo da je cilj briga za okoliš i dobrobit životinja, prevencija različitih bolesti ili pomoć u njihovom liječenju, mnogi se ljudi danas priklanjaju alternativnim načinima prehrane. Ovaj članak govori o dobrim stranama vegetarijanstva, veganstva i makrobiotike te zamkama koje iz njih proizlaze, a ljudi ih nisu svjesni ili ih zanemaruju.

Print

Dijeta i detoksikacija

PROLJETNA RUTINA

Detoksikacija organizma i redukcijska dijeta

Sasvim je sigurno da tijekom zime teža hrana, zatvoreni grijani prostori, rjeđe bavljenje tjelesnom aktivnošću i izostanak boravka u prirodi ostavljaju traga na našem organizmu. To se posebice očituje na probavnom sustavu i koži, a nerijetko nam proljetna inventura garderobnog ormara ukaže na gorku činjenicu – prisutnost neželjenih kilograma.

Ovim tekstom upoznat ćemo čitatelje s nutrijentima i namirnicama koji pomažu detoksikaciju organizma a one koji imaju problema s prekomjernom tjelesnom masom potaknuti na njezinu redukciju na pravilan putem.

Print

PREHRANA OSOBA ZLATNOG DOBA - ZDRAVO I URAVNOTEŽENO

Posljednjih desetljeća životni vijek čovjeka znatno se produžio te smo svjedoci činjenice da sve grane gospodarstva vide u starijim potrošačima potencijalne klijente. Tako prehrambena industrija prilagođava postojeće i uvodi nove proizvode namijenjene upravo ovoj dobnoj skupini.

Način života i prehrambene navike, prakticirane u ranijim godinama i sada, uvelike utječu na kvalitetu svakodnevice starijih osoba. Upravo zato uvijek ima mjesta i nikad nije kasno za njihovo poboljšanje. Uzimajući u obzir ograničenja u prehrani, cilj je ovoga teksta dati korisne savjete kako bi prehrana u zlatnom dobu bila uravnotežena i raznovrsna, a jela ukusna i primamljiva.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}