Zdravlje

Print

Mediteranska prehrana i biljke za ublažavanje simptoma reume

Promjena životnih navika dobrodošla je u ublažavanju simptoma reumatskih bolesti. Od prehrane se preporučuje mediteranska kuhinja bogata uljima, ribom i povrćem, a dobrodošle su i ljekovite biljke koje se u raznim oblicima koriste od davnina 

Uzroci nastanka reumatskih bolesti mogu biti mehanička oštećenja zbog ozljede ili starenja, imunosne upalne reakcije nepoznatog uzroka ili promijenjeni metabolizam hrane

Print

Važnost prevencije razvoja infekcija mokraćnog sustava,( biljke u liječenju i prevenciji infekcija mokraćnog sustava)

Infekcije mokraćnog sustava nisu ozbiljan problem ako se dijagnosticiraju na vrijeme i odmah počnu liječiti. Ipak, imaju velik rizik recidiva pa je važno poraditi na prevenciji. U tome vam može pomoći velik broj biljaka, kako u prehrani, tako i u dodacima prehrani

Infekcije mokraćnog sustava češće se javljaju u žena nego u muškaraca. I do 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od ove infekcije

Pojedini sastojci iz kave i čokolade mogu pogoršati simptome mokraćne infekcije

Print

Pomoć iz prirode u liječenju gihta i korisne biljke

U liječenju reumatske bolesti koja nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima, osim posebnog režima prehrane, ljekovitost su pokazale i mnoge biljke koje blagotvornim djelovanjem na urološki sustav potpomažu kontrolu ove bolesti

Muškarci obolijevaju od gihta 20 puta češće od žena, dok se u žena giht češće pojavljuje kada su u menopauzi

Najčešći simptomi gihta su iznenadni napadaji jake boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje pojedinih zglobova

Giht ili urični artritis ili kristalno-inducirani artritis jedna je od najstarijih poznatih bolesti. Nastaje zbog stvaranja kristala mokraćne kiseline u vezivnom tkivu zgloba, zglobnim prostorima, hrskavici i/ili tetivama, a ponekad čak i na svim navedenim mjestima. Neki od uzroka mogu biti oštećenje bubrega koje može spriječiti uklanjanje mokraćne kiseline, uzimanje lijekova koji se koriste za liječenje srčanog udara i visokog krvnog tlaka, bolesti krvnih stanica i krvotvornih organa, psorijaza, neke vrste karcinoma, genetski defekt u metabolizmu koji uzrokuje hiperprodukciju i zadržavanje mokraćne kiseline, alkoholizam, gojaznost i vrlo često nepravilna prehrana bogata purinima. Purini su bjelančevine koje su, među ostalim, odgovorne za stvaranje mokraćne kiseline, a njihove povišene vrijednosti u krvi mogu uzrokovati napadaj gihta.

Print

Utjecaj željeza na moždani udar

Najnoviji statistički podaci govore da 6 milijuna ljudi godišnje umre od moždanog udara. Engleski znanstvenici istraživali su u kojoj mjeri je niska razina željeza u krvi jedan od krivaca za te zabrinjavajuće podatke. Proveli su studiju na 497 ispitanika oboljelih od jedne nasljedne vaskularne bolesti koja kao posljedicu ima proširene krvne žile u plućima, zbog čega imaju povećan rizik nakupljanja ugrušaka u krvi. Kod zdravih osoba, prije no što krv dođe do mozga, postupkom filtracije sprječava se prolazak ugruška u mozak čime se prevenira moždani udar. Studija je pokazala da deficit željeza u krvi utječe na konzistenciju krvnih stanica. Autori objašnjavaju kako pritom stanice postaju ljepljive, međusobno se lakše povezuju i stvaraju krvne ugruške.

Analizom podataka ustanovljeno je da je kod osoba s niskim razinama željeza u krvi rizik od moždanog udara dvostruko veći u odnosu na osobe s normalnim razinama tog minerala.

Znanstvenici smatraju da je potrebno provesti istraživanje kojim bi se potvrdilo da se održavanjem adekvatne razine željeza u organizmu može pridonijeti nižoj stopi moždanog udara.

Izvor: PLOS One

Print

Glikemijski index

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Glukoza predstavlja osnovnu energiju za većinu tjelesnih stanica, transportira se putem krvi, a uglavnom potječe iz ugljikohidrata koje unosimo hranom.

Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi. Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}