Ispis

Prehrana za jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta važno je kod svake tegobe pa i pojave alergija. U sezoni pojačanog cvjetanja stabala, imunosnom sustavu prijete brojni alergeni. Jačajte ga, među ostalim, i pravilnom prehranom

Jačanje imuniteta podržava svakodnevno konzumiranje omega-3 masnih kiselina i smanjenje unosa omega-6 masnih kiselina. Izvori omega-3 su riblja, biljna i ulja orašida, sjemenke i njihova ulja te alge

Dolaskom proljeća i cvjetanjem stabala, povećava se i broj ljudi koji se žale na alergije. Da bi ih izbjegli ili ublažili simptome poželjno je, među ostalim, jačati imunitet. Jedan od načina jačanja imuniteta je i prehrana bogatija namirnicama koje podržavaju pravilan rad imunosnog sustava.

 

Prehrana za jačanje imuniteta

Imunosni sustav ne voli izrazito restriktivne dijete za mršavljenje. Pothranjene osobe (ITM<18,5), kao i osobe povećane tjelesne mase (ITM>25) češće podliježu infekcijama. Potrebno je pripaziti na unos namirnica bogatih kolesterolom. Prehrana koja podržava zdrav imunosni sustav treba sadržavati visokokvalitetne namirnice, bogate proteinima, kao što su bijelo i crveno meso, jaje, riba i plodovi mora.

U vrijeme alergija važan je i unos vitamina C, koji ima antioksidativno djelovanje na mjestima upale. Izvori vitamina C su citrusi, zelena paprika, lubenica, dinja, bobičasto voće, kivi, rajčica, zeleno lisnato povrće. Vitamine B kompleksa, koji su vrlo važna potpora zdravom imunosnom sustavu, sadrže cjelovite žitarice, pekarski kvasac, iznutrice, orašidi, mlijeko, jaja, crveno meso, perad, riba, svježe voće i zeleno lisnato povrće.

Dobrodošli su i vitamini A, E i K koji su topivi u mastima. Nedostatak vitamina A narušava funkciju antitijela i aktivnost T-stanica. Vitamin E je važan antioksidans i podržava zdravi upalni odgovor, ali i kao dio svih staničnih membrana omogućava zdravo funkcioniranje stanica. Mineral cink je također moćan imunostimulator, a njegov nedostatak može rezultirati dubokom supresijom funkcije T-stanica. Dobri izvori cinka su crveno meso, jaja, sir, iznutrice, plodovi mora, cjelovite žitarice, leguminoze, miso, tofu, pivski kvasac, kuhano zeleno povrće, grašak, gljive te sjemenke buće i suncokreta. Istraživanja su pokazala da i manjak željeza rezultira oslabljenim odgovorom na antitijela.

Nedostatak bakra negativno utječe na razvoj imunosne stanice. Izvori bakra su plodovi mora, iznutrice, cjelovite žitarice, orašidi i maslaci od orašida, leguminoze, čokolada, cjelovite žitarice, suho voće (grožđice). Imunostimulatori su selen i mangan koji su važni za potporu kod upala. Dobri izvori selena su cjelovite žitarice, a mangana cjelovite žitarice, ananas, orašidi, sjemenke, klice žitarica, alge, zeleno lisnato povrće, leguminoze.

Jačanje imuniteta podržava svakodnevno konzumiranje omega-3 masnih kiselina i smanjenje unosa omega-6 masnih kiselina. Izvori omega-3 masnih kiselina su riblja, biljna i ulja orašida, sjemenke (lan, sezam, buća) i njihova ulja te alge.

Osobe sklonije alergijama trebale bi pokušati izbjegavati prerađenu hranu i hranu tretiranu pesticidima te hranu koja sadrži metale poput kadmija, olova i žive. Treba pažljivo čitati deklaracije na proizvodima te izbjegavati i minimalan kontakt s alergenima, i u slučajevima kad ga proizvod sadrži „samo u tragovima“.

Biljke

Osim prilagođene prehrane, jačanju imuniteta doprinosi i konzumiranje preparata, čajeva i proizvoda koji sadrže blagotvorne nutrijente sljedećih biljaka.

Dvozub trodijelni (Bidens tripartita) sadrži flavonoide, ksantofile, sterole i tanine te se njegovim konzumiranjem djeluje na mnoge organe. Preporučuje se kod pada imuniteta i u borbi protiv alergija jer dokazano ima mnoga povoljna djelovanja: antiseptičko, antioksidativno, adstringentno, antipiretičko, diuretičko i umirujuće. Od davnina se koristi kod akutnih respiratornih infekcija.

