Anoreksija

Print

Djevojka spala na samo 19 kilograma

Daily MailLauren Bailey, anoreksična 26-godišnja Britanka, spala je na 19 kilograma nakon što je hodala i do 12 sati na dan. Nakon 18 mjeseci provedenih u bolnici u kojoj se borila s bolešću uspjela je ozdraviti i sada svojom pričom želi pomoći djevojkama koje boluju od anoreksije.

Lauren Bailey danas

Kad je s 23 godine Lauren Bailey spala na težinu prosječne petogodišnjakinje, njezina ju je majka odvela u bolnicu u kojoj je provela nekoliko mjeseci.

Lauren je ispričala kako joj je trebalo više od deset godina da shvati da boluje od anoreksije.

'Od kad znam za sebe patim od potištenosti, depresije i opsesivno kompulzivnog poremećaja', počela je svoju priču Lauren.

'Ono što je potaknulo moju anoreksiju bila je kombinacija više događaja. U pubertet sam ušla vrlo rano, sa samo devet godina, pa sam bila jedina od svojih vršnjakinja koja je bila u pubertetu. Drugi su mi se rugali jer sam bila drugačija. Slušala sam rock i svirala gitaru.

Print

Uloga udruge za pomoć oboljelima od anoreksije nervoze i bulimije nervoze “Libella”- Rijeka

prof. dr. sc. Mladen Peršić, mr. sc. Inge Vlašić-Cicvarić, prof. psih., mr. sc. Rajna Knez,
Zrinka Korotaj, prof. psih., Radenka Munjas, prof. psih.
Klinika za dječje bolesti “Kantrida”, Klinički bolnički centar Rijeka

S ciljem što adekvatnije potpore i liječenja oboljelih od poremećaja hranjenja u Rijeci je u siječnju 2001. godine osnovana Udruga za pomoć oboljelima od anoreksije nervoze i bulimije nervoze “Libella”. Uloga Udruge je promicanje adekvatnijeg stava prema stvarnom karakteru bolesti, kako medicinske struke, tako i sveukupne javnosti, organiziranje preventivnih mjera glede ovih bolesti te, kao krajnji cilj, senzibilizacija javnosti za nužnost osnivanja specijalizirane ustanove za liječenje ovih poremećaja.
Print

Općenito o anoreksiji

Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne prirode. Anorexia nervosa je poremećaj jedenja u središtu kojeg se nalazi preplavljujući strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je ugrožen život bolesnika/ce. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest uma. Često započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma. No budući da dijete samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini, bez njih uskoro nemogući unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću mjeru čime gube od 15 do 60% normalne tjelesne težine sve dok se jelo posve ne ukine.

{loadposition kol1}

{loadposition kol2}

 
{loadposition ostalo}