Crna bazga (Sambucus nigra) je biljka poznata još od rimskog doba. Od tada je poznato da se, među ostalim, koristi za jačanje imuniteta. Mnogobrojne studije potvrdile su njezino snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Zahvaljujući prisutnosti bioflavonoida, ekstrakt ove biljke pokazuje učinkovitost u inhibiranju rasta bakterija koje napadaju oslabljeni sustav. Sadrži i flavonoide koji su moćni antioksidansi i štite naše stanice od oštećenja. Među ostalim, od davnina se koristi za ublažavanje astme i upale dišnih putova jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. Također, u proljeće se cvijet bazge koristi i kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Crni ribiz (Ribes nigrum) je biljka čiji se ekstrakt bobica pokazao jednim od najučinkovitijih ekstrakata bobičastog voća kada je riječ o uklanjanju slobodnih radikala. Ekstrakti listova i pupova djeluju protuupalno. U njihovom sastavu ističe se stearidonska kiselina koja u organizmu vrlo brzo postaje protuupalni medijator. Zbog toga što neutralizira negativne učinke kroničnoga stresa, crni ribiz jača imunitet. Naziva se super voćem, a može se koristiti u obliku svježih, sušenih bobica, ali i kao koncentrat ili čaj.

Čičak (Arctium lappa) je u istraživanjima pokazao djelotvornost u sprečavanju razvoja bakterije Proteus mirabilis, koja uzrokuje infekcije rana i upalu pluća, što čini znanstvenu osnovu stoljetnog korištenja te biljke u narodnoj medicini. Istraživanje na životinjama pokazalo je da su u čičku prisutne protuupalne komponente koje blagotvorno utječu na dermatitis.

Končara (Filipendula ulmaria) djeluje protuupalno, a dokazano je i njezino zaštitno djelovanje na jetru tako što normalizira i uravnotežuje sintezu jetrenih enzima i metabolizam masti te neutralizira toksične tvari, a time štiti i imunosni sustav.

Pastirska iglica (Geranium robertianum) ima visok sadržaj polifenola, snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje na imunosni sustav.

Vrbolika (Epilobium parviflorum) je biljka koja sadrži fitosterole, flavonoide , polifenole i tanine, a od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogih bolesti.

Vrijesak (Calluna vulgaris) zahvaljujući svojem antibakterijskom, antiseptičkom, diuretskom i protuupalnom djelovanju, pridonosi sprečavanju i liječenju upalnih procesa.

 

Autorica članka: Sunčica Đunđek, magistra nutricionizma

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Naslov:
Komentar:
 

Dr. Maria Škornjak

Nazad Naprijed

Smršaviti bez gladovanja! Istina ili mit?

25-04-2016 Klikova:114690 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Odbacivanje redukcijskih dijeta kao metoda regulacije tjelesne mase, zbog njihove neprirodnosti i svijest o važnost analize tjelesnog sastava prije kretanja na put mršavljenja bez gladovanja, bez vaganja namirnica i bez brojenja kalorija, najvažnije su odluke koje rezultiraju brzim postizanjem cilja i laganim održavanjem željene tjelesne mase. Početkom dvadesetog stoljeća Index tjelesne mase ili  BMI (engl. Body mass index, krat. BMI) postao je...

Više o tome...

ANTI-AGE medicina - više od „peglanja bora“

01-02-2017 Klikova:55289 KOLUMNA, Dr. Maria Škornjak ak - avatar ak

Anti-age medicina, pogrešno se poistovjećuje samo s tzv. „peglanjem“ bora i daleko je više od tog jer riječ je o grani medicine u podlozi koje je primjena naprednih znanstvenih i medicinskih znanja i tehnologija za rano otkrivanje, prevenciju i liječenje bolesti vezanih uz proces starenja te briga za zdravlje kroz inovativni znanstveni pristup s ciljem postizanja viših zdravstvenih standarda, zdravlja...

Više o tome...

KOLUMNA Nikola Beatović (mag. cin. - magistar kineziologije)

Nazad Naprijed

Da li je moguće vježbama za trbušnu skupinu mišića izgubiti potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa ?

30-10-2014 Klikova:6510 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Vježbama za trbušnu skupinu mišića možemo jedino ojačati tu mišićnu skupinu, a nikako ne možemo reducirati potkožno masno tkivo sa prednjeg dijela trupa, jer je ta sportska aktivnost male kalorijske potrošnje. Te vježbe svakako trebate kombinirati sa nekom aerobnom (i anaerobnom) aktivnošću (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, dizanje utega...). Uravnoteženom prehranom, te planom i programom treninga možete reducirati potkožno masno...

Više o tome...

Koja je granica aerobnog treninga i kako izbjeći pretreniranost?

23-04-2014 Klikova:5513 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Sve ovisi o cilju koji želite postići aerobnim treningom. Prvi cilj je povećanje sposobnosti sustava za prijenos kisika, drugi cilj je povećanje sposobnosti mišića da iskorištava kisik u što dužem periodu treninga/natjecanja i treći cilj je povećanje sposobnosti brzog oporavka nakon motoričke aktivnosti visokog intenziteta. Ukoliko ste dobro aerobno pripremljeni, veći ćete postotak energije proizvesti aerobno, što će omogućiti rad...

Više o tome...

Kako dobiti mišićnu masu?

23-04-2014 Klikova:7233 Nikola Beatović, mag. cin. - magistar kineziologije ak - avatar ak

Za početak bi trebali povećati ukupan dnevni unos kalorija i imati adekvatan program treninga sa utezima za povećanje mišićne mase. Ukupnu dnevnu potrošnju kalorija trebate povećati od 250 kalorija do 500 kalorija, zavisno od broja aerobnih treninga. Ako dnevni unos kalorija povećate za 1000 kalorija, mogli bi vrlo brzo nakupiti veće količine potkožnog masnog tkiva, što sigurno ne želite, zato...

Više o tome...

KOLUMNA, Dr.Miroslav Trkovnik

Nazad Naprijed

Nesvjesno prejedanje

11-03-2013 Klikova:7804 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tijekom većeg dijela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina. Tek prije 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gdje se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i...

Više o tome...

KVALITETA ŽIVOTA I SNAGA MIŠIĆA

15-02-2013 Klikova:5663 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Mnoštvo naučnih studija pokazuje da snaga naših mišića bitno djeluje na kvalitetu života. Kada koristimo pojam vježbanje ,većina nas, pomisli na tjelesne napore koje ubrzavaju rad srčanog mišića. Na primjer, trčanje ili brzi hod. Vježbe snage zanemarujemo. Pogotovo ženski pol.  Ipak vježbe snage kao i druge tjelesne aktivnosti pomažu u održavanju pravilne tjelesne mase. Preporučene se i dijabetičarima. Usporavaju proces...

Više o tome...

Sauna i zdravlje

04-02-2013 Klikova:8753 Dr. Miroslav Trkovnik ak - avatar ak

Prve saune su nastale u Finskoj prije više od 1000 g. To su bile prostorije ukopane na obroncima brda koje su se koristile i kao primitivne rađaone. U sredini prostorije  paljena je vatra.   U razgoreni plamen  ubacivano je kamenje, koje je kasnije održavalo temperaturu. Na vrhu tih ukopanih prostorija je postojao otvor putem kojeg je dim napuštao  prostoriju. Prije...

Više o tome...

KOLUMNA Vesna Bosanac

Nazad Naprijed

Bezglutenska prehrana i sport

15-03-2016 Klikova:3321 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Ugljikohidrati su glavni izvor energije u mišićima. Sportašima se preporučuje da svoju prehranu baziraju na žitaricama i proizvodima od žita. Klasični je kruh gotovo svakodnevno prisutan na jelovniku sportaša. Međutim, Novak Đoković je postao 1. tenisač svijeta nakon što je počeo prakticirati bezglutensku prehranu. Što je to? Kratko ću se osvrnuti na prehranu bez klasičnih peciva, pizze i tjestenine.

Više o tome...

Redukcijske dijete

15-03-2016 Klikova:2647 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Lako je udebljati se. Koliko je teško smršaviti, a pri tome zadržati mišićno tkivo, većini je više nego poznato. Nastavak primrema i natjecanja razlog je zbog kojeg mnogi sportaši pribjegavaju brzim dijetama. Što može krenuti po zlu?

Više o tome...

JEČAM (2)

19-01-2015 Klikova:5328 Vesna Bosanac, NUTRICIONIST ak - avatar ak

Sužen izbor svježih namirnica, u hladno doba godine, afirmira kuhana jela sa žitaricama, a topla krepka variva izmame svakome osmjeh na lice. Ječam je žitarica koja, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu i svojstvima, zavrjeđuje češću prisutnost na jelovniku. Ječam (Hordeum vulgare) jedna je od prvih kultiviranih žitarica. Koristi se za prehranu ljudi i životinja, u proizvodnji piva i žestokih pića, a u...

Više o tome...

 

Pratite nas na fejsu